Στην πορεία της Πρωτομαγιάς και οι ιεροψάλτες

 
ΨΑΛΤΗΡΙ

Ενημερώθηκε: 02/05/23 - 20:27

Για πρώτη φορά από  την ίδρυσή της η   ΟΜΣΙΕ ( Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος)  συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά.

Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έγινε γιατί μεγάλος αριθμός ιεροψαλτών δεν έχει μόνιμη θέση ,δεν πληρώνεται κανονικά και δεν έχει ασφαλίζεται.

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε αναφέρει οτι  η πράξη της αυτή σηματοδοτεί την βούλησή της να μεταβάλει τη στάση αναμονής οποιασδήποτε επίλυσης του ιεροψαλτικού ζητήματος από την Εκκλησία:“Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες της ιεροψαλτικής κοινότητας και επίδειξη ιώβειας υπομονής κατά τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια, από το 2006, έτος ψήφισης του κανονισμού ιεροψαλτών, το ζήτημα οφείλει να δημοσιοποιηθεί, με τον πιο έντονο τρόπο στην κοινωνία ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να πάρουν θέση”.

Σε ό,τι αφορά τα δικαιωματά  των ιεροψαλτών τονίζεται :“δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χιλιάδες εργαζόμενοι (οι ψάλτες) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (τους ιερούς ναούς) και μάλιστα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, που αποστερούνται των ελαχίστων εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οδηγούμενοι καθημερινά στην εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση”.

Επισημαίνει δε, “το ισχύον σήμερα καθεστώς παραπέμπει σε εργασιακό μεσαίωνα και κάθε πράξη ανατροπής του αποτελεί φόρο τιμής στους αειμνήστους δασκάλους και προκατόχους μας ψάλτες, οι οποίοι ίδρυσαν την Ομοσπονδία σαράντα τέσσερα χρόνια πριν”.

Η Ομοσπονδία καλεί το σύνολο του πολιτικού και πνευματικού κόσμου, “να πάρει θέση απέναντι στο ιεροψαλτικό ζήτημα, με σεβασμό στην μακραίωνη παράδοσή της βυζαντινής μουσικής, την διεθνή αναγνώρισή της από την Unesco ως αντιπροσωπευτικό στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και την ανυπολόγιστη προσφορά της στην διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας”.

Κλείνοντας υπογραμμίζεται οτι “κανένας ψάλτης αδιόριστος και ανασφάλιστος με αποδοχές κατώτερες από τις προβλεπόμενες από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και τους νόμους του κράτους”.

Στη χώρα μας υπάρχουν  περίπου  7.000 ιεροψάλτες, εκ των οποίων περίπου 1.500 βρίσκονται στην Αττική.Οι περισσότεροι πάνε στην  εκκλησία 286 φορές τον χρόνο, και σε ειδικές περιπτώσεις καθημερινά.

Οι 7.000 ιεροψάλτες καλύπτουν 5.500 ναούς στους οποίους λειτουργούν περίπου 9.000 ιερείς.Οι  περισσότεροι ναοί λειτουργούν με συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη από άλλες δουλειές ή φοιτητές ωδείων. Και αυτό διότι οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