Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου-Σαν σήμερα το 1990 ενώθηκαν οι δύο Γερμανίες

 
Σαν σήμερα το 1990 ενώθηκαν οι δύο Γερμανίες

Ενημερώθηκε: 03/10/18 - 03:09

Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου: Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία.

Το 1789 Κηρύσσεται η πρώτη Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Το 1866 Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Το 1863 Ο Αβραάμ Λίνκολν ανακηρύσσει ως «Ημέρα των Ευχαριστιών» την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Το 1878 Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων, με την οποία οι Κρήτες αποκτούν τα πρώτα επίσημα προνόμια αυτοδιοικήσεως.

Το 1906 Η πρώτη διάσκεψη για την ασύρματη τηλεγραφία στο Βερολίνο υιοθετεί το SOS ως σήμα κινδύνου.

Το 1910 Οι βρετανοί κωμικοί Τσάρλι Τσάπλιν και Σταν Λόρελ φτάνουν στις ΗΠΑ για περιοδεία με βρετανικό θίασο. Στη συνέχεια και οι δύο θα γίνουν σταρ του βωβού κινηματογράφου.

Το 1912 Η Ελλάδα, η Σερβία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο ζητούν επίμονα την εντός τριών ημερών παραχώρηση αυτονομίας στη Μακεδονία, την Αλβανία και τη Σερβία.

Το 1919 Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Ξάνθη, όπου τον υποδέχονται με φρενίτιδα ενθουσιασμού οι κάτοικοι, ενώ οι Βούλγαροι αρχίζουν να αποχωρούν χωρίς επεισόδια.

Το 1920 Δεν υπάρχει πια ελπίδα σωτηρίας για το βασιλιά της Ελλάδας, Αλέξανδρο, που μολύνθηκε από δάγκωμα πιθήκου. Το υπουργικό συμβούλιο συζητά το θέμα της διαδοχής του.

Το 1926 Εγκαινιάζεται η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το 1929 Μετονομάζονται σε Γιουγκοσλαβία τα Βασίλεια της Σερβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Το 1932 Το Ιράκ, μετά την απόκτηση της αυτονομίας του, γίνεται μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

Το 1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ανατινάσσονται στο Παρίσι έξι εβραϊκές συναγωγές.

Το 1944 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί κατά την αποχώρησή τους από την Πελοπόννησο ανατινάζουν τη διώρυγα της Κορίνθου, αφού πρώτα ρίχνουν μέσα βαγόνια τραίνου γεμάτα με ιταλούς αιχμαλώτους, με αποτέλεσμα να καταπέσουν 60.000 κυβικά μέτρα χώμα. Οι εργασίες εκφράξεως θα κρατήσουν 5 χρόνια. Την ίδια μέρα στην Πολωνία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι επαναστάτες της Βαρσοβίας παραδίδονται στους Ναζί μετά από 65 μέρες μάχης. Νεκροί σχεδόν 200.000 Πολωνοί.

Το 1945 Ο Έλβις Πρίσλεϊ παίρνει μέρος σε διαγωνισμό ταλέντων, σε ηλικία 10 ετών. Καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και κερδίζει έπαθλο 5 δολάρια.

Το 1952 Γίνεται η πρώτη εγγραφή βίντεο σε μαγνητοταινία (βιντεοκασέτα) στις ΗΠΑ, από τον Τζον Μιούλιν.

Το 1968 10 μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό 10.000 άτομα διαδηλώνουν στην “Πλατεία των 3 Πολιτισμών”. Τα επεισόδια που ξεκίνησαν την προηγούμενη μέρα κορυφώνονται με την επέμβαση του στρατού, με αποτέλεσμα 260 νεκρούς και 1.200 τραυματίες.

Το 1981 Τερματίζεται η απεργία πείνας Ιρλανδών εθνικιστών στις φυλακές Μέιζ του Μπέλφαστ, μετά από εφτά μήνες και δέκα θανάτους.

Το 1990 Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ενοποιούνται και επίσημα, μετά από 45 χρόνια Ψυχρού Πολέμου και χωρισμού. Η μέρα αυτή γίνεται ομοσπονδιακή γιορτή.

Το 1993 Δυνάμεις αντίθετες στον πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο, τον πύργο της τηλεόρασης και το δημαρχείο της Μόσχας. Ο ρώσος πρόεδρος κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διατάζει το στρατό να επιτεθεί στους στασιαστές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 140 άτομα.

Το 1995 Δολοφονική απόπειρα στα Σκόπια, κατά του προέδρου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Κίρο Γκλιγκόροφ. Η απόπειρα γίνεται με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, την ώρα που ο Γκλιγκόροφ μετακινείται από την κατοικία του στο Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος τραυματίζεται και χάνει το δεξί του μάτι, ενώ σκοτώνεται ο οδηγός του και τραυματίζονται άλλα 4 άτομα.

Το 1999 Στο 23ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που ολοκληρώνεται στην Οσάκα της Ιαπωνίας η εθνική μας ομάδα του ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδηλή, Χαρά Καρυάμη, Εύα Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου και Άννα Πολλάτου κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο στις “10 κορίνες” με 19.816 βαθμούς.

Το 2002 Σε ισόβια κάθειρξη μετατρέπεται η θανατική ποινή του Kούρδου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν:

Το 1897 γεννήθηκε ο γάλλος συγγραφέας, Λουί Αραγκόν.

Το 1900 ο αμερικανός συγγραφέας, Τόμας Γουλφ.

Το 1919 ο βραβευμένος με Νόμπελ αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Μπιουκάναν.

Το 1941 ο αμερικανός ρόκερ, Τσάμπι Τσέκερ, που έμεινε στην ιστορία για το θρυλικό «Τουίστ».

Σαν σήμερα πέθαναν:

Το 1226 πέθανε ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος και ιδρυτής του τάγματος των Φραγκισκανών,

Το 1987 ο σπουδαίος γάλλος θεατρικός συγγραφέας, Ζαν Ανούιγ και

Το 2001 ο κωμικός ηθοποιός του κινηματογράφου, Κώστας Χατζηχρήστος.