Οι έξι παράγοντες που θα κρίνουν πότε θα γίνει η άρση του lockodown

 
Οι έξι παράγοντες που θα κρίνουν πότε θα γίνει η άρση του lockodown

Ενημερώθηκε: 30/11/20 - 07:48

Και ενώ οι «σκληροί δείκτες» της εξέλιξης της πανδημίας, αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων, κινούνται σταθερά σε ανησυχιτικά επίπεδα η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για τον οδικό χάρτη σταδιακής άρσης του lockdown, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Από την άλλη, γιατροί και νοσηλευτές εκφράζουν έντονη αγωνία για την άρση των μέτρων, καθώς ήδη, οι ΜΕΘ και οι κλινικές για ασθενείς με κοροναϊό έχουν γεμίσει. Η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι και την κυβέρνηση ο καθοριστικός παράγοντας για το άνοιγμα της κοινωνίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βάλει ένα φρένο σε όλη αυτή την συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας - οικονομίας. Λείπουν επιδημιολογικά δεδομένα που θα τα έχουμε στα μέσα της εβδομάδας ενώ εξακολουθεί να είναι μεγάλη η πίεση στο σύστημα υγείας. Είναι πιο αργή η αποκλιμάκωση από αυτή που περίμεναν οι ειδικοί ενώ κάθε σενάριο ανοίγματος περνάει υπό το φίλτρο του 3ου κύματος κορωνοιού.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ισχυρός προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων ακόμα και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα δημοτικά τα οποία ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. Δεν είναι κλειδωμένη η ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου παρά την καλή πρόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη θα γίνει μια συζήτηση της επιτροπής λοιμωξιολογων με την υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Όλα είναι στο τραπέζι.

Μετά την πρώτη επέκταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε δεύτερη παράταση με τους λοιμωξιολόγους να βλέπουν μεν πτώση του ιικού φορτίου, όχι όμως και αντίστοιχη μείωση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για την άρση του lockdown, είναι η 14η ή 21η Δεκεμβρίου. Οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, ακόμα δεν έχουν ληφθεί και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Θα εξετάσουμε τα στοιχεία εκτός κ πέρα από τα κρούσματα μας ενδιαφέρουν κ άλλες παράμετροι, ο δείκτης θετικότητας ευτυχώς βαίνει μειούμενος παντού και στη Θεσσαλονίκη, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο η αποσυμφόρησης της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ κ αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη.

Οι 6 παράμετροι που μελετά το Μαξίμου είναι:

-- ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων,

-- ο αριθμός των νοσηλευόμενων και δη των διασωληνωμένων,

-- το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων,

-- όπως και ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών δειγμάτων επί των τεστ που γίνονται, που χθες έπεσε στο 8,3% με όριο συναγερμού το 4%.

-- Σημαντικοί δείκτες είναι επίσης το λεγόμενο Rt, πόσα άτομα δηλαδή μολύνει ένα κρούσμα, που σύμφωνα με την Καθημερινή είναι περίπου στο 0,68 στην Αττική και 0,85 στη Θεσσαλονίκη

-- και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.