Ένα μεγάλο μυστικό έκρυβε για χρόνια Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Στην πρώτη φάση αναστήλωσής της, βρέθηκε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα τούνελ, περίπου 40 μέτρων, που οδηγεί σε ένα εκκλησάκι την ύπαρξη του οποίου δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το σημαντικότερο δεμ στο εκκλησάκι βρέθηκαν τοιχογραφίες με θέματα την κόλαση και το παράδεισο, την ζωή και τον θάνατο. Οι επιστήμονες που μετέχουν στις έρευνες έχουν αρχίσει έργα αποκατάστασής τους.
Για το κρυμμένο μυστικό της μονής προϊδέασε πριν από λίγο καιρό ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Νομού Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου που αποκάλυψε ότι για πρώτη φορά θα γίνουν επισκέψιμοι «μυστικοί χώροι». Ωστόσο, η Sabah σε χτεσινό δημοσίευμα με τίτλο «Βρήκαν κάτι εκπληκτικό» αναφέρει ότι στο βόρειο μέρος της μονής κάτω από τη σκεπή εντοπίστηκε μια τρύπα, «ίσως και να πρόκειται για κάποιο ιερό», σημειώνεται.
Ο Αλί Αϊβάζογλου αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, και σχολίασε λακωνικά: «Έχουμε βρει κάτι». Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα επτασφράγιστο μυστικό, μια έκπληξη για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου μνημείου της Τραπεζούντας. Αρκέστηκε μόνο να διευκρινίσει ότι εργασίες ανακαίνισης γίνονται και στη βιβλιοθήκη που υπήρχε στα δεξιά της εισόδου στο μοναστικό συγκρότημα.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αναστήλωσης έχει ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση ώστε τον Αύγουστο του 2018 η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα να ανοίξει και πάλι για το κοινό, ενώ ολόκληρο το έργο αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του ερχόμενου έτους.
Στο δεύτερο στάδιο εργασιών εντάσσονται η στερέωση και η αφαίρεση των επικίνδυνων βράχων, τα οποία θα γίνουν σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Τραπεζούντας.
Ήδη η πιο μεγάλη αλλαγή, την οποία μπορούν να δουν και σήμερα όσοι φτάνουν στη μονή, είναι στο μονοπάτι που ανηφορίζει μέσα από την πυκνή βλάστηση, το οποίο στρώθηκε με σανίδες και μπήκαν και σκαλοπάτια.