Πανελλήνιες 2019 - Βάσεις: Η Ιατρική Σχολή Αθηνών, με σημαντική, σχεδόν 180 μονάδων, πτώση χάνει το ψυχολογικό όριο των 19.000 μονάδων και θα βρεθεί πέριξ των 18.850 μονάδων. Το τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ θα κινηθεί επίσης πτωτικά, κατά 140 μονάδες, και θα αγγίξει τις 18.100 μονάδες. Από τις πλέον περιζήτητες σχολές, η μόνη που θα έχει ελαφρά πτώση είναι η Νομική Αθηνών, η οποία θα κινηθεί πέριξ των 18.170 μονάδων (-49 μ. η πτώση). Στα τμήματα των οικονομικών επιστημών, αντίθετα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική άνοδος. Ενδεικτικά, η βάση του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 700 μονάδες, στις 18.000.
Στον αντίποδα, οι βάσεις των χαμηλόβαθμων πανεπιστημιακών τμημάτων (και κυρίων των θετικών και τεχνολογικών επιστημών) αναμένεται ότι θα κάνουν βαθμολογικές βουτιές ακόμη και 1.000 μονάδων και πάνω. Το βαθμολογικό κατώφλι για τα πανεπιστήμια εκτιμάται ότι θα βρεθεί στα 5.000 μόρια (για τμήματα για την εισαγωγή στα οποία δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα). Η «Κ» σήμερα, με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού - αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, παραθέτει τις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής σε 100 τμήματα ΑΕΙ.
Οπως εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης, η διαμόρφωση των βάσεων εξαρτάται από τρεις κύριους παράγοντες: τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε σχολή και τις αυξομειώσεις του σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και τις επιθυμίες τους για το αντικείμενο σπουδών, όπως εκφράζονται με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων τους. Οι δύο πρώτοι παράγοντες είναι γνωστοί, ο τρίτος είναι πάντα άγνωστος, αφού οι προτιμήσεις των υποψηφίων δημοσιοποιούνται μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Γι’ αυτό κάθε χρόνο θεωρούμε ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων δεν θα αλλάξουν.
Φέτος, βέβαια, αναμένεται να αλλάξουν οι προτιμήσεις, καθώς στο μηχανογραφικό δελτίο περιλαμβάνονται 133 νέα τμήματα, εκ των οποίων τα 28 δεν αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων που ήταν έως πέρυσι στα ΤΕΙ, αλλά είναι εντελώς νέα.
Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Τμήματα τεσσάρων κατηγοριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Η αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης –μέσω της απορρόφησης των ΤΕΙ από πανεπιστήμια, της συγχώνευσης ΤΕΙ και κατόπιν αναβάθμισής τους σε πανεπιστήμια ή της απευθείας «πανεπιστημιοποίησης» ΤΕΙ– έχει δημιουργήσει τμήματα... τεσσάρων κατηγοριών. Τα τμήματα που λειτουργούν ήδη έως και φέτος, τα τμήματα ΤΕΙ που μετατρέπονται σε πανεπιστημιακά, εκείνα που ενώ έχουν γνωστό αντικείμενο σπουδών δεν αποτελούν τη μετεξέλιξη κάποιου άλλου τμήματος, με αποτέλεσμα να μην έχουν διδάσκοντες, και όσα έχουν νέο αντικείμενο σπουδών, ασαφή και μη καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Αλλωστε, ακριβώς επειδή υπάρχουν νέα τμήματα χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και διδάσκοντες, το υπουργείο επανεξετάζει τις αποφάσεις για έναρξη της λειτουργίας τους από τον προσεχή Οκτώβριο. Ετσι, ανακοίνωσε διήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι που έχουν ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο θα έχουν πλέον πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.
«Θεωρείται δεδομένο ότι φέτος θα αλλάξει η σειρά με την οποία θα επιλέξουν τμήματα οι υποψήφιοι», λέει στην «Κ» ο μαθηματικός - αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Τα νέα τμήματα δυσκόλεψαν τον γρίφο του μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψηφίους. «Ας δούμε μερικά τέτοια διλήμματα που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά φέτος.
Να δηλώσει ένας υποψήφιος σχολή μηχανικών που δεν είναι ισότιμη με πολυτεχνική, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα γίνει ισότιμη, αλλά είναι κοντά στο σπίτι του, ή να επιλέξει πολυτεχνική πιο μακριά για να είναι σίγουρος; Να δηλώσει ένα τμήμα από τα νέα ή να πάει μακρύτερα με εχέγγυο ότι το τμήμα έχει καθηγητές και λειτουργεί κανονικά;» περιγράφει ο κ. Στρατηγάκης, τονίζοντας: «Ερωτήματα που δεν έχουν μοναδική σωστή απάντηση και σίγουρα ένα μέρος των υποψηφίων απάντησε με τον έναν τρόπο και ένα μέρος των υποψηφίων με τον άλλον τρόπο. Το πλήθος των υποψηφίων που απάντησε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα καθορίσει τη ζήτηση για το κάθε τμήμα και συνεπώς τη βάση για την εισαγωγή σε αυτό».
Πηγή: Καθημερινή