Στο θέμα των προκλήσεων αλλά και του θεσμικού πλαισίου της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου.
«Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα είναι ίσως η πιο συγκλονιστική τεχνολογία, που έχει βιώσει η ανθρωπότητα. Στην ιστορία της ανθρωπότητας και στην ιστορία της εξέλιξης των τεχνολογιών, έχουν υπάρξει περίπου 25 τεχνολογίες, τόσες έχουν ιστορικά καταγραφεί που κουβάλησαν την ανθρωπότητα στις πλάτες τους αυτά τα χιλιάδες χρόνια» δήλωσε στην ΕΡΤ.
Μαστρογεωργίου: To σωστό θεσμικό πλαίσιο
«Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε το σωστό θεσμικό πλαίσιο για να μπορούμε να έχουμε και απαγορεύσεις στην κακή χρήση, να έχουμε και πρόληψη πιθανών κακών τέτοιων ατυχών περιστατικών και κυρίως να έχουμε τα θετικά πρόσημα που είναι η εκπαίδευση όλων μας στην χρήση, την μη κατάχρηση αυτού του είδους των εργαλείων.
Δίνω περισσότερη σημασία στην δια βίου μάθηση και την εκπαίδευση όλων μας στο πώς να χρησιμοποιούμε αυτό το εργαλείο» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
«Εμείς οι άνθρωποι ορίζουμε το πλαίσιο με το οποίο θα κινηθεί η επιστήμη και εξέλιξη τεχνολογίας στα χέρια μας είναι. Δεν έχουμε αυτόνομη τεχνητή νοημοσύνη, ούτε χρειαζόμαστε αυτόνομη τεχνητή νοημοσύνη. Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο υποβοήθειας, για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και της ζωής μας» συμπλήρωσε.
«Υπάρχουν δυστοπικά σενάρια εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν ουτοπικά σενάρια εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης. Και υπάρχουν και τα ρεαλιστικά σενάρια τεχνητής νοημοσύνης. Ανήκω στην τρίτη ομάδα των ρεαλιστικών σεναρίων και σχεδίων εξέλιξης τεχνητής νοημοσύνης» τόνισε.
Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης
Ως προς τους κινδύνους χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε τρομοκρατικές ενέργειες, απάντησε: «Πρέπει να φτιάξουμε το σωστό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο φτιάχνεται αυτή τη στιγμή και δομείται σε όλο τον κόσμο με σωστές δικλείδες ασφαλείας, με κυβερνοασφάλεια και όλες αυτές τις πρόνοιες που πρέπει να λάβουμε έτσι ώστε να μη γίνει αυτό το ατυχές συμβάν, το οποίο διαρκώς έρχεται και επανέρχεται. Ξέρετε, η τεχνολογία είναι εργαλείο, έχει προβλήματα, αλλά είναι εργαλείο.
Για το πλαίσιο κανόνων, ο κ. Μαστρογεωργίου ανέφερε: «Πριν από λίγους μήνες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ασχολείται με θέματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ομόφωνα ψήφισε την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηλαδή φτάνουμε σε ένα σημείο όπου για παράδειγμα δεν θα έχουμε αυτονομημένα όπλα με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Στις δύσκολες λοιπόν συνθήκες που μπορεί να έχουμε μια πολεμική σύρραξη, δεν θα υπάρχει το αυτονομημένο όπλο το οποίο θα αποφασίζει από μόνο του ποιο στόχο θα πλήξει. Πάντα θα υπάρχει ο άνθρωπος. Θα μου πείτε εντάξει, αυτό τι είναι; Είναι ένας μίνιμουμ κοινός παρονομαστής Για να δούμε που πατάμε. Τα κράτη από μόνα τους έχουν πλαίσιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλαίσιο. Ο ΟΗΕ φτιάχνει το δικό του πλαίσιο. Μέσα σε όλα αυτά τα διαφορετικά επίπεδα πλαισίου διακυβέρνησης, πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτός ο έλεγχος. Με ενδιαφέρει κυρίως, πως κάνουμε σωστή χρήση του συγκλονιστικού τεχνολογικού εργαλείου που συνιστά η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη».
Η μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μαστρογεωργίου: «Πριν από 14 μήνες συνεστήθη υπό τον πρωθυπουργό η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη, τον νομίζω γνωστό καθηγητή από το MIT, δεν χρειάζεται συστάσεις ο Κωστής. Και τον συντονισμό της επιτροπής τον είχαμε εμείς στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού. Μέσα σε 14 μήνες καταφέραμε να βάλουμε πολύ την Ελλάδα μέσα στον διεθνή χάρτη των εξελίξεων της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ελλάδα πλέον είναι μία από τις χώρες που διαθέτει ένα συγκροτημένο, συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη. Η Ελλάδα πλέον συμμετέχει σε όλα τα διεθνή φόρα που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη. Και η Ελλάδα πλέον έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη δράση και την εξέλιξη τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα».