Μεγάλες αλλαγές θα ισχύσουν εντός ολίγων ημερών από την ΕΕ σε τηγανιτές πατάτες, καφέ, ψωμί και δημητριακά, καθώς βρίσκονται από σήμερα σε έλεγχο για τον τρόπο παραγωγής, συντήρησης και μαγειρέματος
Ο κανονισμός που έχει ήδη θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται σε έναν και μοναδικό λόγο που δεν είναι άλλος από την ουσία ακρυλαμίδιο που εντοπίζεται σε τροφές και ροφήματα όταν ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες και φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά
Τί είναι το ακρυλαμίδιο
Το είναι μια οργανική ένωση με χαμηλό μοριακό βάρος, ιδιαίτερα διαλυτή στο νερό, η οποία σχηματίζεται από τα φυσικώς απαντώμενα συστατικά ασπαραγίνη και σάκχαρα σε ορισμένα τρόφιμα, όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120°C και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, οι πατάτες και οι κόκκοι καφέ, των οποίων οι πρώτες ύλες περιέχουν τις πρόδρομες ουσίες του ακρυλαμιδίου.
Το 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέδωσε γνώμη σχετικά με το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα, όπου ανέφερε ότι ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε καταναλωτές όλων των ηλικιακών ομάδων με τα παιδιά είναι η πλέον εκτεθειμένη ομάδα κινδύνου με γνώμονα το σωματικό βάρος.
Τα τρόφιμα που επηρεάζονται
Α. , άλλα τεμαχισμένα (τηγανισμένα σε φριτέζα) προϊόντα και πατατάκια κομμένα σε φέτες από φρέσκιες πατάτες·
Β. Πατατάκια, πρόχειρα φαγητά, κράκερς και άλλα προϊόντα πατάτας από ζύμη πατάτας
Γ) Ψωμί
Δ) Δημητριακά προγεύματος (εξαιρουμένου του χυλού βρώμης)
Ε) Αρτοσκευάσματα: μπισκότα, βουτήματα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών, scones, χωνάκια, γκοφρέτες, τηγανίτες και ψωμί πιπερόριζας, καθώς και κράκερς, ψωμί τύπου φρυγανιάς και υποκατάστατα ψωμιού. Στην εν λόγω κατηγορία ως κράκερ νοείται το ξηρό μπισκότο (ένα ψημένο προϊόν με βάση το αλεύρι δημητριακών)·
ΣΤ)
Ζ: Καβουρδισμένος καφές·
Η) Στιγμιαίος (διαλυτός) καφές·
Θ) Υποκατάστατα καφέ·
Ι) Παιδικές τροφές και μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά
Τι ισχύει για εστιατόρια, καντίνες, ταβέρνες και αρτοποιεία
Ο κανονισμός που ετέθη σε ισχύ είναι λιγότερο αυστηρός για χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς δεν ορίζει ανώτατα επίπεδα ακρυλαμιδίου για τα συγκεκριμένα σκευάσματα, καθώς ο σκοπός τους Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μείωση των επιπέδων της εν λόγω ουσίας από τις μεγάλες εταιρίες τροφίμων και όχι από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο και για εστιατόρια, καντίνες, ταβέρνες και αρτοποιεία, ο Κανονισμός προβλέπει διαδικασίες για τη μείωση των επιπέδων της ουσίας, σε όλες τις διαδικασίες των τροφίμων και ροφημάτων.