Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής Μάνος Παπαδάκης

 
Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής Μάνος Παπαδάκης

Ενημερώθηκε: 20/10/18 - 14:05

«Έφυγε» από τη ζωή, το μεσημέρι της Παρασκευής, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 77 ετών, ο λαϊκός τραγουδιστής Μάνος Παπαδάκης.

Ο Μάνος Παπαδάκης γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1941 στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου Κρήτης, μετακόμισε στην Αθήνα το 1958 και στις 11 Ιουνίου 1960 μπήκε στο studio για να πραγματοποιήσει την πρώτη του ηχογράφηση στο τραγούδι των Βασίλη Καραπατάκη και Χρήστου Κολοκοτρώνη «Γιαχαμπίμπι τάνι ταλίλι» («Το κορίτσι μου ζηλεύει»), όπου μαζί με τον λαϊκό συνθέτη και τραγουδιστή Πάνο Λειβαδάρο σιγοντάρησαν τον Μπάμπη Τσετίνη, που είχε τον πρώτο ρόλο και που με το τραγούδι αυτό, πραγματοποίησε κι εκείνος την πρώτη του ηχογράφηση. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τόσο σε δίσκο 78 στροφών, όσο και σε 45άρι Columbia.

Ουσιαστικά ο Μάνος Παπαδάκης μπήκε στη δισκογραφία το 1966, τραγουδώντας δυο τραγούδια του Βασίλη Βασιλειάδη και Πυθαγόρα, τα «Κατηγορώ, κατηγορώ» και «Πλήγωσέ με» που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών Odeon. Από τότε και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ηχογράφησε μια σειρά από τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών από τις εταιρείες Odeon – Parlophone και Minos, πολλά από τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία, όπως «Θα τα κάψω τα λεφτά μου», «Μια δεκάρα», «Αναστενάζει ο μπαγλαμάς», «Τα πλοία πεθαίνουν στα λιμάνια», «Αν σε μαλώνει η μάνα σου» και αρκετά άλλα.

Στην περίοδο των 45 στροφών τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση δημιουργίες συνθετών όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Μπάμπης Μπακάλης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο Γιώργος Μουφλουζέλης και άλλοι και στιχουργών όπως ο Κώστας Βίρβος, ο Πυθαγόρας, ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο Γιάννης Κιούρκας, η Σώτια Τσώτου, ο Ανδρέας Χατζηνικολάου και άλλοι. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1968 ο Μάνος Παπαδάκης σιγοντάρησε τον Δημήτρη Ευσταθίου στο χασάπικο του Μάνου Λοΐζου και της Μάρως Λήμνου «Κάθε που βραδιάζει» («Ο ένας πλάι στον άλλον»).

Από τότε, μέχρι τα πολύ πρόσφατα χρόνια, έδινε το «παρών» πιο επιλεκτικά στη δισκογραφία, άλλοτε με προσωπικούς δίσκους, άλλοτε συμμετέχοντας σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών…

Η ιστορία του τραγουδιού «Θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά»

Μόλις 26 ετών, προσπαθούσε να κάνει καριέρα ανάμεσα στους μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής: Καζαντζίδη, Γαβαλά, Ζαγοραίο κ.α. Τραγουδούσε τότε στο ''Φαληρικόν'' μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τη Χαρούλα Λαμπράκη και ένα βράδυ πήγε να τους ακούσει ο στιχουργός Πυθαγόρας.

Ο γνωστός στιχουργός είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Μάνο Παπαδάκη χωρίς να κάνουν όμως ''επιτυχία''. Εκείνη τη φορά γύρισε και του είπε: Σού'χα δώσει τέσσερα - πέντε κομμάτια που δεν ''πήγαν''. Θα σου δώσω άλλο ένα, τελευταίο, κι άμα δεν ''πάει'' κι αυτό, δεν σου ξαναγράφω! Πάρ' τον Βασιλειάδη κι ελάτε απ' το σπίτι... Επρόκειτο για το θρυλικό πλέον ''Θα τα κάψω τα λεφτά μου''. Πραγματικά, παίρνει αγκαζέ ο Παπαδάκης τον αρμονίστα - ακορντεονίστα και συνθέτη Βασίλη Βασιλειάδη, με τον οποίο επίσης είχαν συνεργαστεί, και πάνε από το σπίτι του Πυθαγόρα στην Κοκκινιά. Επί τόπου ο Βασιλειάδης παίρνει τους στίχους και σκαρώνει την πιασάρικη μελωδία.

Ο Μάνος Παπαδάκης ερμηνεύει ''Θα τα κάψω τα λεφτά μου'' στην ομότιτλη ταινία του Άγγελου Θεοδωρόπουλου από το 1968. Τόσο μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τραγούδι που την αμέσως επόμενη χρονιά έδωσε τον τίτλο και σε ταινία!

Το τραγούδι γράφτηκε τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη του ΄67 σε στούντιο της Κολούμπια και φαρφίζα έπαιζε ο ίδιος ο Βασιλειάδης ο συνθέτης. Δεύτερη φωνή έκανε η Πόπη Πόλυ, η οποία εκείνη την περίοδο μοιραζόταν και το πάλκο με τους Παπαδάκη - Βασιλειάδη.

Κυκλοφορεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα και σημειώνει απίστευτη επιτυχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 20 μέρες πούλησε 180.000 αντίτυπα! Η επιτυχία βρίσκει τον Παπαδάκη να τραγουδάει το 1968 στου ''Περιβόλα'' με τον Βασιλειάδη, την Πόπη Πόλυ και το δυνατό δίδυμο Μπάμπης Τσετίνης - Λίτσα Διαμάντη. Πιο χαρακτηριστική ήταν όμως η ατάκα του Πυθαγόρα όταν πέρασε από το μαγαζί και είπε του νεαρού τραγουδιστή: Είπαμε να κάνεις επιτυχία, αλλά όχι και να γίνει τέτοιος χαλασμός!