Για τη σύλληψη του διαβόητου διακινητή μεταναστών Barzan Majeed, γνωστού με το ψευδώνυμο «Σκορπιός», η οποία κατέστη δυνατή αφού έρευνα του BBC τον εντόπισε στο ιρακινό Κουρδιστάν γράφει η Sue Mitchell [σ.σ. η δημοσιογράφος που μαζί με τον εθελοντή ανθρωπιστικής οργάνωσης, Rob Lawrie, πραγματοποίησαν την έρευνα] στο BBC.
Το άρθρο με τίτλο “Why the BBC could track down a people-smuggling kingpin before the police” σημειώνει μεταξύ άλλων πως ο Majeed πιστεύεται πως «ήλεγχε το λαθρεμπόριο μεταναστών μέσω της Θάλασσας της Μάγχης», καταδικάστηκε ερήμην από βέλγικο δικαστήριο για 121 κατηγορίες παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ενώ μιλώντας στο BBC «παραδέχτηκε ότι είχε μεταφέρει παράνομα χιλιάδες μετανάστες μέσω της Μάγχης».
Αναφορικά με το ερώτημα του τίτλου γιατί το BBC μπόρεσε να εντοπίσει τον διακινητή πριν τις αστυνομικές αρχές, το δημοσίευμα αναφέρει πως «Η απάντηση είναι ότι οι αστυνομικές δυνάμεις σε διαφορετικές χώρες δυσκολεύονται να συνεργαστούν, αλλά η σύλληψη του Majeed αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει περισσότερη συνεργασία – μαζί με περισσότερες συλλήψεις.
Ο Majeed είχε αποτελέσει αντικείμενο κοινής έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βελγίου πριν δικαστεί ερήμην, και μια ανώτερη κουρδική κυβερνητική πηγή μας είπε ότι η βρετανική αστυνομία είχε προσκληθεί στο Ιράκ για να τον ανακρίνει.
Οι ευρωπαίοι ερευνητές έχουν δώσει σε ιρακινούς αξιωματούχους τα ονόματα άλλων υψηλόβαθμων διακινητών που καταδικάστηκαν ερήμην τους, λέει η Ann Lukowiak, η Βελγίδα εισαγγελέας που βοήθησε στη σύνταξη της υπόθεσης εναντίον του Majeed.
«Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες υποθέσεις», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι η σύλληψη του Majeed έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους διακινητές ότι «θα βρεθούν και θα συλληφθούν». […] Η αστυνομία και οι εισαγγελείς που ευχαρίστησαν το BBC για τη σύλληψη του Majeed μας είπαν ότι απλώς δεν είχαν τη δυνατότητα να ερευνήσουν με τον ίδιο τρόπο που μπορούσαν οι δημοσιογράφοι.
«Για τους δημοσιογράφους, είναι ευκολότερο να τον εντοπίσουν επειδή δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν», δήλωσε η κ. Lukowiak. ” […]
Ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε. […] Είπε ότι η NCA συνεργάστηκε στενά με το BBC κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις δικές της έρευνες σχετικά με τον Majeed.
Ο Chris Philp, ο υφυπουργός αστυνόμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η δημοσιογραφία του BBC δεν υποβαθμίζει σε τίποτα το έργο που επιτελεί η NCA για τον εντοπισμό και τη σύλληψη παράνομων διακινητών ανθρώπων. Η NCA εργαζόταν με τους ομολόγους της στην Τουρκία για να σταματήσει τεράστιο αριθμό σκαφών από εκεί να πλέουν προς την Ευρώπη, είπε.
«Εργάζονται πάνω σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα». Η Βρετανία και η Τουρκία εξέδωσαν πέρυσι κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον αγώνα κατά των συμμοριών διακινητών. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία συμφώνησε να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο αριστείας για την ενίσχυση της συνεργασίας και την αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών αρχών.
