Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχουν συμπληρωθεί ήδη δύο βδομάδες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους Ουκρανούς που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία, στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.
Η ουκρανική κυβέρνηση είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση της Μόσχας, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως οι ρωσικές προτάσεις για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Ουκρανία προς τη Ρωσία είναι «παράλογες».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία θα ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο. Όσον αφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς άλλους προορισμούς, η Μόσχα διευκρινίζει ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.
Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
«Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη», είπε ο Σάσα Βολκόφ, από τη Μαριούπολη, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης. «Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό (...) Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους», συνέχισε.
Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση.
Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.
Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε άλλο βίντεο, επίσης στο Telegram ότι στις χθεσινές εκκενώσεις των πολιορκημένων πόλεων απομακρύνθηκαν 60.000 Ουκρανοί.
Αψηφώντας τον παγωμένο άνεμο, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες, εξοπλισμένοι με έναν αντιαρματικό πύραυλο Javelin, φυλούν την είσοδο της Βέλικα Ντιμέρκα, στο τελευταίο οδόφραγμα που χωρίζει το βορειοανατολικό άκρο του Κιέβου από τα ρωσικά τεθωρακισμένα.
Ξαφνικά, μια βροχή πυραύλων Grad πέφτει σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τους στρατιώτες που τρέμουν από το κρύο, σηκώνοντας ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης.
Νέο μέτωπο
Μέχρι πρόσφατα, τα βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου είχαν γλιτώσει.
Η Βέλικα Ντιμέρκα απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Όχι μακριά από εκεί, περνά ο αυτοκινητόδρομος που επιχειρούν να ακολουθήσουν οι Ρώσοι για να διεισδύσουν στην πόλη.
Την Τρίτη, οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης, καταστρέφοντάς την εν μέρει. Όμως οι Ρώσοι δεν απομακρύνθηκαν πολύ.
Τοποθετημένος κάτω από ένα δέντρο, κοντά στο οδόφραγμα, ο αμερικανικός αντιαρματικός πύραυλος είναι το έσχατο όπλο που διαθέτουν οι Ουκρανοί στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν τα εχθρικά στρατεύματα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ αύξησαν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.
Όμως η στήριξη αυτή δεν πείθει τους κατοίκους.
«Γιατί, αν το ΝΑΤΟ είναι τόσο ισχυρό, δεν κλείνει τον εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία;» ρωτάει, με απελπισία, ο Γκριγκόρι Κούσκα.
«Γιατί δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τη νύχτα; Γιατί η οικογένειά μου, η εγγονή μου, τα παιδιά μου, γιατί τρέχουμε από υπόγειο σε υπόγειο», ρωτάει ο συνταξιούχος άνδρας, κοντά σε μια ομάδα στρατιωτών που προσπαθούν να ζεστάνουν τα χέρια τους σε μια φωτιά.
Το ΝΑΤΟ αρνείται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, φοβούμενο ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Αντίσταση
«Την περασμένη νύχτα έπεσαν πύραυλοι Grad εδώ», αφηγείται ο Σέρχιι, ένας από τους στρατιώτες στο οδόφραγμα της Βέλικα Ντιμέρκα. «Προσπαθούμε να απομακρύνουμε τις γιαγιάδες. Αλλά δεν θέλουν να φύγουν», λέει.
Όσοι δεν έφυγαν περνούν τον χρόνο τους πίσω από τους φράχτες των ξύλινων σπιτιών τους. «Δεν φοβάμαι να πεθάνω. Φοβάμαι για τα παιδιά και τα εγγόνια μου», λέει η 75χρονη Βαλεντίνα Ρουτ, ταΐζοντας τις κότες της.
«Αν μπουν στο Κίεβο, τι θα κάνουν; Πώς θα καταφέρουν να κρατηθούν στην εξουσία;» διερωτάται ο Ρομάν Ταρανένκο, 47 ετών. «Οι άνθρωποι θα τους πυροβολούν απ’ όλα τα σπίτια, θα καίνε τα αυτοκίνητά τους. Δεν θα μείνουν ποτέ στην εξουσία, ακόμη και με τα όπλα».
- 22:22
Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
«Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη», είπε ο Σάσα Βολκόφ, από τη Μαριούπολη, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης. «Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό (...) Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους», συνέχισε.
Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχαν κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος. Η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν το «έγκλημα πολέμου», η Ρωσία από την πλευρά της υποστήριξε ότι στο κτίριο στεγάζονταν Ουκρανοί υπερεθνικιστές μαχητές.
«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τσακώνονται για το φαγητό. Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη, είπε ο Σάσα Βολκόφ που εργάζεται για τον Ερυθρό Σταυρό. Έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά» όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, πρόσθεσε.
Οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε και συχνά μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην πόλη επισκέφθηκαν τα κατεστραμμένα σπίτια για να δώσουν τρόφιμα στους ενοίκους τους, για να επιβιώσουν για λίγες ημέρες.
«Πολλοί από εμάς αρρωστήσαμε εξαιτίας του κρύου και της υγρασίας», πρόσθεσε.
