Με σκηνές που θυμίζουν ταινίες δράσης του Χόλλυγουντ έπεσε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ένας 38χρονος Ρώσος που αναζητούσε χρόνια το FBI, καθώς ήταν ο «εγκέφαλος» του πιο μεγάλου διαδικτυακού «πλυντηρίου» που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο και με τζίρο 4 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Πριν 10 ημέρες, ο 38χρονος Ρώσος ήρθε στην Ελλάδα με την σύζυγό του και τα παιδιά του και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη και μαζί μετέβησαν για τις διακοπές τους σε 5αστερο ξενοδοχείο της Χαλκιδικής. Από εκείνη την στιγμή ο διεθνώς διωκόμενος άντρας βρέθηκε στο στόχαστρο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το FBI, στήθηκε μία καλά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση.
Ο Αλεξάντερ Βίνικ, «εγκέφαλος» του μεγαλύτερου διαδικτυακού «πλυντηρίου» βρώμικου χρήματος στον κόσμο, έπαιρνε τα μέτρα του όμως και ανοιγόκλεινε συχνά το κινητό του τηλέφωνο μέσω του οποίου έμπαινε στον ιστότοπο που είχε δημιουργήσει και έλεγχε συχνά τις κινήσεις.
Από τη Καλιφόρνια οι αμερικανικές Αρχές είχαν «κλειδώσει» τις στιγμές που το έπραττε αυτό, όμως είχαν ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές, οπωσδήποτε η σύλληψη να γίνει αστραπιαία και όταν ο δράστης θα είχε ανοιχτό το κινητό του τηλέφωνο για να μπορέσουν να το ερευνήσουν, κάτι που μετά από πολύωρη παρακολούθηση αστυνομικών του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατέστη δυνατό και έτσι η σύλληψη έγινε σε φάση που είχε ανοίξει το κινητό του και το περιεργαζόταν.
Για τον 38χρονο Ρώσο, εκδόθηκε «Εντολή Προσωρινής Συλλήψεως και Κατάσχεσης Αντικειμένων» από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:
α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση 17 κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α., πράξεις επίσης αξιόποινες και κατά την Ελληνική Ποινική Νομοθεσία.
Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το 2011 διευθύνει εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστότοπους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων (bit coin) και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων bit coin.
Αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν και συνέλαβαν τον 38χρονο πρωινές ώρες χθες στην περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ στην κατοχή του και σε έρευνα που ακολούθησε με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο tablet, 5 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ένας δρομολογητής (router), μία φωτογραφική μηχανή και 4 πιστωτικές κάρτες.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως, ενώ τονίζεται πως στην Ελλάδα είχε έρθει μόνο για διακοπές και δεν προκύπτει να είχε αναπτύξει εγκληματική δραστηριότητα.