Οι ημερομηνίες ορόσημο για τα μαχητικά RAFALE: Οι υπογραφές και η πρώτη προσγείωση στην Τανάγρα

 
Οι ημερομηνίες ορόσημο για τα μαχητικά RAFALE: Οι υπογραφές και η πρώτη προσγείωση στην Τανάγρα

Ενημερώθηκε: 10/10/20 - 09:41

Ημερομηνίες ορόσημο για το deal των RAFALE φαίνεται ότι έχει το Επιτελείο το οποίο προχωρά σ’ ένα σπριντ ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου για να μπουν οι υπογραφές.

Ίσως είναι από τις λίγες φορές όπου οι Γάλλοι τρέχουν κι εκείνοι από την πλευρά τους, τόσο γρήγορα μια διαδικασία που αφορά προμήθεια με την Ελλάδα, σημειώνουν αξιόπιστες πηγές του Επιτελείου. Και συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, ότι επειδή γνωρίζουν πως μόλις ξεκινήσει η σύνταξη της συμφωνίας, τότε πιθανό να υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις, ήδη γίνεται ένα παράλληλο σπριντ ώστε κάθε έγγραφο να είναι απόλυτα έτοιμο.

Η πρώτη ημερομηνία ορόσημο είναι τα τέλη Οκτωβρίου. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες από τα Επιτελεία, να έχουν κλείσει όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες, κυρίως της τεχνικής υποστήριξης, ώστε στη συνέχεια να τρέξουν οι Γενικές Διευθύνσεις και να συνταχθούν οι συμβάσεις.

Μέλημα του ΓΕΕΘΑ είναι ότι έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο έως το τέλος του χρόνου και όλα να παίρνουν σειρά προτεραιότητας.

Ο Νοέμβριος από πλευράς γραφειοκρατίας ίσως είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, με το Επιτελείο να πιέζει πάρα πολύ για να γίνουν όλα όσα χρειάζεται και να φτάσει ο Δεκέμβριος που θα φέρει τις υπογραφές.

Η επόμενη ημερομηνία είναι όπως διαβεβαιώνουν ανώτατες πηγές η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, δηλαδή μέσα στις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού να τροχοδρομούν στην Τανάγρα τα πρώτα δυο αεροσκάφη από την Γαλλία και να σταθμεύουν στα υπόστεγα της 332 Μοίρας «Γεράκι».

Μπορεί να έχει γίνει αγώνας δρόμου μήπως και τα πρώτα RAFALE αγγίξουν τον διάδρομο προσγείωσης της 114 Πτέρυγας Μάχης μέσα στο χειμώνα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι εύκολο σημειώνουν πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο, καθώς η πρώτη ενέργεια που θα γίνει μετά τις υπογραφές είναι η αποστολή πολυμελούς ομάδας ιπταμένων και πολύ περισσότερων τεχνικών στη Γαλλία για ταχύρρυθμη εκπαίδευση.

Ο Γαλλικός Νότος έδειξε πολλά εδώ και 15 ημέρες…

Στην 118 Αεροπορική Βάση στο Mont De Marsan στον Γαλλικό Νότο το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας δεν αρκέστηκε σε μια εκ του σύνεγγυς αυτοψία των 8 από τα 12 μεταχειρισμένα μαχητικά RAFALE που βρίσκονται εκεί.

Ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης είδε από κοντά τα RAFALE των δυο Μοιρών, απ’ όπου θα ξεκινήσει η «αλλαγή ταυτότητας» των μαχητικών. Αεροσκάφη από τις Μοίρες Escadron de Chasse 3-30 Lorraine και Escadron de Chasse 1/30 Cote d’ Argent. Και με κάποια από αυτά ο Αρχηγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκε στο cockpit και είχε την ευκαιρία να πετάξει στο όριο του μαχητικού.

Ο βετεράνος «F16άρης» Αρχηγός με πάνω από 3000 ώρες πτήσης στα μαχητικά και εκατοντάδες ώρες αερομαχιών στο Αιγαίο, δεν έχει κρύψει τον ενθουσιασμό του στους στενούς συνεργάτες του, παρά το γεγονός πως φημίζεται για το χαμηλό προφίλ.

Είδε την πλοήγηση του μαχητικού και γρήγορα το πρόγραμμα πέρασε στις αερομαχίες όπου ήταν η πρώτη επαφή με τους φακέλους των όπλων, ανάμεσά τους και ο πύραυλος Meteor, τον οποίο πρώτο είχε βάλει στη λίστα των απαιτήσεων το Ελληνικό Αεροπορικό Επιτελείο.

Αμέσως μετά η χαμηλή πλοήγηση και η κρούση- βομβαρδισμός έδειξαν στον Έλληνα Αρχηγό τα στρατηγικά όπλα του RAFALE καθώς και πολλά άλλα συστήματα που είναι ικανά να αδρανοποιήσουν οποιαδήποτε αντίπαλη αεράμυνα.

Πηγή: Hellasjournal