Καθώς εξαπλώνεται ο κοροναϊός στην Ευρώπη εντείνεται και η ανησυχία στη χώρα μας, τόσο στους πολίτες όσο και στις αρχές.
Οι πολίτες σπεύδουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν μάσκες, αντισηπτικά , αντιπυρετικά και ό,τι άλλο νομίζουν ότι θα χρειαστούν. Από την άλλη οι αρχές ετοιμάζονται ώστε ακόμα και όταν εμφανιστεί κρούσμα κοροναϊού να αντιμετωπιστεί σωστά και να αποτραπεί η εξάπλωσή του. Στο υπουργείο Υγείας, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και η ειδική επιτροπή των Λοιμοξιολόγων πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις αξιολογώντας όλα τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία.
Στην Ιταλία οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 11 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 322, ενώ στη Γαλλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πια 14, στη Γερμανία 16, Ελβετία, Ισπανία, Κροατία έχουν επιβεβαιώσει από ένα κρούσμα έκαστη και Αυστρία δύο, οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση κρούσματος και στην Ελλάδα.
Ήδη τις τελευταίες 48 ώρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας τέσσερα ύποπτα κρούσματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», το Νοσοκομείο «Σωτηρία» και το Νοσοκομείο «Αττικόν», αντίστοιχα. Για τα τρία έχει ήδη επιβεβαιωθεί εργαστηριακά από το Ινστιτούτο Παστέρ ότι είναι αρνητικά σε κορονοϊό, ενώ για το τέταρτο περιστατικό τα εργαστηριακά αποτελέσματα αναμένονται. Κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων ασθενών είναι το ταξιδιωτικό ιστορικό τους στην Ιταλία.
Εν τω μεταξύ σε καθεστώς παρακολούθησης βρίσκονται τέσσερις μαθητές και τέσσερις καθηγητές που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Erasmus στην Ιταλία και επέστρεψαν στην Ξάνθη το Σάββατο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν έχουν τεθεί σε κάποιο ειδικό καθεστώς καραντίνας, αλλά τους έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες και συστάσεις, ώστε να μη συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του σχολείου και παράλληλα να ελέγχονται καθημερινά για την εκδήλωση πυρετού ή άλλων πιθανών συμπτωμάτων. Η παρακολούθηση θα διαρκέσει μερικές ακόμη ημέρες, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί για όλους τους μαθητές που επιστρέφουν από εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, εκτός από τα συμπτώματα που μέχρι τώρα έχουν ταξινομηθεί ως χαρακτηριστικά της λοίμωξης από τον κορωνοϊό (COVID-19) και πρόκειται για: άτυπη πνευμονία, πυρετό, καταβολή, ξηρό βήχα και δύσπνοια, πλέον οι υγειονομικές αρχές τίθενται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζουν ως «ύποπτο» για κοροναϊό κάθε ασθενή με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και τουλάχιστον ένα επιδημιολογικό κριτήριο εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από τα συμπτώματα (στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού ή ιστορικό ταξιδιού σε χώρα με συνεχιζόμενη μετάδοση κοροναϊού ή εργασία/επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας με ασθενείς νοσούντες).
Σύμφωνα, λοιπόν, με το διαγνωστικό πρωτόκολλο κάθε ύποπτο κρούσμα εισάγεται σε ειδικό θάλαμο και η ειδική ιατρική ομάδα (γιατρός, νοσηλευτής, βοηθός θαλάμου) μεριμνούν αμέσως για τη διενέργεια του εργαστηριακού ελέγχου, που πραγματοποιείται μόνο στα ορισθέντα από το υπουργείο Υγείας 13 «νοσοκομεία αναφοράς». Το Ινστιτούτο Παστέρ αναλαμβάνει να αξιολογήσει κατά προτεραιότητα τα δείγματα γενετικού υλικού που έχει λάβει από τα «νοσοκομεία αναφοράς» και να εκδόσει αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν.
Προς ενίσχυση της ετοιμότητας της χώρας, η επιτροπή των Λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το ιατρικό προσωπικό των «νοσοκομείων αναφοράς» ώστε να γίνεται διάχυση της επιστημονικής πληροφορίας με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση ενός «πραγματικού» κρούσματος κοροναϊού και να μην τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή. Να σημειωθεί ότι, οι Έλληνες Λοιμοξιολόγοι μελετούν καθημερινά λεπτομερώς τη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν σε επίπεδο αντι-ιϊκής θεραπείας. Ελλείψει στοχευμένης θεραπείας για τον κοροναϊό, επί του παρόντος η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει εστιάσει στη χορήγηση ευρέως φάσματος αντι-ιϊκών παραγόντων (ρεμδεσιβίρη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, ιντερφερόνη-β).
Μέτρα ΣΟΚ σε περίπτωση κρούσματος
Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορoναϊου, προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό προχωρούμε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊου» είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως η ΠΝΠ θα περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
- Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας», υπογράμμισε.
Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.
«Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε.