Σε κατάσταση συναγερμού η Πολιτική Προστασία καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται η χώρα να επηρεαστεί από την κακοκαιρία «Ιανό», τον μεσογειακό κυκλώνα ο οποίος αναπτύσσεται στη Μεσόγειο, με πορεία προς την Ιταλία και το Ιόνιο.
Οι επιστήμονες προβλέπουν τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την πορεία της καταιγίδας και του σκέλους που θα επηρεάσει την ελληνική επικράτεια, τονίζοντας πως φαινόμενα σαν και αυτό, είναι εξαιρετικά απρόβλεπτα και δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς η πορεία τους, αλλά και η ένταση σε τοπικό επίπεδο.
Δείτε live την πορεία του «Ιανού»:
Ταυτόχρονα, στη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας οδήγησε η έκδοση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ. Η κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από σήμερα το απόγευμα. Θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους. Ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, κάλεσε σε δηλώσεις του τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις και εάν στο παρελθόν αντιμετώπισαν προβλήματα με πλημμύρες, να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να φιλοξενηθούν, ει δυνατόν, σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Αναλυτικά αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα από σήμερα το απόγευμα στο Νότιο Ιόνιο και κυρίως στα δυτικά τμήματα της Πελοποννήσου. Αύριο προβλέπονται έντονα φαινόμενα στο νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στην Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά. Θα επεκταθούν το Σάββατο στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά, στις Κυκλάδες και πιθανόν στην Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και στην Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Η δορυφορική εικόνα της καταιγίδας
Τα βασικά χαρακτηριστικά του Ιανού, όπως έχουν καταγραφεί από την έως τώρα πορεία του στη Μεσόγειο, είναι οι μεγάλες ποσότητες βροχής και οι θυελλώδεις άνεμοι. Υπάρχει εκτίμηση για 200 τόνους νερού ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Σε δύο ημέρες (Δευτέρα-Τρίτη), οι δορυφόροι κατέγραψαν χιλιοστά ολικής βροχόπτωσης, στη θαλάσσια περιοχή όπου κινείται η κακοκαιρία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Δείτε τον χάρτη με τα τέσσερα σενάρια που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την πορεία της κακοκαιρίας:
Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας
Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, που εμπλέκονται επιχειρησιακά, έχουν ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως επίσης και οι Περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Μεταξύ άλλων, η ΓΓΠΠ συστήνει στους κατοίκους περιοχών που προβλέπεται να πληγούν από την κακοκαιρία:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.