ΕΣΗΕΑ: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον δημοσιογράφο Νίκο Καραντηνό

 
karantinos

Πηγή Φωτογραφίας: 902.gr

Ενημερώθηκε: 20/09/23 - 17:20

Με αφορμή τα δεκαπέντε χρόνια από τον θάνατο του αείμνηστου συναδέλφου και αγωνιστή Νίκου Καραντηνού, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να τιμήσει την προσφορά και τη δράση του, δίνοντας το όνομά του στον 5ο όροφο του κτιρίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ συμμετείχε, επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», με επικεφαλής τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος και διευθυντή του «Ριζοσπάστη».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μαζί με την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας με το όνομα του Νίκου Καραντηνού. Η Μ. Αντωνιάδου ευχαρίστησε τον Δ. Κουτσούμπα για την παρουσία του στην τελετή ονοματοδοσίας, αλλά και για το γεγονός ότι, όποτε χρειάζεται βοήθεια η ΕΣΗΕΑ, βρίσκεται στο πλευρό της.

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ παρέδωσε στον Δ. Κουτσούμπα αντίγραφο της αίτησης εγγραφής του Νίκου Καραντηνού στην ΕΣΗΕΑ, ντοκουμέντο του 1957, το οποίο φυλάσσεται στο ιστορικό αρχείο της Ενώσεως. Η Μ. Αντωνιάδου αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Νίκου Καραντηνού, εξαίροντας την «αγωνιστικότητα και την προσφορά του, ανεξαρτήτως από κόμματα και παρατάξεις, χαρακτηριστικά που τον ανέδειξαν σε σημαντικό συνδικαλιστικό στέλεχος, κοινής αποδοχής».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον Νίκο Καραντηνό λέγοντας πως πρόκειται για «μια εμβληματική φυσιογνωμία της δημοσιογραφίας, αλλά και συνολικότερα των αγώνων του λαού μας κατά τη διάρκεια της κατοχής και στη συνέχεια, έχοντας απέναντί του άγρια «θηρία» και ξένες δυνάμεις, τον γερμανικό και ιταλικό φασισμό, τους 'Αγγλους και τους Αμερικάνους, που επενέβησαν στη χώρα με ευθύνες της τότε εξουσίας».

«Ο Νίκος Καραντηνός», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας: «πάλεψε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ -όπως ξέρετε ήταν κομμουνιστής, δεν έκρυβε ποτέ την ιδιότητά του ως μέλος του Κόμματος- της ΕΠΟΝ. Ήταν ο "Διονύσης" της κατοχής, αυτό ήταν το ψευδώνυμό του. Πάλεψε στη συνέχεια στον αγώνα του Δεκέμβρη, εξορίστηκε, ακολούθησε τη μοίρα όλων των κομμουνιστών, των αριστερών, των προοδευτικών ανθρώπων της εποχής εκείνα τα «πέτρινα χρόνια». Πέρασε από εξορίες, φυλακές, από διώξεις, με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, αλλά πάντα ολόρθος στο μετερίζι της δημοσιογραφίας και των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, στο πλευρό του ΚΚΕ, στο πλευρό τελικά του ελληνικού λαού. Μετά τη δικτατορία ήταν στον "Ριζοσπάστη"».

