Προβληματισμό το λιγότερο προκαλούν οι θέσεις του μητροπολίτη Ύδρας Εφραίμ για το μάθημα των Θρησκευτικών καθώς εν έτη 2017 η Εκκλησία λογοκρίνει από τραγούδια μέχρι και... γελοιογραφίες!
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Ύδρας, οι ανεπιθύμητοι καλλιτέχνες είναι η τραγουδίστρια από τα Μπαρμπέιντος Ριάνα, μέχρι τον Νικόλα Άσιμο αλλά και τον Διονύση Σαββόπουλο!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε ο μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ, καθ' υπόδειξιν της Εκκλησίας «δεν χώρεσαν» στο βιβλίο της Ά Λυκείου:
Α) Ένα ινδιάνικο παραδοσιακό παραμύθι (Ο Άνεμος) για τον «Άνεμο» που απήγαγε την όμορφη κόρη ενός ινδιάνου φυλάρχου.
Β) Οι στίχοι από το τραγούδι «Ο Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω...).
Γ) Η «Συννεφούλα», του Σαββόπουλου.
Δ) Το τραγούδι «Umbrella» της Ριάνα.
Λογοκρισία και ψαλίδι σε γελοιογραφία του Economist
Το «ψαλίδι» όμως του μητροπολίτη Ύδρας δεν σταματάει μόνο στα τραγούδια και τα ποιήματα, αλλά θέλει να εξαλείψει και κάθε μορφή κριτικής σκέψης, καθώς και μια γελοιογραφία του Economist δεν πέρασε τα... υψηλά στάνταρ της .
Η γελοιογραφία του Economist, η οποία, σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, εξέτρεφε «αντιθρησκευτικά ερεθίσματα που υποβάλλουν στον μαθητή στο πλαίσιο ενός μαθήματος θρησκευτικής αγωγής, την αποδοχή της ιδέας ότι οι θρησκείες είναι υπαίτιες για την βία στον κόσμο και ότι η ισχυρή πίστη, οδηγεί στη μισαλλοδοξία».
Ο λόγος είναι ότι η γελοιογραφία του έγκριτου περιοδικού απεικόνιζε ένα πεδίο μάχης γεμάτο ερείπια και νεκρούς και έναν επιζώντα να αναφέρει πως «όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός».
Παράλληλα αποσαφηνίζεται στους μαθητές της Α' Γυμνασίου ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική αλλά θρησκευτική πρακτική.
Τα νέα Θρησκευτικά υιοθετούν διαφορετική δομή και το υπουργείο Παιδείας προτείνει σε δασκάλους και καθηγητές να χρησιμοποιούν μουσικό και οπτικό υλικό για πολλές θεματικές ενότητες και εργασίες. Για παράδειγμα, προτείνεται ο «Κήπος» του Σωκράτη Μάλαμα ή το «Η Ζωή μου όλη» του Άκη Πάνου στην Γ' Γυμνασίου για θέμα εργασίας: «Διευρύνοντας τις εμπειρίες μας – Χτίζοντας τον κόσμο μας».
Για την «Αναζήτηση του Θεού» στην Α' Λυκείου προτείνεται ο «Προσκυνητής» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, αλλά και μια φωτογραφία του Τζιοβάνι που πανηγυρίζει το γκολ, δείχνοντας προς τον ουρανό.
Από τα... «ψαλίδια» της Εκκλησίας δεν γλίτωσε ούτε η προσέγγιση στο ζήτημα της ελευθερίας και του αυτεξούσιου του ανθρώπου, «στο οποίο έχει συνεισφέρει τόσες πολλές και κεφαλαιώδεις προτάσεις η ορθόδοξη πατερική και εν γένει θεολογική γραμματεία», σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, ωστόσο «περιορίζεται σέ ἐκπαιδευτικό ὑλικό μέ πατερικά κείμενα μόλις 1 σελίδας καί ἐμπλέκεται μέ ἄσχετα πρός τήν ὀρθόδοξη ὀπτική, δοκίμια γιά τούς φυλακισμένους, στίχους ἀπό ἑλληνικό παραδοσιακό τραγούδι γιά τήν φυλακή, στίχους γιά τήν "Ἔξοδο" τῶν Ἑβραίων, ἀπό ξένα τραγούδια (spirituals, ὅπως τό "Go Down Moses" τοῦ Louis Armstrong κ.λπ.). Εἶναι σαφές καί ἐδῶ ποῦ πέφτει τό κέντρο βάρους: ἡ βασική θέαση τοῦ ζητήματος τῆς ἐλευθερίας μέ ἀφετηρία τήν κοσμική ὀπτική διαφόρων τεχνῶν καί ἐπιστημῶν (πολιτική, κοινωνιολογία κ.λπ.) στήν ὁποία ἁπλῶς συνεισφέρει καί συμβάλλει ἡ θεολογική προσέγγιση.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική θύέλλα για τα Εξάρχεια- «Πόλεμος» αστυνομικών και Ν. Τόσκα