Σκληρούς κακοποιούς και άτομα που είχαν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τη Δικαιοσύνη τροφοδοτούσε με πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια κύκλωμα των επίορκων αστυνομικών που εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Το κύκλωμα δρούσε από το 2013 αποκομίζοντας κέρδη που ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια ευρώ!
Το ζευγάρι των αστυνομικών της Ασφάλειας, ο ομογενής παραβατικός που ψάρευε πελάτες, τα 200 και πλέον ταυτοποιημένα πλαστά δελτία ταυτότητας, οι κατά παραγγελία μάρτυρες, αποτελούν τα κομμάτια της υπόθεσης.
Συνελήφθησαν 20 άτομα, από τα οποία 10 αστυνομικοί. Πρόκειται για έναν αξιωματικό, οκτώ χαμηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και έναν πολιτικό υπάλληλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στους υπόλοιπους συλληφθέντες συγκαταλέγονται ένας δικηγόρος, ένας υπάλληλος ληξιαρχείου και 8 ιδιώτες. Εις βάρος τους ασκήθηκε βαριά δίωξη, μεταξύ άλλων, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και δωροδοκία. Από την έρευνα έχει προκύψει πλήθος στοιχείων για εμπλοκή στην υπόθεση ακόμη 34 αστυνομικών. Ο ρόλος καθενός από αυτούς στη δράση του κυκλώματος θα αξιολογηθεί ποινικά στο στάδιο της κύριας ανάκρισης. Χθες, οι 20 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και στη συνέχεια στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς, από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε την άνοιξη του 2021 με αφορμή, επισήμως τουλάχιστον, ανώνυμη επιστολή που έφτασε στους «Αδιάφθορους».
«Στις 26 Ιανουαρίου 2021,προσήχθη στο τμήμα ασφαλείας Χαλανδρίου άνδρας ο οποιος επέδειξε ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας δελτίο ταυτότητας με αναγραφόμενα στοιχεία…, το οποίο είχε εκδοθεί 7 Φεβρουαρίου 2020 από το τμήμα ασφαλείας Ασπροπύργου. Από την δακτυλοσκοπική του εξέταση όμως προέκυψε, ότι πρόκειται για τον υπήκοο Αλβανίας… γεννηθέντα 26 Μαρτίου 1980 στην Αλβανία. Κατόπιν αυτού συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 242 για ψευδή βεβαίωση. Δεδομένου ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν υπηρεσία μας είχε διενεργήσει προκαταρκτικές εξετάσεις σχετικά με περιπτώσεις εκδόσεων ταυτοτήτων διαβατηρίων καθώς και άλλων δημοσίων εγγράφων σε αλλοδαπούς, προβήκαμε σε έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο εκδόθηκε η ανωτέρω ταυτότητα. Για τον λόγο αυτό, ενημερώθηκε ο εποπτεύων την υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέας εΕφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Επιπλέον στις 25 Φεβρουαρίου 2021 περιήλθε στην υπηρεσία μας ανώνυμη και άνευ ημερομηνίας επιστολή - καταγγελία, η οποία περιείχε πληροφορίες για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενη από τους…, οι οποίοι μαζί με το σχετικό δίκτυο που είχαν αναπτύξει σε αστυνομικές υπηρεσίες και δήμους, προέβαιναν συστηματικά στην κατά παραγγελία έκδοση δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων σε αλλοδαπούς, κυρίως Αλβανούς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και σε αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Το χρηματικό όφελος που αποκομίζει οργάνωση για κάθε έκδοση, σύμφωνα με τα καταγγελόμενα, ανερχόταν σε 30.000 € έως 35.000 €. Επιπρόσθετα στις 16 Απριλίου και 21 Ιουλίου 2021 περιήλθαν στην υπηρεσία μας νέες ανώνυμες επιστολές από άγνωστο αποστολέα, προφανώς όμως που επρόκειτο για τον ίδιο με το παραπάνω, καθώς σε συνέχεια αυτής περιέγραφαν με λεπτομέρειες στον τρόπο δράσης της οργάνωσης, ανέφεραν ονοματεπώνυμα