Ισχύς εν τη ενώσει πολιτείας, αυτοδιοίκησης και πολιτών για καθαρό Ασωπό. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος με σύνθημα «Ασωπός, από την ιδέα στην πράξη» που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Σχηματάρι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «μιαν εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το περιβάλλον, σε πλανητικό επίπεδο. Και υπ' αυτή την έννοια η φετινή επέτειος της ημέρας του περιβάλλοντος πρέπει να μείνει ως επέτειος βαθιάς περίσκεψης».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολαμαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμου. «Η ορθοδοξία έχει μέσα στην ψυχή της τον άνθρωπο, είναι εκείνη η οποία από την φύση της είναι προορισμένη να υπερασπίζεται το περιβάλλον. Γιατί το περιβάλλον είναι εκείνο το οποίο δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο να ζήσει. Εκ Θεού προέρχεται ο άνθρωπος και χωρίς το Περιβάλλον δεν έχει κανένα νόημα η αποστολή του» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και επεσήμανε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος, ιδίως μετά τα βαρύτατα πλήγματα που έχει υποστεί εξαιτίας της προκλητικής ανθρώπινης αδιαφορίας και της άναρχης παγκόσμιας ανάπτυξης, καθίσταται πλέον υπαρξιακό διακύβευμα για την ανθρωπότητα. Όλοι οι λαοί του πλανήτη πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε χρέος ν' αντιμετωπίσουμε, όσο είναι ακόμη καιρός, τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι μεγάλες οικονομικές -και όχι μόνο- δυνάμεις, που μάλιστα φέρουν, εξαιτίας των πολιτικών τους, μεγάλο μέρος ευθύνης, για την πρόκληση των κλιματικών αλλαγών και για την συνακόλουθη υποβάθμιση του περιβάλλοντος αρνούνται ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους και παλινδρομούν αναφορικά με την εκπλήρωση των προσφάτως μόλις συμφωνηθέντων διεθνώς. Είναι παρήγορος οιωνός το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, εξέφρασε απεριφράστως την προσήλωσή της στον αγώνα για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής και για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Η Ελλάδα, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντάσσεται πλήρως σ' αυτό τον αγώνα. Κάθε πραγματικός Ευρωπαίος πρεσβεύει συνειδητά ότι η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, και όχι το αντίστροφο.
Είναι η θεμελιώδης αυτή αρχή η οποία προσδιορίζει λοιπόν και την όλη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον». Για την άρρηκτη και στενή σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης μίλησε κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. «Ο φυσικός κόσμος όπως κι ο άνθρωπος είναι του Θεού. Όλα τα μέρη της φύσεως είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα» είπε χαρακτηριστικά ενώ μίλησε για αναγκαιότητα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και επίλυση της κρίσης του Ασωπού. «Η κρίση του Ασωπού αναδεικνύει την αξία της επιστημονικής έρευνας. Ο Ασωπός είναι ένας μικρόκοσμος της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης». Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο «βαρύ οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει ο κόσμος μας στην γη», ενώ κάλεσε όλους, πολιτεία και πολίτες να σταθούν «στην πρώτη γραμμή ως φύλακες του περιβάλλοντος. Καθαρός Ασωπός σημαίνει καθαρός κόσμος».
