Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, αποφεύγει να κάνει εκτίμηση για τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να υπάρξει υφαιστειακή έκρηξη.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο Κώστας Συνολάκης είπε επίσης ότι ο ίδιος θα επέστρεφε στη Σαντορίνη, «αν έμενα εκεί» και «αν το σπίτι μου ήταν καλοχτισμένο με τον σύγχρονο οικοδομικό κανονισμό».
Ισχυροί, διαδοχικοί σεισμοί καταγράφονται και σήμερα, Τρίτη, από το πρωί μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, με τους ειδικούς να χαρτογραφούν τα νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, τρία είναι τα σενάρια για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
Οπως είπε, «το πρώτο, και καλό σενάριο, είναι να σταματήσει το σμήνος σεισμών όπως το 2011-2012».
«Το δεύτερο να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει εύκολα το μέγεθός του», σύμφωνα με τον Κώστα Συνολάκη, που εξήγησε ότι «το κρίσιμο είναι πόσο πολύ απλώνονται τα επίκεντρα των σεισμών. Αν, π.χ., έχουμε επίκεντρα πολύ πιο νότια, αυτό μας δίνει μια πληροφόρηση ότι η περιοχή παραμόρφωσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Το λογικό είναι κάθε 15 ημέρες να βλέπουμε την περιοχή».
Τέλος, τρίτο σενάριο είπε ότι «είναι να γίνει μια μικρή έκρηξη της Σαντορίνης, στη Νέα Καμμένη ή στο Κολούμπο, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει τρεις μικρές εκρήξεις στη Σαντορίνη, το 1925-1926, το 1939-1941 και το 1950 και χωρίς θύματα, εξ όσων γνωρίζουμε».