αστυνομικών και άλλων μελών που συμμετείχαν σε αυτή, τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν, ενώ περιέγραφαν και συγκεκριμένες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας, διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης. Επειδή τα άτομα που αναφερόταν στις καταγγελίες είχαν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για αδικήματα παρόμοια με τα καταγγελόμενα, ενώ επιπλέον κατονομάζονταν αστυνομικοί ως εμπλεκόμενοι και ο καταγγέλλων παρείχε σημαντικές λεπτομέρειες αναφορικά με την δράση τους, οι παραπάνω πληροφορίες κρίθηκαν βάσιμες και τέθηκαν υπόψη του εποπτεύοντος την υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε την συσχέτιση τους με την προκαταρτική εξέταση που ήδη διενεργούνταν. Από την πολύμηνη έρευνα της υπηρεσίας μας – άρσης απορρήτου επικοινωνιών εξετάσεις μαρτύρων, ειδικές ανακριτικές τεχνικές – προέκυψε ότι τουλάχιστον από το 2013 και έπειτα είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη κυρίως από έλληνες παλλινοστούντες πρώην χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους, η οποία είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου της αλλοδαπούς. Με τις ενέργειές τους αυτές τα μέλη του κυκλώματος αποκόμιζαν ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, αποκτούσαν ταυτότητα έλληνα πολίτη, με όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, όπως η ελευθερία κίνησης σε χώρες εντός και εκτός ζώνης Σένγκεν, διπλώματος οδήγησης, αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, έκδοση αριθμό φορολογικού μητρώου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ίδρυαν η συμμετείχαν σε επιχειρήσεις και γενικότερα παραπλανούσαν δημόσιες αρχές και υπηρεσίες».
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί εισέπρατταν αμοιβή τουλάχιστον 30.000 ευρώ, προκειμένου να εκδίδουν πλαστές ταυτότητες, διαβατήρια και άλλα νομιμοποιητικά έγγραφα σε διωκόμενους κακοποιούς και άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Εξέδιδαν τα πλαστά έγγραφα είτε στο όνομα ανύπαρκτων προσώπων είτε ομογενών που έμεναν στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια για τη δράση της οργάνωσης. Συνολικά 200 άτομα επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες των επίορκων αστυνομικών και των συνεργών τους, αποκομίζοντας, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κέρδη που αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στους επωφελούμενους του κυκλώματος ήταν ο Αλβανός που τη 16η Νοεμβρίου δολοφονήθηκε στο βενζινάδικό του στη λεωφόρο Θηβών 181 στη Νίκαια. Ο Μάριους Νταμάντι, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, είχε κατηγορηθεί για υποθέσεις ναρκωτικών και ανθρωποκτονία, και κυκλοφορούσε στη χώρα με πλαστή ταυτότητα που είχε προμηθευτεί από το κύκλωμα με στοιχεία «Στέργιος Μαζνεβίδης» από χώρα της πρώην ΕΣΣΔ. Πλαστή ταυτότητα από το κύκλωμα απέκτησε ένας ακόμη Αλβανός κακοποιός διωκόμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης της Interpol.
Στο πλαίσιο της έρευνας, αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έκαναν έρευνες σε τμήματα ασφαλείας και γραφεία ταυτοτήτων σε Γλυφάδα, Ομόνοια, Καλλιθέα, Ασπρόπυργο και Βοιωτία. Σε χρηματοκιβώτιο στο γραφείο ενός από τους συλληφθέντες, στον οποίο μάλιστα αποδίδεται ηγετικός ρόλος, οι «Αδιάφθοροι» εντόπισαν πάνω από 300.000 ευρώ σε μετρητά. Στη δικογραφία, που αριθμεί πάνω από 8.000 σελίδες, υπάρχουν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των μελών του κυκλώματος και βίντεο από παρακολουθήσεις.