Εισαγγελική διάταξη για την πυρκαγιά στο Μάτι: Σοκάρουν οι διάλογοι που έρχονται στη δημοσιότητα μεταξύ των πολιτών που καλούσαν σε βοήθεια με τουςχειριστές τηλεφωνητές του 199-ΕΚΥΠΣ (πρόγραμμα για τη διαχείριση των συμβάντων διάσωσης και πυρκαγιών σε σπίτια), περιλαμβάνονται στην εισαγγελική διάταξη για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
Η πρώτη αντίδραση του Ηλία Ψινάκη από τη Νέα Υόρκη μετά τη δίωξη για το Μάτι
Διαβάστε σχετικά:
Οι διάλογοι από την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή 100 ανθρώπων καταδεικνύουν όχι μόνο την έλλειψη της οργάνωσης και του συντονισμού, αλλά και την απίστευτη αγένεια των χειριστών - τηλεφωνητών, με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πολίτες που καλούσαν σε βοήθεια.
Ήταν μόλις τρεις τηλεφωνητές στο... απροετοίμαστο 199
Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη ο αριθμός των χειριστών - τηλεφωνητών ήταν πολύ μικρός, καθώς ήταν μόλις τρεις, ενώ η λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος έφτασε στο μέγιστο της απόδοσης λειτουργίας της στις 19:17 της 23ης Ιουλίου. Με απλά λόγια, δηλαδή, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς υπήρχαν στα τηλέφωνα του 199 μόλις τρεις υπάλληλοι - τηλεφωνητές και ενώ οι αρμόδιοι γνώριζαν πως στις 23 Ιουλίου ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική ήταν ιδιαίτερα υψηλός, καθώς είχε υπάρξει ενημέρωση γι' αυτό την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής.
Μάλιστα, η εν λόγω υπηρεσία, μετά τις 19:17 της 23ης Ιουλίου «κατέστη ανενεργή, καθώς δεν ήταν έτοιμη και ικανή να διαχειριστεί τα περιστατικά αποτελεσματικά αλλά ούτε καν στοιχειωδώς», όπως αναφέρεται στη διάταξη. Όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς, «ακριβώς λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού χειριστών - τηλεφωνητών σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό των συμβάντων διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς σε καλούντες πολίτες».
Συγκεκριμένα, ενώ οι πολίτες καλούσαν και ζητούσαν πληρηφορίες ή οδηγίες γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο, οι χειριστές απαντούσαν εκνευρισμένα και με αγένεια.
Χαρακτηριστικά, στην εισαγγελική διάταξη, παρατίθενται οι ακόλουθοι διάλογοι:
- «Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατο μου, έρχονται», «αυτό σας λέω κυρία μου, ό,τι μπορούμε κάνουμε, 15 αυτοκίνητα, 20 έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα»,
- «Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε... όχι, όχι τι είστε εσείς, τι δεν καταλάβατε, πολίτης είμαι, έχετε υποχρέωση, τι είσαστε, μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; ... και εγώ δεν το κατάλαβα».
- «Εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος, θα το δούμε έτσι; Θα ρθει», «Καπνό ... την Αττική ο καπνός μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι».
Όμως, ανάλογη συμπεριφορά των παραπάνω τηλεφωνητών διαπιστώνουν οι εισαγγελείς και απέναντι σε εμπλεκόμενους φορείς όπως λ.χ σε συνομιλία με την Άμεση Δράση. Ενδεικτικά, παραθέτουν τα εξής αποσπάσματα διαλόγων:
- «Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα.... στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα,.... τι είναι αυτό στο Ν. Βουτζά, χεστήκαμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, μ@λ@κα είναι να πεθάνει ο παππούς.... θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».
Δείτε και άλλα παρόμοια σοκαριστικά περιστατικά που παρατίθενται στην εισαγγελική διάταξη:
- Στις 18:13 μ.μ μία οικογένεια που βρίσκεται στο σπίτι της στο Νέο Βουτζά επικοινωνεί με το 199 την ώρα που η αυλή τους φλέγεται και το αυτοκίνητό τους έχει καεί: Μέλη οικογένειας τηλεφωνούν στο 199 και λένε στον τηλεφωνητή – χειριστή: «Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, έχουν καεί όλα εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό... χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε, τί λετε τώρα;...». Η απάντηση που δίνει ο χειριστής - τηλεφωνητής στους συγκεκριμένους πολίτες είναι: «Σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;» Τότε μία γυναίκα ακούγεται να του απαντά: «Όχι ρε παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω, κάντε κάτι».
- Δυο λεπτά αργότερα χειριστής - τηλεφωνητής «αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για τη διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικεία διαβιβάζει το συμβάν στο ΚΕΠΠ αναφέροντάς του: «ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο για να βοηθήσει, τα δικά μας σβήνουν». Το ΚΕΠΠ του απαντά: «Ναι παιδιά όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο, έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας, αναφέρει: «αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το 100 να πάει ένα περιπολικό; Αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο 100;».