Όπως είπε στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας, «όσοι περάσαμε από τον "Ριζοσπάστη" -κι εγώ είχα την τιμή και τη χρέωση που μου έδωσε το Κόμμα για μια δεκαετία, τη δεκαετία του '90 αρχές του 2000 και ως διευθυντής της εφημερίδας τότε- να γνωρίσουμε από κοντά τον Νίκο Καραντηνό τον νοιώθαμε ως πραγματικό δάσκαλο. Και στους συναδέλφους, τους συντρόφους της εφημερίδας, αλλά κυρίως όμως ήταν ευρύτερα γνωστός -εσείς έτσι κυρίως τον γνωρίσατε- μέσα από τους αγώνες που έδινε για τους δημοσιογράφους, τα δικαιώματά τους, για να μπορούν να στέκονται ορθοί, να κάνουν το ρεπορτάζ, να κάνουν τη δουλειά τους μακριά από κελεύσματα της μεγαλοεργοδοσίας, μακριά από συμφέροντα οικονομικά, πολιτικά, κομματικά ή άλλα και βεβαίως πάντα σε αντιπαράθεση με όσους ήθελαν να φιμώσουν τον δημοσιογράφο, να τον κάνουν υποχείριό τους, να τον ελέγχουν και να ελέγχουν, τελικά, την αντικειμενική -όσο αυτή μπορεί να είναι στη σημερινή κοινωνία- δημοσιογραφία και δημοσιογραφικό έργο».

«Ο Νίκος Καραντηνός», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας «έδωσε μάχες στην ΕΣΗΕΑ, τον αναγνώριζαν οι συνάδελφοί του ψηφίζοντάς τον, όπως και τον Μανώλη Μαθιουδάκη, για χρόνια πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, τον Γιώργο Λεονταρίτη, άλλα στελέχη της ΕΣΗΕΑ, αφήνοντας μεγάλες παρακαταθήκες που πρέπει να τιμούμε».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: "Αν ήταν σήμερα μαζί μας θα μας έλεγε: Θέλω να σας δω αύριο στους δρόμους του αγώνα, για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων σε μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνουν εκατοντάδες σωματεία, δεκάδες Εργατικά Κέντρα, δεκάδες Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, που δεν είναι όπως ξέρετε όλες κομμουνιστικές, δεν ανήκουν όλες στο ΠΑΜΕ. Είναι πάρα πολλοί από άλλα πολιτικά κόμματα, άλλες παρατάξεις. Όλος ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αύριο θα βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα. Αυτό θα μας έλεγε. Μη συμβιβάζεστε. Περπατήστε ορθοί. Παλέψτε ενάντια στην εξουσία, παλέψτε για τα δικαιώματα. Μην υποχωρείτε. Το μέλλον είναι μπροστά, παρότι οι εποχές είναι δύσκολες, παρότι οι συσχετισμοί είναι πάρα πολύ αρνητικοί σήμερα, όμως το μέλλον είναι μπροστά, γιατί "τις καλύτερες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα". Και σε αυτό εσείς οι δημοσιογράφοι μπορείτε να παίξετε σημαντικό ρόλο".

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ξενάγησε στη Βιβλιοθήκη «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» τον Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το περιεχόμενο και την αξία του ιστορικού αρχείου.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον στα παράνομα αντιστασιακά φύλλα που κυκλοφορούσαν την περίοδο της Κατοχής, ενώ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε ότι θα κυκλοφορήσει έκδοση της ΕΣΗΕΑ με εφημερίδες της περιόδου, 1940 - 1944 που βρίσκονται στο αρχείο της.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ προσφέρθηκε ως δώρο η έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με τίτλο: «1922 - Με ξιφολόγχη και γραφίδα στο μικρασιατικό μέτωπο».

Στην τιμητική εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Σταύρος Καπάκος, Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ και Γεν. Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, ο Σωτήρης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ο Θέμης Μπερεδήμας, Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, φίλοι και συνεργάτες του Νίκου Καραντηνού από τον «Ριζοσπάστη», ο πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μανώλης Μαθιουδάκης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Γιώργος Λεονταρίτης, που συμπορεύτηκαν μαζί του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κυρία Εύα Νικολαϊδου, δημοσιογράφος-συγγραφέας, μέλος της ΕΣΗΕΑ, γνωστοποίησε ότι πρόκειται να εκδοθεί ένα βιβλίο από τη «Σύγχρονη Εποχή», με σκέψεις συναδέλφων που συνεργάστηκαν με τον Νίκο Καραντηνό, καθώς και με μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον γιό του, Θεοχάρη Καραντηνό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