Περίπου 65 άνθρωποι κρύβονται στο κτίριο όπου βρίσκεται ο Βολκόφ. «Το καταφύγιο στο υπόγειο είναι αποκλειστικά για τα παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι άλλοι, άνω των 12 ετών, κοιμούνται στα γραφεία» εξήγησε.
- 20:51
Αψηφώντας τον παγωμένο άνεμο, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες, εξοπλισμένοι με έναν αντιαρματικό πύραυλο Javelin, φυλούν την είσοδο της Βέλικα Ντιμέρκα, στο τελευταίο οδόφραγμα που χωρίζει το βορειοανατολικό άκρο του Κιέβου από τα ρωσικά τεθωρακισμένα.
Ξαφνικά, μια βροχή πυραύλων Grad πέφτει σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τους στρατιώτες που τρέμουν από το κρύο, σηκώνοντας ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης.
- 20:29
Περισσότεροι από 12.000 πολίτες απομακρύνθηκαν σήμερα από την περιοχή του Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με αυτοκίνητα ή με λεωφορεία.
Την ανακοίνωση αυτή εξέδωσε η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.
- 20:28
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με σημερινή του ανακοίνωση, αρνήθηκε ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε το μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην πόλη Μαριούπολη της Ουκρανίας την προηγούμενη μέρα, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ήταν «μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η Ρωσία δεν πραγματοποίησε χθες Τετάρτη αεροπορικές επιδρομές κατά επίγειων στόχων στην περιοχή αυτή.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το νοσοκομείο, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι χρειάζεται να επιβεβαιωθούν τα σαφή γεγονότα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε την Ρωσία ότι διαπράττει γενοκτονία, δήλωσε σήμερα ότι κατά την διάρκεια της χθεσινής αεροπορική επιδρομής κατά του νοσοκομείου της Μαριούπολης σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων ένα παιδί.
- 19:25
Η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χαρκίβ (Χάρκοβο) είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια της λειτουργίας τους και των εγκαταστάσεων.
- 18:53
Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.
- 17:32
Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι Λευκορώσοι ειδικοί αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, στην Ουκρανία.
Το Τσερνομπίλ είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εν μέσω των μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- 16:12
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει αύριο -μέσω ψηφιακής σύνδεσης- στη γερμανική Άνω Βουλή (Bundesrat), κατά τη διάρκεια συζήτησης για την έκδοση ψηφίσματος σχετικού με την αλληλεγγύη προς τη χώρα του.
Ο κ. Ζελένσκι θα απευθυνθεί στις ηγεσίες των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, σε μία διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σώματος και πρωθυπουργό της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο, δεν έχει προηγούμενο. Το ψήφισμα που αναμένεται να εκδοθεί αύριο, Παρασκευή, θα τονίζει μεταξύ άλλων τη συμπαράσταση των γερμανικών κρατιδίων στον ουκρανικό λαό και στους πρόσφυγες που θα αναζητήσουν καταφύγιο στη Γερμανία, αλλά και την στήριξη των κυρώσεων που αποφάσισε η Δύση σε βάρος της Ρωσίας.
- 15:17
Η Ρωσία απαγόρευσε σήμερα τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων και εξοπλισμού από τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που ενέκριναν οι Δυτικοί λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Το μέτρο αφορά προϊόντα και εξοπλισμό που εισάγονταν προηγουμένως στη Ρωσία από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απαγόρευση αυτή αφορά τεχνολογίες που συνδέονται με τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική, αγροτικά μηχανήματα ή ακόμη ηλεκτρικό εξοπλισμό. Πρόκειται επίσης για μηχανές, τουρμπίνες, μηχανές επεξεργασίας μετάλλου και λίθων, μόνιτορ και προβολείς.
"Το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ρωσικής αγοράς" ανέφερε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται πως η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι τα τέλη του έτους.
Εξαγωγές θα είναι δυνατές ωστόσο προς τις χώρες μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (UEE), μιας τελωνειακής ένωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας, και προς τις αυτονομιστικές δημοκρατίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
Οι εξαγωγές ορισμένων ειδών ξύλου προς "μη φιλικές" χώρες περιορίζονται επίσης μέχρι τα τέλη του 2022.
Τα μέτρα αυτά ακολουθούν τις κυρώσεις που ενέκριναν οι Δυτικοί εναντίον της Μόσχας αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
- 15:04
Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν στη χθεσινή αεροπορική επιδρομή σε ένα μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε πως ο ισχυρισμός της Ρωσίας πως το νοσοκομείο δεν είχε ασθενείς δεν είναι αλήθεια. "Όπως πάντα, ψεύδονται με σιγουριά", είπε.
- 14:53Ρωσικό υπουργείο Άμυνας – Έδωσε στη δημοσιότητα νέο απολογισμό:
Οι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ σημειώνουν νίκες στα ανατολικά, αποκτώντας τον έλεγχο νέων εδαφών.
