Εντοπίστηκε από την αστυνομία στη θέση Παλαιά Σφαγεία στο Μουζάκι Καρδίτσας το αυτοκίνητο της 40χρονης που αγνοείται εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης. Αυτή την ώρα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου κατευθύνονται στο σημείο προκειμένου να ξεκινήσουν ενέργειες ανάσυρσης του αυτοκινήτου.
Στο μεταξύ δεύτερος νεκρός κατεγράφη το πρωί του Σαββάτου από το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Θεσσαλία. Μετά την ανάσυρση γυναίκας από σπίτι στα Φάρσαλα, νεκρός εντοπίστηκε και ο κτηνοτρόφος που αγνοείτο στην Καρδίτσα.
Πρόκειται για 63χρονο αλβανικής καταγωγής τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.
εγκλωβισμένο βρίσκεται ζευγάρι ηλικιωμένων στο σπίτι του στο χωριό Καστανιά Καρδίτσας
Επιπλέον, καθώς λόγω της κακοκαιρίας έπεσε η στέγη την ώρα που κοιμόντουσαν. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Καρδίτσας προσπαθεί να φτάσει στο σημείο για να απεγκλωβίσει τους δύο ηλικιωμένους.
Η πόλη της Καρδίτσας, σύμφωνα με όσα δηλώνει Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Νούσιος, δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα δρόμοι και σπίτια να πλημμυρίσουν με το ύψος του νερού να φτάνει και το ένα μέτρο.
Επιχείρηση απεγκλωβισμού στο Καρποχώρι Σοφάδων
Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τριμελούς οικογένειας στο Καρποχώρι Σοφάδων έχει στηθεί από την Πυροσβεστική υπηρεσία.
Το ύψος της βροχής που έπεσε στην περιοχή ήταν μεγάλο, με συνέπεια η οικογένεια να εγκλωβιστεί και να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΜΑΚ, προκειμένου να διαφύγουν τον κίνδυνο.
Εκτεταμένες ζημιές στη Θεσσαλία
Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα, στην περιοχή του Αλμυρού κατέρρευσε η γέφυρα στο Χολόρεμα. Καταστράφηκε και η γέφυρα στον παράδρομο της εθνικής οδού.
Στον Βόλο η καταιγίδα δεν προκάλεσε άλλα προβλήματα, πλην των συνεχών διακοπών στην ηλεκτροδότηση.
Σε λίμνη μετατράπηκε η πόλη της Καρδίτσας
. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και χωριά βυθίστηκαν στο νερό, ενώ πολλοί πολίτες εγκλωβίστηκαν και μέσα στην Καρδίτσα, καθώς έσπασαν φράγματα σε παρακείμενους ποταμούς, με το νερό να κατακλύει την πόλη και να φτάνει ακόμη και σε ύψος μισού μέτρου. Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες σε όλη την περιοχή.
Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλά σημεία του οδοστρώματος της επαρχίας Φαρσάλων. Πολλά από τα ποτάμια έφτασαν στο όριο τους, ενώ πολλά ρέματα πλημμύρισαν. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάστηκαν στην περιοχή της οδού Βόλου, στα Φάρσαλα και σε σπίτια κοντά στο αγροκήπιο.
Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στα χωριά της Λαμίας.
Προβλήματα σε Κορινθία και Φθιώτιδα
Προβλήματα με πλημμύρες έχουν σημειωθεί και σε περιοχές της ανατολικής Κορινθίας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας υπάρχουν προβλήματα στην παραλιακή περιοχή των Κεχριών καθώς «λόγω των βροχοπτώσεων, το βουνό που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων και τον περασμένο Ιούλιο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά "κατέβασε" νερά στην παραλιακή περιοχή των Λουτρών της Ωραίας Ελένης, με αποτέλεσμα να έχουμε κάποια προβλήματα με πλημμύρες, ενώ πέτρες έχουν πέσει στο οδόστρωμα της λεωφόρου Επιδαύρου».
Η διάσωση στον Αλμυρό
Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η επιχείρηση διάσωσης τριών ατόμων. Από νωρίς το απόγευμα είχαν εγκλωβισθεί στα νερά του Ξηριά στον Αλμυρό του Βόλου, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά, καθώς από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε η περιοχή. Οι τρεις άνδρες αμέσως μετά τη διάσωσή τους μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Εκατοντάδες διασώσεις της Πυροσβεστικής\
Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών:
• Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.
• Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.
• Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.
• Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.