Ενδοκυβερνητικοί τριγμοί για άλλη μια φορά στην Ιταλία με αφορμή δηλώσεις του υπ. Άμυνας περί παροχής οπλισμού στην Ουκρανία «ικανού να πλήξει ρωσικές θέσεις». Πίεση προς τον Ντράγκι για περισσότερη διαφάνεια.
Η Ιταλία στηρίζει δυναμικά την Ουκρανία και την αντίστασή της στην ρωσική εισβολή. Είναι σαφές, όμως, ότι αρχίζουν να προκύπτουν τα πρώτα ουσιαστικά προβλήματα. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι δεν υπάρχει ομοφωνία. Τα Πέντε Αστέρια ζήτησαν από τον Ιταλό πρωθυπουργό να πληροφορήσει αναλυτικά το κοινοβούλιο πριν επισκεφθεί την Ουάσιγκτον μεθαύριο και πριν από το πιθανό του ταξίδι στο Κίεβο. Αλλά ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δεν ανταποκρίθηκε.
Μέσω του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού τους, Τζουζέπε Κόντε, οι «πεντάστεροι» επιμένουν ότι στη διαχείριση της παρούσας φάσης, δεν υπάρχει η ίδια διαφάνεια που χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της πανδημίας και ζητούν περισσότερες προσπάθειες για να υπερισχύσει η διαπραγμάτευση και η ειρήνη.
Τι εννοούσε ο Ιταλός υπ. Άμυνας;
Παράλληλα, μεγάλο προβληματισμό προκάλεσε δήλωση του Ιταλού, κεντροαριστερού υπουργού άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι. «Η Ιταλία θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία στην άμυνά της από την ρωσική επίθεση και με εξοπλισμό ικανό να εξουδετερώσει τις θέσεις από τις οποίες η Ρωσία βομβαρδίζει χωρίς διάκριση τις πόλεις και τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.
Τόσο η Λέγκα όσο και τα Πέντε Αστέρια (παρά το ότι μετέχουν στην ευρεία κυβερνητική συμμαχία της οποίας ηγείται ο Ντράγκι) ζήτησαν αμέσως εξηγήσεις. «Μετά από δυόμιση μήνες πρέπει να αναρωτηθούμε σε ποιον καταλήγουν τα όπλα αυτά. Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη να υπερασπιστούμε την Ουκρανία αλλά ο λαός αυτός χρειάζεται επειγόντως κατάπαυση του πυρός», υπογράμμισε ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.
Πίεση (και) ενόψει των αυτοδιοικητικών του Ιουνίου
Ο υπουργός Άμυνας, τελικά, με νέα επεξηγηματική δήλωση πρόσθεσε ότι «όπως αποφάσισε το κοινοβούλιο, η Ιταλία στηρίζει με στρατιωτικό υλικό την ουκρανική αντίσταση. Με αμυντικά οπλικά συστήματα». Πολλοί παρατηρητές, όμως, συνεχίζουν να υπογραμμίζουν ότι επικρατεί ασάφεια και ότι ο διαχωρισμός ανάμεσα σε επιθετικά και αμυντικά όπλα μπορεί να θεωρηθεί μόνον υποθετικός.
Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει για τι είδους οπλισμό πρόκειται και επικαλείται λόγους ασφάλειας, που αφορούν την χώρα αλλά και την ίδια την Ουκρανία. Είναι σαφές, όμως, ότι η ένταση -στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού του Ντράγκι- συνεχίζει να αυξάνεται λόγω και της ανάγκης των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων να προβάλουν νέες, αναγνωρίσιμες θέσεις, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 12 Ιουνίου.
Πηγή: Deutsche Welle