Οι ρωσικές επιχειρήσεις για την «απελευθέρωση» της Μαριούπολης από τους Ουκρανούς «εθνικιστές» συνεχίζονται.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας.
Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν «καταστραφεί» 2.911 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Οι Ρωσικές δυνάμεις «έχουν καταστρέψει» μέχρι στιγμής: 97 αεροσκάφη, 107 drones, 141 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 86 θέσεις ραντάρ, 986 τανκς και τεθωρακισμένα, 107 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης και 749 στρατιωτικά οχήματα.
Παράλληλα, η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται πως εξετάζει «ντοκουμέντα» προερχόμενα από ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια τα οποία φέρονται να σχετίζονται με «μυστικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ εντός των ουκρανικών συνόρων».
- 12:09Δηλώσεις Λαβρόφ μετά τη συνάντηση με τον Κουλέμπα
Δηλώσεις Λαβρόφ μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του:
Υπενθυμίσαμε στην Ουκρανία ότι η Ρωσία έχει ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις της.
Η Μόσχα επιθυμεί μία απάντηση.
Η Δύση δημιουργεί κινδύνους στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν είναι σαφές αν οι εκτοξευτήρες πυραύλων που έχει παράσχει η Δύση στην Ουκρανία, θα σταματήσει.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν βιολογικά προγράμματα στην περίμετρο της Ρωσίας
Αυτοί που προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία και οι μισθοφόροι θα πρέπει να καταλάβουν τον κίνδυνο αυτού που κάνουν
Η Δύση δημιούργησε αυτή τη σύγκρουση αναγκάζοντας την Ουκρανία να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Η Ουκρανία εξελίχθηκε σε δυτικό φερέφωνο.
Πώς είναι δυνατόν το ΝΑΤΟ να αποφασίσει για τη δική μας ασφάλεια;
Δεν θέλουμε τη στρατικοποίηση της Ουκρανίας.
Δεν θέλουμε δίπλα μας μία χώρα που ελέγχεται από τους ναζί.
Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ουδέτερη
Από αυτήν την κρίση θα βγούμε με μια νέα αντίληψη για τον κόσμο, χωρίς ψευδαισθήσεις για τη Δύση
- 12:07LIVE οι δηλώσεις Κουλέμπα
- 12:05Δηλώσεις Κουλέμπα μετά τη συνάντηση με Λαβρόφ
Δηλώσεις Κουλέμπα μετά τη συνάντηση με Λαβρόφ:
Δεν υπήρξε πρόοδος ως προς την κατάπαυση πυρός
Έτοιμοι για νέο γύρο συνομιλιών υπό αυτή τη σύνθεση
Ο Λαβρόφ δεν δεσμεύτηκε για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη
- 11:24Ξεκίνησε η συνάντηση Κουλέμπα - Λαβρόφ στην Αττάλεια
Ξεκίνησε στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία, η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε η Μόσχα και επιβεβαίωσε Τούρκος διπλωμάτης.
«Η συνάντηση ξεκίνησε», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που δείχνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να κάθεται απέναντι από τη ρωσική. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Τον Κουλέμπα και τον Λαβρόφ, υποδέχθηκε νωρίτερα ως οικοδεσπότης ο Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε και ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'u böyle karşıladı
— Sabah Gazetesi (@Sabah) March 10, 2022
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με Τούρκο διπλωμάτη, στόχος των συνομιλιών είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.
Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν φθάσει χθες Τετάρτη το βράδυ στην Αττάλεια και διαμένουν σε διαφορετικά ξενοδοχεία.
Αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με έναν χαμογελαστό Κουλέμπα, τον οποίο χαιρέτισε αγκαλιάζοντάς τον. Ο Λαβρόφ αντίθετα εμφανίστηκε βλοσυρός.
- 11:04
Reuters: Ξεκίνησε η συνάντηση Κουλέμπα - Λαβρόφ στην Αττάλεια
- 10:15Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε περιοχές της Μαριούπολης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας
Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει κάποιες συνοικίες της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, μια πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 2.911 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές από την έναρξη του πολέμου.
- 10:11Ρωσία: Η χώρα δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Η Ρωσία δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι το NATO και οι χώρες της ΕΕ υπονομεύουν τον ευρωπαϊκό οργανισμό που προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.
- 10:10Οι ουκρανικές αρχές ανοίγουν 7 "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" σήμερα
Η Ουκρανία ανοίγει σήμερα 7 "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, το λιμάνι στην νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
Άμαχοι άρχισαν σήμερα να αποχωρούν από την πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία μέσω "ανθρωπιστικού διαδρόμου" για τρίτη ημέρα, έπειτα από συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός, δήλωσε παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.
Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη αυτήν την εβδομάδα βάσει συμφωνιών με τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Κόσμος επίσης εγκαταλείπει τους κοντινούς οικισμούς στην Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε ο Ζιβίτσκιι.
"Οι οχηματαπομπές (αυτών που απομακρύνονται) φεύγουν. Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός!", σημείωσε.
Παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου Ολέκσιι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες, Τετάρτη, από χωριά και πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.