Από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι αναστολές των υγειονομικών και εργαζομένων στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ξεκαθαρίζουν κυβερνητικά στελέχη ενώ το ΣτΕ απέρριψε αίτημα εργαζομένων στα νοσοκομεία για προσωρινό πάγωμα του μέτρου της αναστολής.
Κανονικά θα τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από την 1η Σεπτεμβρίου ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως δεν είναι σίγουρο ότι όσοι μπουν σε αναστολή και εμβολιαστούν εκ των υστέρων, θα μπορούν να επιστρέψουν στη θέση που είχαν πριν.
«Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση θα εφαρμοστεί. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Επίσης θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή, δεν είναι βέβαιο, ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών, υπογραμμίζουν ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στη πανδημία είναι ο εμβολιασμός και συνιστούν σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς και τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων ιδίως για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές».
Και εξήγησε: «Για τον σκοπό αυτό από σήμερα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα διατίθενται δωρεάν δύο self test από τα φαρμακεία στους μη εμβολιασμένους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας ηλικίας 5-30 ετών».
Το ενδεχόμενο παράτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα νοσοκομεία απέκλεισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέροντας ότι η υποχρεωτικότητα θα ξεκινήσει κανονικά από 1η Σεπτεμβρίου.
«Δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων» τόνισε.
«Προλαβαίνουν όλοι οι ανεμβολίαστοι λίγες χιλιάδες, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις δουλειές τους ούτε με τη λειτουργία του ΕΣΥ».
Ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα που να στρέφεται κατά της δημόσιας υγείας ή κατά της ζωής των συνανθρώπων μας… Σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων».
Στο νοσοκομείο, συνέχισε ο κ. Σκέρτσος, πηγαίνουμε για να προστατέψουμε την υγεία μας, όχι για να κινδυνέψουμε από κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος. «Θεωρώ αυτονόητο ότι αυτό αποτελεί πλέον κτήμα και των υγειονομικών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο αυτό από την Τετάρτη θα υπάρξουν αποχωρήσεις από τα νοσοκομεία απάντησε «προφανώς για όσους δεν επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο». «Για την αναπλήρωση των κενών έχουν γίνει προβλέψεις, τα κενά αφορούν κάποια περιφερειακά νοσοκομεία» διευκρίνισε.
O Άκης Σκέρτσος αποσαφήνισε ακόμα ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Θα κάνουμε τα μέτρα που ανακοινώσαμε να κάνουν τον κύκλο τους, υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας, αλλά δεν είναι της παρούσης» είπε.
Επανέλαβε ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν και θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ενώ παρατήρησε ότι η μάσκα δεν αφαιρέθηκε ποτέ ως ατομικό μέσο προστασίας. «Το καλοκαίρι δώσαμε τη δυνατότητα σε δημοσίους χώρους χωρίς συνάθροιση να μην τη φοράμε. Η μάσκα παραμένει αναγκαίο μέσο προστασίας και για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους» επισήμανε.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης πρόσβασης στα ΜΜΕ για ανεμβολίαστους, είπε: «Δεν μπορούμε σε συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα όπως στην κινητικότητα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να βάλουμε τέτοιους περιορισμούς θα ήταν αδιανόητο».
Το να πας όμως σε καφετέρια ή εστιατόριο, συνέχισε, δεν είναι ουσιώδης δραστηριότητα, είναι ψυχαγωγική δραστηριότητα. «Θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τη λειτουργία των χώρων αυτών με την πρόσβαση μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει. Είναι χώροι υπερμεταδότες», τόνισε.
Α. Ξανθός: Να ανασταλεί η υποχρεωτική αργία και στέρηση μισθού στους υγειονομικούς
Την αναστολή του νόμου για την υποχρεωτική αργία και στέρηση μισθού στους υγειονομικούς, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στον υπουργό Υγείας.
Με την επίκαιρη ερώτηση του, ο κ. Ξανθός θέτει το θέμα της αναστολής εφαρμογής του ν.4820/2021 για την υποχρεωτική αργία και τη στέρηση μισθού στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από 1/9/2021. Όπως τονίζει στην ερώτηση του ο κ. Ξανθός, «η κυβέρνηση μπροστά στην αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, στην αδυναμία επίτευξης του στόχου για "συλλογική ανοσία μέσα στο καλοκαίρι" και στην αυξανόμενη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, εγκαινιάζει την πολιτική της γενικευμένης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας και Πρόνοιας. Η τακτική αυτή, πέρα από το ότι στηρίζεται στο κοινωνικά επαχθές και μη αναλογικό μέτρο της στέρησης εργασίας και μισθού, ακόμα και της απόλυσης (συμβασιούχων στο ΕΣΥ ή εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα), οδηγεί σε μαζική αποστελέχωση και πλήρη αποδιοργάνωση το ΕΣΥ, την ώρα που αρχίζει να κορυφώνεται το 4ο επιδημικό κύμα. Από τη μια τιμωρητισμός και κοινωνική αγριότητα και από την άλλη ευθεία υπονόμευση της καθημερινής λειτουργίας και της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».
Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός ρωτά τον υπουργό Υγείας αν:
«1.Θα επιμείνει η κυβέρνηση στα εκβιαστικά "τελεσίγραφα" προς στους εργαζόμενους του ΕΣΥ ή θα προχωρήσει σε μια κίνηση εκτόνωσης της κρίσης, αναστέλλοντας άμεσα την εφαρμογή του ν.4820/2021 για υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού;
2.Προτίθεται το yπουργείο Υγείας να εγκαινιάσει ένα σοβαρό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό του προσωπικού στις δομές υγείας, την ασφαλή φροντίδα των νοσηλευομένων ασθενών και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας;».