Aπό τη Δευτέρα τα ξημερώματα απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης και επιτρέπεται η μουσική στους χώρους αυτούς.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία έλαβε υπόψη της τη μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες και τα δεδομένα για τη μικρότερη νοσηρότητα που προκαλεί η «Ομικρον» σε σχέση με τη «Δέλτα». Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν με καθήμενους πελάτες, και όριο έξι ατόμων ανά τραπέζι. Οι εισερχόμενοι στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να φέρουν οπωσδήποτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ στους ανοικτούς χώρους μπορούν να γίνονται δεκτοί και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
Εξακολουθούν ωστόσο να ισχύουν η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας τόσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όσο στις υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), αλλά και σε όσους εργάζονται στον τομέα της εστίασης.
Αναφορικά με τα γήπεδα, στα οποία το ποσοστό των θεατών σε αυτή τη φάση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 10% της χωρητικότητάς τους, το θέμα θα επανεξετασθεί από την Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα.
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για μία εβδομάδα και συγκεκριμένα έως και την 7η Φεβρουαρίου η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη στιγμή που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν κάνουν την αναμνηστική δόση έως και τις 7 Φεβρουαρίου θα λογίζονται ανεμβολίαστοι.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να δοθεί η εντύπωση ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην εισήγηση της επιτροπής. Οπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό και την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια επιβράδυνση της τάσης μείωσης των νέων διαγνώσεων. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 και ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων είναι περίπου 18.000.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.712 νέα κρούσματα και 112 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν στους 633, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι υπολογίζεται πως σε 3-4 εβδομάδες ο δείκτης αυτός θα μειωθεί σε περίπου 550-600 διασωληνωμένους. Συνολικά νοσηλεύονται στο ΕΣΥ με κορωνοϊό περίπου 5.000 ασθενείς, ενώ πλέον οκτώ στις δέκα νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή «Ομικρον», όταν αρχές του έτους το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%.
Η κ. Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης εστίασαν ιδιαίτερα στην ανάγκη εμβολιασμού και με την αναμνηστική δόση των ατόμων μεγάλης ηλικίας και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν σοβαρά από την COVID-19.
Οπως ανέφεραν, σχεδόν το 100% των θανάτων αφορά σε άτομα που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου είτε είχαν περάσει πολλοί μήνες από τη δεύτερη δόση και δεν είχαν κάνει την αναμνηστική. Στις λίγες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί θάνατοι από το στέλεχος «Ομικρον», αυτές αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα υπερήλικες και άτομα με πολλές συνοσηρότητες.