Εμφύλιος στο ΣτΕ – Δικαστές εναντίον του προέδρου, Νίκου Σακελλαρίου

 
Εμφύλιος στο ΣτΕ – Δικαστές εναντίον του προέδρου, Νίκου Σακελλαρίου

Ενημερώθηκε: 30/11/16 - 18:12

Απάντηση σχετικά με δημοσιεύματα τα οποία έγιναν με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, για τον τρόπο που ελήφθησαν αποφάσεις για σημαντικότατα ζητήματα, όπως τα Μνημόνια και το PSI, τα οποία κρίθηκαν συνταγματικά, δίνουν οι δικαστές του ΣτΕ, μέσω ανακοίνωσης.

Με την ανακοίνωσή τους εκφράζουν την δυσαρέσκεια αλλά και την αποδοκιμασία τους, υποστηρίζοντας ότι θίγεται το κύρος του ανωτάτου δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη αναφορά για τα δυο κρίσιμα θέματα που είχαν απασχολήσει τη χώρα είχε κάνει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Oλγα Γεροβασίλη αμέσως μετά την διάσκεψη με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Την έντονη δυσαρέσκεια και την πλήρη αποδοκιμασία της σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του κύρους του Δικαστηρίου και των λειτουργών του, κάμψης του φρονήματός τους, σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής τους και, κατά συνέπεια, υπονόμευσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή αναφορές στον Τύπο για αποφάσεις του ΣτΑ.

Ειδικότερα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Πρόσφατα έλαβαν χώρα αναφορές στον Τύπο, οι οποίες άφησαν υπόνοιες για τις συνθήκες, υπό τις οποίες ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (σχετικές με τη συμφωνία ή μη των μνημονίων και του PSI προς το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ).

'Αλλωστε, οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν από δικαστικούς σχηματισμούς διευρυμένης σύνθεσης (με συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αντιπροέδρων και των Συμβούλων) και οι σχετικές κρίσεις επιβεβαιώθηκαν, ως προς τη νομική τους ορθότητα, τόσο από τα Δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2015, Τ-79/2013, Accortini κατά ΕΚΤ και απόφαση της 11 Ιουνίου 2015, C-226, 245, 247 και 578/2013 Fahnenbrock κλπ. κατά Ελλάδας) όσο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απόφαση Μαματάς κλπ. κατά Ελλάδας της 21.7.2016, απόφαση Ι.Κ. κατά Ελλάδας και ΑΔΕΔΥ κατά Ελλάδας της 31.8.2012)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Σακελλαρίου είχε δηλώσει:

«Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται. Έχουμε και εμείς μερίδιο προσωπικής ευθύνης. Ας δούμε τις αποφάσεις για τα Μνημόνια και το PSΙ. Δεν έχουν παρά να ανοίξουν αυτές οι αποφάσεις και να δούμε τη στάση των δικαστών μέσα από τις αποφάσεις αυτές και πως επηρεάζουν την υπηρεσιακής τους εξέλιξη. Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός».