25η Μαρτίου: Πώς ξεχωρίζουμε τον μπακαλιάρο από το ψάρι λινγκ - Η διαφορά στην τιμή

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ/ EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 22/03/25 - 09:59

Την Τρίτη 25 Μαρτίου, ο ελληνισμός σε όλο τον κόσμο θα γιορτάσει με μεγαλοπρέπεια τη διπλή αργία, συνοδευμένη από το παραδοσιακό πιάτο του μπακαλιάρου με σκορδαλιά.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί στην αγορά ένας νέος «αντίπαλος» που οπτικά μοιάζει με τον κλασικό μπακαλιάρο, αλλά η γεύση του διαφέρει σημαντικά. Όπως έχουν παραδεχτεί πολλοί που το δοκίμασαν, το αποτέλεσμα είναι πολύ κατώτερο του αναμενόμενου.

Η αναφορά σε αυτούς που "την πάτησαν" δεν είναι τυχαία, καθώς πολλοί επιτήδειοι καταστηματάρχες που πουλούν θαλασσινά παραπλανούν τους καταναλωτές, τοποθετώντας φιλέτα λινγκ δίπλα στον μπακαλιάρο και τα πωλούν στην ίδια τιμή. Η οπτική ομοιότητα παραπλανεί, και έτσι οι καταναλωτές καταλήγουν να πληρώνουν ακριβότερα για ένα ψάρι που δεν είναι αυτό που περίμεναν.

Ο αυθεντικός μπακαλιάρος, είτε υγράλατος είτε παστός, προέρχεται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Το ψάρι λινγκ, το οποίο συνήθως πωλείται κοντά στον αυθεντικό μπακαλιάρο, αναγράφεται σε μικρότερα γράμματα με την ονομασία "Λίνγκ" ή "Ling", ενώ το όνομα της περιοχής προέλευσης (π.χ. Ισλανδία) αναφέρεται με μεγαλύτερα γράμματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο ο μπακαλιάρος όσο και το λινγκ έχουν κόκκαλα, και η αναγραφή αυτής της ιδιότητας δεν είναι αρκετή για να αποφευχθεί η σύγχυση.

Ο αυθεντικός μπακαλιάρος διακρίνεται από μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δύο πλευρές. Αν αυτή η γραμμή δεν είναι ορατή από τη μία πλευρά, δεν πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς μπορεί να είναι κρυμμένη λόγω του φιλεταρίσματος.

Για να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε άλλου ψαριού, πρέπει να εστιάσουμε στο χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινες αποχρώσεις, και να αποφεύγουμε ψάρια με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Όσον αφορά τις τιμές για φέτος, αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Όπως ανέφερε ο ιχθυέμπορος Ευάγγελος Φωτάκος, οι αυξήσεις θα είναι περιορισμένες και θα απορροφηθούν κυρίως από τους επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, η χονδρική τιμή του φρέσκου μπακαλιάρου κυμαίνεται γύρω από τα 20 ευρώ, ενώ στα καταστήματα η τιμή του φτάνει τα 25-30 ευρώ. Όσο για τον παστό μπακαλιάρο, η αύξηση είναι περίπου 1 με 1,5 ευρώ, με την τιμή της μερίδας να εκτιμάται γύρω από τα 12 ευρώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