Για την κλιματική κρίση και για την ανάγκη μιας παγκόσμιας ισχυρής συμμαχίας μίλησε κι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς, συνεργαζόμαστε για την περιβαλλοντική ανόρθωση κι αποκατάσταση του Ασωπού» δήλωσε κι ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων, έργων και παρεμβάσεων, όπως η προώθηση έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων, απορρύπανσης, έργων για τα στερεά απόβλητα. «Θα τα καταφέρουμε, πρέπει να υπάρξει μια ισόρροπη σχέση φύσης, εργασίας, ανάπτυξης κι οικονομίας. Το περιβάλλον, το κλίμα, οι φυσικοί πόροι είναι η βάση της οικονομίας. Το περιβάλλον είναι η ταυτότητα της Ελλάδας όπως είναι ο πολιτισμός κι η ιστορία της» τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κι Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε ότι το έργο του Ασωπού είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για το περιβάλλον και την οικονομία. «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι δευτερεύον θέμα. Πρέπει τώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». Ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε την στήριξη του έργου και χρηματοδοτικά και θεσμικά. «Στη συμφωνία με τους θεσμούς συμπεριλαμβάνεται μια ρύθμιση που αφορά στη χρηματοδότηση της βιομηχανίας για την μείωση του ενεργειακού της κόστους, αλλά και χρηματοδότηση βιομηχανιών, ώστε να ανταποκριθούν στις ενεργειακές τους υποχρεώσεις, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα καλύψει την περίοδο μέχρι το 2021», ενώ τόνισε ότι το έργο του Ασωπού θα στηριχθεί χρηματοδοτικά κι από το νέο ΕΣΠΑ και από το νέο ταμείο υποδομών.
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, για το ειδικό πρόγραμμα σχετικά με την δημιουργία νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων. «Συντονιζόμαστε με όλες τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Από το κράτος μέχρι και τους πολίτες για να αλλάξουμε σελίδα χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Κι ίσως ο Ασωπός γίνει πιλότος για αντίστοιχες παρεμβάσεις σε άλλα σημεία».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για την προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας και των φορέων της Στερεάς Ελλάδας ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης.
«Τα νερά του Ασωπού που κάποτε μας διαιρούσαν, σήμερα μας ενώνουν», είπε χαρακτηριστικά και ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους βασίζεται η προσπάθεια αναμόρφωσης του Ασωπού και ολόκληρης της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων για την επίτευξη του τελικού στόχου. «Έχουμε μάθει δυστυχώς και σκεπτόμαστε με τεχνητά διλήμματα: Ή εμείς ή αυτοί. Ακόμη χειρότερα, ή εμείς ή κανείς.
Για πολλά χρόνια και εμείς εδώ τρώγαμε τα σωθικά μας. Από τη μία το ιδιωτικό συμφέρον, από την άλλη το δημόσιο. Από τη μία η ανάπτυξη, από την άλλη το περιβάλλον. Από τη μία οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες, από την άλλη τα παιδιά μας. Δημιουργούσαμε προβλήματα αντί να τα λύνουμε.
Όλες αυτές τις αντιθέσεις εμείς σήμερα εδώ τις πνίγουμε, και τις πνίγουμε συμβολικά στα νερά του Ασωπού που κάποτε μας διαιρούσαν και σήμερα μας φέρνουν πιο κοντά. Και έτσι από την ιδέα σήμερα έχουμε ήδη περάσει στην πράξη. Σήμερα, με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Ασωπός και το πρόβλημα της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ρύπανσης της χώρας, που φέρει το όνομά του, βγαίνει και επισήμως από την αφάνεια και την κουκούλα της απραξίας. Οι στόχοι μας, λοιπόν, είναι ξεκάθαροι. Υπάρχει για πρώτη ίσως φορά σχέδιο. Συγκεκριμένο, συνολικό. Συνεκτικό, μελετημένο κα στιβαρό. Οι χρηματοδοτήσεις έχουν ξεκλειδώσει. Είμαστε όλοι μαζί, και έχουμε ισχυρούς συμπαραστάτες».
Για εγκληματικές λογικές, απληστία για το κυνήγι του συμφέροντος έκανε λόγο ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας. «Όταν μπαίνει σε δεύτερη μοίρα ο άνθρωπος κι η φύση τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την αποκατάσταση της περιοχής. Μεταμορφώνουμε τον τόπο μας». Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν μαθητές δημοτικών και γυμνασίων για την έκθεσή τους σχετικά με το πώς βιώνουν το πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κλείσουν με περιβαλλοντικές δράσεις και ψυχαγωγίας αλλά και συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.