«Ντάξει προσπαθούμε να εκκενώσουμε και γίνεται χαμός»
- Στις 18:57 μ.μ πολίτης από το Μάτι επικοινωνεί με το 199 ενημερώνοντάς τους για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τρεις γυναίκες καθώς έξω από το σπίτι τους καίγονταν δέντρα. Ο πολίτης ζήτησε βοήθεια για τη διάσωση και μεταφορά των γυναικών σε ασφαλή περιοχή και ο τηλεφωνητής – χειριστής του απάντησε: «Ντάξει ....παρα πολλά περιστατικά όμως που είναι έτσι αντίστοιχα με τα δικά σας και κατασκηνώσεις.... προσπαθούμε να εκκενώσουμε και γίνεται χαμός» και «να σας πω, πάρτε και το 100 την αστυνομία αν μπορούν να κάνουν και αυτοί μεταφορά».
Τέλος, όταν κάποια γυναίκα υπάλληλος του ξενοδοχείου «Ραμάντα» ζήτησε από το 199 την εκκένωση του, γιατί καίγονταν τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό πάρκινγκ, ο τηλεφωνητής κάλεσε το ΚΕΠΠ, για να διαβιβάσει την αστυνομία το περιστατικό.
Τους πάνε για πλημμέλημα τους υπεύθυνους της τραγωδίας στο Μάτι
Τις ευθύνες για την τραγωδία από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική που κόστισε την ζωή 100 ανθρώπων και κατέστρεψε δεκάδες περιουσίες αποδίδουν οι εισαγγελείς σε είκοσι πρόσωπα με ποινική δίωξη για τρεις πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες που άσκησαν μετά από πολύμηνη διεξοδική έρευνα που διενέργησαν για τα αίτια της καταστροφής.
Η έρευνα των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκο Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου, για την ασύλληπτη τραγωδία στο κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης ο δήμαρχος Μαραθώνα , ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής αλλά και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Για τέσσερα πρόσωπα, που βρέθηκαν στο στόχαστρο της έρευνας προς έλεγχο τυχόν ευθυνών τους, οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι δεν προέκυψαν στοιχεία και έτσι ως προς αυτούς η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.
Οι κατηγορίες που αποδίδονται σε βάρος των 20 ατόμων, σε βαθμό πλημμελήματος, όπως προβλέπει ο νόμος, αφορούν σε εμπρησμό από αμέλεια. Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως. Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μή.
Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης, ενώ υπό εξαιρετικές περιστάσεις δύναται να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί μελέτησαν εκατοντάδες έγγραφα και δεδομένα όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, σύγκριναν και αξιολόγησαν δεκάδες στοιχεία και καταθέσεις για κάθε παράμετρο της υπόθεσης από την στιγμή που ξέσπασε η φωτιά νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου στην Πεντέλη μέχρι την τρομακτική ταχύτατη εξάπλωση της σε Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Μάτι όπου προκάλεσε και τις πιο μεγάλες καταστροφές με τις πιο οδυνηρές συνέπειες για δεκάδες ανθρώπους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς εντοπίζουν ευθύνες αρμοδίων για πράξεις και παραλείψεις τους τόσο πριν την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς όσο και κατά την διάρκεια της καθώς φαίνεται να διαπιστώνεται για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της φωτιάς, σχεδόν από κάθε αρμόδιο φορέα δηλαδή από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 350 συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς αλλά και μελετήθηκε τεράστιος όγκος άλλου υλικού, όπως συνομιλίες Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, βίντεο και άλλα στοιχεία. Η δικογραφία περιέχει τα πορίσματα τόσο του ορισθέντος πραγματογνώμονα από τους εισαγγελείς, πυραγού της Πυροσβεστικής όσο και άλλα που συντάχθηκαν από ειδικούς εμπειρογνώμονες. Περιέχει επίσης και τις μηνύσεις που υπέβαλαν όλοι εκείνοι που έχασαν οικείους τους, ζητώντας την δίωξη για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος όσων θεωρούν υπεύθυνους για τις απώλειες τους.
Με βάση την αξιολόγηση του υλικού αυτού, οι εισαγγελείς κάλεσαν τον περασμένο Οκτώβριο σε εξηγήσεις περισσότερα από 21 πρόσωπα, η πλειονότητα των οποίων καθίστανται πλέον κατηγορούμενοι, οι οποίοι είτε δια ζώσης είτε με υπομνήματα που παρέδωσαν διατύπωσαν τις θέσεις τους απέναντι στον εισαγγελικό έλεγχο ποινικών ευθυνών.
Το τελικό βήμα για τους εισαγγελείς ήταν, αφού μελετήσουν ολόκληρο το πλέγμα της νομοθεσίας για κάθε στάδιο της υπόθεσης «τραγωδία στο Μάτι» και κάθε διάταξη που αφορά το ζήτημα των αρμοδιοτήτων υπηρεσιών και φορέων, να αποδώσουν ευθύνες στους 20 που θεωρούν ότι πρέπει να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να κριθούν ως υπαίτιοι για την πιο μεγάλη καταστροφή που έζησε η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Η δικογραφία θα ανατεθεί λόγω σοβαρότητας, σε τακτικό ανακριτή. Για την τραγωδία έχουν σχηματιστεί και παραμένουν ανοικτές άλλες έξι δικογραφίες. Αυτές είναι:
- Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
- Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
- Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)
- Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
- Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας
Και τέλος αυτή η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.