ΑΔΕΔΥ: Απειλεί με καταλήψεις υπουργείων

 
Συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ τις κινητοποιήσεις κατά της αξιολόγησης στο Δημόσιο

Ενημερώθηκε: 27/09/17 - 23:55

Πραγματοποιώντας συναντήσεις με εργαζομένους σε υπουργεία και απειλώντας με συμβολικές καταλήψεις, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις κατά της αξιολόγησης στο Δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ.

Οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να εμμείνουν στις θέσεις τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν το σενάριο να προχωρήσουν σε συμβολικές καταλήψεις υπουργείων. Μάλιστα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προσβάλλει δικαστικά την απεργία - αποχή δεν αποκλείουν και την προσφυγή στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Επί του παρόντος, πάντως, η ΑΔΕΔΥ, επιχειρώντας να διατηρήσει το υψηλό ποσοστό αποχής (σ.σ. περίπου 80%) συναντάται με εργαζομένους στα υπουργεία, τους οποίους παρακινεί να συνεχίσουν να αρνούνται τη συμμόρφωση προς το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Ψήφιση τροπολογίας

Εν τω μεταξύ, η τροπολογία με την οποία αποκλείονται από τις κρίσεις όσοι προϊστάμενοι δεν εφαρμόσουν την αξιολόγηση, ψηφίστηκε στη Βουλή και βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που περιλαμβάνονται σε αυτήν, η εφαρμογή του νέου συστήματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ – δηλαδή στις 21 Οκτωβρίου.

Το «κλίμα», πάντως, μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών έχει καταστεί «πολεμικό», με αμφότερες πλευρές να εμφανίζονται αποφασισμένες να εμμείνουν στις θέσεις τους.

Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη για «απεργοσπαστική, διασπαστική και αντισυνταγματική» τροπολογία, ενώ από την πλευρά της η υπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι η ΑΔΕΔΥ κινείται βάσει πολιτικής σκοπιμότητας. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η κ. Γεροβασίλη («Ναυτεμπορική»), κατηγορώντας τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ ότι «επέλεξαν να δώσουν μια μάχη για ένα αδειανό πουκάμισο».

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου αλλά και επιτελικά στελέχη της δημόσιας διοίκησης σχολιάζουν ότι «η ΑΔΕΔΥ βρήκε ξαφνικά ρόλο», θυμίζοντας ότι όταν καταρτίστηκε ο νόμος της αξιολόγησης επί υπουργίας Χριστόφορου Βερναρδάκη, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους συνδικαλιστές, οι οποίοι αργότερα, στις συναντήσεις τους με την κ. Γεροβασίλη, διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους χωρίς να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η «εμπλοκή» αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άρνηση των προϊσταμένων να εφαρμόσουν την αξιολόγηση, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι «εκείνοι που έχουν υπογράψει απολύσεις και διαθεσιμότητες κάνουν τώρα “αγώνα” ενάντια στην αξιολόγηση».