Η απάντηση του ΕΟΔΥ σε δημοσιεύματα για πλασματικά στοιχεία

 
Η απάντηση του ΕΟΔΥ σε δημοσιεύματα για πλασματικά στοιχεία

Ενημερώθηκε: 29/11/20 - 11:10

Απάντηση στα «δημοσιεύματα που φιλοξενούνται σε κυριακάτικα έντυπα» και αποτελούν «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» δίνει ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Όπως υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ, «συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους, οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο ΕΟΔΥ επανασυστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και δομήθηκε μέσα στη μεγάλη κρίση του κοροναϊού, με νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών. Η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη».

Σε αυτό το πλαίσιο καταλήγει στα εξής:

-- Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.

-- Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

-- Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κοροναϊό (COVID-19)» του ΕΟΔΥ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

«Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων» κλείνει η ανακοίνωση.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα 

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Βήμα» και «Δημοκρατία», ο ΕΟΔΥ, ανακοινώνει λανθασμένα και ελλιπή στοιχεία για τα κρούσματα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρουσμάτων που φτάνει στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είναι αναληθής, με την Επιτροπή, να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό νοσούντων.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει, λόγω του «παράλληλου» σύστηματος καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται, να έχουν κενά και να μην είναι τα πραγματικά.

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία», το συγκεκριμένο «παράλληλο» σύστημα, έχει στηθεί από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ σε συνδυασμό με ιδιωτική εταιρεία, με το συγκεκριμένο σύστημα, να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ, όπως αναφέρει το «Βήμα» , αν ο εντοπισμός του κρούσματος γίνει από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με άλλη λογική και κυρίως με άλλο ρυθμό, καθώς φιλοδοξεί να κατασκευάσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα μητρώου ασθενών.

Σύμφωνα και πάλι με το «Βήμα», γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ να αποτελούν στην πραγματικότητα, μια «πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής συλλογής».

Αμφότερες οι εφημερίδες, αναφέρουν πως το συγκεκριμένο γεγονός, έχει σημαντικές συνέπειες και εντός της κυβέρνησης, με τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά να βρίσκονται «απέναντι» από τους Βασίλη Κικίλια και Παναγιώτη Αρκουμανέα, πρόεδρο του ΕΟΔΥ.