Ωστόσο, η κυρία Lukowiak λέει ότι δεν έχει δει μεγάλη πρόοδο στην πράξη. «Έχουμε δει στοιχεία ότι η τουρκική αστυνομία απλώς κάθεται και κοιτάζει όταν οι βάρκες των μεταναστών ξεκινούν από τις εκεί ακτές», λέει. «Βλέπουμε το ίδιο πράγμα στη Γαλλία, με την αστυνομία να παρακολουθεί τις βάρκες που φεύγουν». Η γαλλική αστυνομία λέει ότι επεμβαίνει μόνο όταν είναι ασφαλές να το κάνει. Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν σχολιάζει επιχειρησιακά θέματα και αναμένουμε ακόμη απάντηση από την τουρκική κυβέρνηση.
Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι συμφωνίες συνεργασίας πρέπει να καταρτίζονται για κάθε χώρα ξεχωριστά επισημαίνει η αρθρογράφος. «Πρόκειται για αργή, επίπονη δουλειά, ειδικά όταν πρόκειται για χώρες όπως το Ιράν, η Καμπότζη και το Βιετνάμ, για παράδειγμα.
Οι εγκληματικές συμμορίες μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις αδυναμίες των διεθνών νομικών πλαισίων. Η κυρία Lukowiak λέει ότι οι προσπάθειες να συνεργαστούν οι χώρες βελτιώνονται, αλλά η γραφειοκρατία παραμένει εμπόδιο.
Ο Βασίλης Κερασιώτης, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ο οποίος έχει υπερασπιστεί χαμηλόβαθμους διακινητές, δήλωσε ότι οι εγκληματίες στην κορυφή γνωρίζουν πώς να εκμεταλλεύονται το σύστημα και να μένουν κρυμμένοι από τις αρχές. «Οι κυβερνήσεις δεν θέτουν τα πραγματικά κεντρικά ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τα πράγματα πιο ασφαλή και τι μπορούμε να κάνουμε πέρα από τα σύνορα για να αστυνομεύσουμε σωστά αυτή τη δραστηριότητα», είπε.
Την άποψη αυτή ενστερνίστηκε και η κυρία Lukowiak [σ.σ. η Βελγίδα εισαγγελέας], η οποία δήλωσε ότι η ομάδα της ανακάλυψε πρόσφατα στοιχεία για ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών με έδρα την Αθήνα.
Οι άνδρες στο επίκεντρο αυτής της εγκληματικής συμμορίας προμήθευαν πλαστά έγγραφα με κόστος περίπου 5.000 λίρες τη φορά και υπήρχαν στοιχεία ότι ήταν υπεύθυνοι για χιλιάδες μετακινήσεις μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ωστόσο, λέει ότι δεν μπόρεσε να πείσει την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί της για τη σύλληψη των ηγετών της συμμορίας. «Καταφέραμε να αποσπάσουμε [σ.σ. extracted στο πρωτότυπο] δύο άτομα καθώς βρίσκονταν στο Βέλγιο, αλλά η υπόλοιπη συμμορία εξακολουθεί να δρα», λέει. «Απλώς έχουν εγκατασταθεί αλλού».
Εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μια εν εξελίξει έρευνα, αλλά ότι συνεργάζεται με άλλες αστυνομικές δυνάμεις και επιδιώκει να συνεργάζεται σε διασυνοριακές έρευνες όποτε είναι δυνατόν.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο Ιράκ, Qubad Talabani, δήλωσε ότι η σύλληψη του Majeed είναι ένα σημάδι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία, αλλά θεωρεί ότι δεν έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το πώς να αποτραπούν αυτές οι περιπτώσεις εξαρχής. […]
«Μια ένεση χρημάτων και υποστήριξης [για τη βελτίωση των οικονομικών ευκαιριών στις περιοχές από τις οποίες μεταναστεύουν παράνομα οι άνθρωποι] θα μπορούσε πραγματικά να αντιστρέψει αυτό το κύμα. Αυτός είναι ένας πολύ πιο στρατηγικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος».
Πηγή: BBC [“Why the BBC could track down a people-smuggling kingpin before the police” ] μέσω HellasJournal.com