Με επικεφαλίδα «Πολύ κοντά στον ήλιο - Η Εύα Καϊλή από το ζενίθ στο ναδίρ», το POLITICO παρουσιάζει το ξεκίνημά της 44χρονης γυναίκας, την ιστορία της, και κάνοντας ένα ψυχογράφημά της αναφέρεται στους στόχους της και την εμπλοκή της στο Qatargate.
«Πώς η Ελληνίδα πολιτικός απογειώθηκε στην κορυφή της πολιτικής της ΕΕ — και προσγειώθηκε στη φυλακή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Ο ακριβής ρόλος της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο Qatargate παραμένει ανεπαρκώς καθορισμένος. Σε αντίθεση με τον Αντόνιο Παντσέρι, δεν έχει παραδεχτεί ακόμη καμία αδικοπραγία και παραμένει στη φυλακή περισσότερο από δύο μήνες μετά τη σύλληψή της, με τις δικαστικές αρχές να αρνούνται να της χορηγήσουν άδεια υπό όρους πιστεύοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει και ότι θα μπορούσε να παραποιήσει στοιχεία.
«Οι δικηγόροι της Καϊλή την περιγράφουν ως το αθώο θύμα άλλων υπόπτων στην υπόθεση, δηλαδή του Παντσέρι και του (συντρόφου της Φραντσέκο) Τζόρζι, οι οποίοι λένε ότι εκμεταλλεύτηκαν τη θέση της για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους εν αγνοία της. Το γεγονός ότι η Καϊλή, η οποία έχει μια κόρη 24 μηνών με τον Τζόρτζι κρατείται εδώ και δύο μήνες με περιορισμένη πρόσβαση στο παιδί ισοδυναμεί με «βασανιστήριο», υποστηρίζουν.
«Ωστόσο, το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή, το οποίο εξασφάλισε το POLITICO, είναι ξεκάθαρο: Αναφέρει ότι ήταν βασικό μέλος της συνωμοσίας, γνώριζε ότι στο σπίτι της φυλάσσονταν παράνομα μετρητά, προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συνεργούς μετά τη σύλληψη του Τζόρτζι και είχε επαφές με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Ali bin Samikh Al Marri, που αναφέρεται ως βασικό πρόσωπο στην υπόθεση. Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει το έντονο δημόσιο προφίλ της Καϊλή με τις κατηγορίες εναντίον της, το POLITICO έχει εμβαθύνει στο παρελθόν της.
«Από το ξεκίνημά της στη Θεσσαλονίκη, στην κεντρική πολιτική σκηνή στην Αθήνα, μετά στις Βρυξέλλες και τις μοιραίες εβδομάδες πριν από τη σύλληψή της, αυτό που αναδύεται είναι το πορτρέτο μιας μαγνητικής προσωπικότητας που αγωνιζόταν ακατάπαυστα για ανώτερες θέσεις, αδιαφορώντας για ιδεολογία ή πίστη στο κόμμα ή πού θα κατέληγε τελικά, αρκεί να ήταν «προς τα επάνω».
«Μεταξύ άλλων αποκλειστικών, το ρεπορτάζ του POLITICO δείχνει πώς η Καϊλή άσκησε πιέσεις και απέκτησε ακαδημαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα μαθήματα. πώς τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της ίδιας και της αδερφής της στις Βρυξέλλες αλληλεπικαλύπτονταν συχνά• και πώς άσκησε πίεση, προσωπικά και δυναμικά, υπέρ του Κατάρ τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της σύλληψής της.
«Για τους Θεσσαλονικείς που παρακολούθησαν την περίπτωσή της από μακριά, η ιστορία της φέρνει στο νου μια ελληνική τραγωδία στην οποία ένας λαμπρός πρωταγωνιστής, που ωθείται από Ύβρη για να διαπράξει απερίσκεπτες ή αλαζονικές πράξεις, εκπίπτει από τη μοίρα — ή τη Νέμεση, θεά της εκδίκησης.
«Καθώς το σκάνδαλο του Qatargate συνεχίζει να διευρύνεται, με άλλα ονόματα, τα ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την έκταση του ρόλου της Καϊλή. Η Ελληνίδα βουλευτής αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που εξασφάλισε το POLITICO, η Καϊλή αγόρασε ένα δεύτερο διαμέρισμα στις Βρυξέλλες σε άγνωστη ημερομηνία, το οποίο «ανεπίσημα» βοήθησε να εξοφλήσει ο σύντροφός της, Τζόρτζι. Επιπλέον, η Καϊλή και ο Τζόρτζι τον περασμένο Μάρτιο αγόρασαν ένα οικόπεδο στην Πάρο για 300.000 ευρώ. Λίγο μετά τη σύλληψή τους, η ελληνική αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πάγωσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ίδιας και της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένου του οικοπέδου, καθώς και των τραπεζικών λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του.
«Ερωτηθείς για την αγορά γης, ο δικηγόρος της Καϊλή Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε ότι η αγορά του ακινήτου ήταν νόμιμη και τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του προέρχονταν από το κανονικό της εισόδημα.
«Η αποφασιστικότητα της Καϊλή να συγκεντρώσει πλούτο και επαφές υψηλού επιπέδου πηγάζει από ένα αίσθημα ανασφάλειας, σύμφωνα με ένα πρώην μέλος του προσωπικού της στο Κοινοβούλιο. «Φαίνεται ότι μεγάλωσε με πολλές στερήσεις, οπότε ήταν πολύ προσεκτική στις δαπάνες», είπε. «Ήθελε να έχει σπίτια και πράγματα που θα τη βοηθήσουν να επιβιώσει αν κάτι πάει στραβά». Κατά τη διάρκεια επιδρομών στις αρχές Δεκεμβρίου, η αστυνομία ανακάλυψε 150.000 ευρώ σε μετρητά από το διαμέρισμα της Καϊλή και μια τσάντα γεμάτη χρήματα που μετέφερε ο πατέρας της.
«Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψής της, λίγο μετά τη σύλληψη του συντρόφου της Τζόρτζι, η Καϊλή επικοινώνησε με τον Παντζέρι και δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πατέρα της από τη φυλακή, δίνοντάς του εντολή να πετάξει τηλέφωνα και USB memory sticks. Το POLITICO δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις πληροφορίες. Ο δικηγόρος της Καϊλή Δημητρακόπουλος αντέκρουσε τον ισχυρισμό. «Είναι ανακριβές ότι η Καϊλή χρησιμοποίησε το τηλέφωνο της φυλακής για να δώσει εντολή σε έναν από τους συνεργάτες της να εξαφανίσει κινητά τηλέφωνα και ένα USB stick», έγραψε σε ένα email. «Αυτή την εβδομάδα η κυρία Καϊλή, συνοδευόμενη από έναν Βέλγο συνάδελφο, πήγε στο αστυνομικό τμήμα των Βρυξελλών και άκουσε τα ηχητικά στοιχεία της αστυνομίας, όπου πουθενά δεν εμφανίζεται η λέξη USB ή οτιδήποτε άλλο»