Η ιστορική Στοά Μοδιάνο αλλάζει σελίδα μετά από σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Ένα από τα γνωστότερα σημεία της Θεσσαλονίκης, δεν θα είναι πλέον ξανά το ίδιο, καθώς αποχωρούν και οι τελευταίες ιδιοκτήτες καταστημάτων υπό την πίεσης της αλλαγής που έρχεται.
Η εκκένωση των εναπομεινάντων καταστημάτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, έτσι ώστε ο νέος να προχωρήσει στην αναπαλαίωση της αγοράς, που θα ανοίξει και πάλι στο τέλος του 2019. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ3, εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις, από περίπου 20 ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν θέλουν να φύγουν από τις τους.
Την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα έχουν αποχωρήσει από τη Στοά Μοδιάνο κι οι εναπομείναντες ενοικιαστές καταστημάτων, έχει εκφράσει ο υπεύθυνος του project για την αναπαλαίωση και λειτουργία της Αγοράς, Χασδάι Καπόν. Σύμφωνα με τον κ. Καπόν, με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών, που θα τη μεταμορφώσουν σε υπερσύγχρονη - αν και παραδοσιακή - σκεπαστή αγορά τροφίμων και τουριστική ατραξιόν για τη Θεσσαλονίκη. (σ.σ. τον περασμένο Ιούλιο το 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου περιήλθε από το ΤΑΙΠΕΔ στην "One Outlet Α.Ε", στην οποία μετέχουν ο όμιλος εταιρειών Φάις με 65% και η Notos Com με 35%. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει εξ αδιαιρέτου σε περίπου 60 ιδιοκτήτες).
Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου ενάμιση χρόνο και η ιστορική αγορά - ο θεμέλιος λίθος της οποίας είχε τεθεί το 1922 - αναμένεται ν' ανοίξει ανανεωμένη στο τέλος 2019 ή στις αρχές του 2020, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Καπόν. Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι στη νέα Μοδιάνο θα απασχολούνται 400 έως και 500 άτομα (αν και όπως διευκρίνισε ο ίδιος, στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις).
Ο θεμέλιος λίθος της αγοράς Μοδιάνο μπήκε το 1922. Όταν ολοκληρώθηκε, το 1925, το όνομα που ήταν γραμμένο στο μέτωπο του συγκροτήματος της Αγοράς, ήταν «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΟΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ». Στην πορεία όμως, το όνομα του οίκου των πανίσχυρων Μοδιάνο παραγκώνισε εκείνη την επίσημη ονομασία, παρότι η μεγάλη αυτή εβραϊκή οικογένεια ήταν τότε σε κρίση. Το κτήριο της αγοράς κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια που συνέταξαν ο J.Oliphant (ως αρχιτέκτων) και ο Ελί Μοδιάνο (ως μηχανικός και κύριος του έργου). Ο τίτλος στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα, ήταν "Bazar Central Salonique". Η αγορά ήταν χτισμένη στην περιοχή εκείνη, όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, προέβλεπε να δημιουργηθούν τα "bazaars" της πόλης. Το εμβαδόν του κτιρίου της Αγοράς, είναι 2681 τετραγωνικά και το μέγιστο ύψος 12,4 μέτρα.