Κάθε μέρα που περνάει ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος διολισθαίνει σε λογικές που επιστρέφουν τη Ρωσία στην εποχή των τσάρων.
Αυτή τη φορά, αν και νοσηλεύεται με covid-19, σε μήνυμά του με αφορμή τα 70α γενέθλια του Πούτιν καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν επί δύο μέρες για τον Ρώσο πρόεδρο.
«Ο Θεός σας τοποθέτησε στην εξουσία», αναφέρει στο μήνυμά του ο πατριάρχης της Ρωσίας που επαινεί τον Ρώσο πρόεδρο για «την μεταμόρφωση της εικόνας της Ρωσίας, την ενίσχυση της κυριαρχίας της και των αμυντικών της ικανοτήτων, την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».
Στο μεταξύ οι σχέσεις της Μόσχας με τη Λετονία δοκιμάζονται μετά το αίτημα για χορήγηση της αυτοκεφαλίας. Σε συνέντευξή του ο νέος πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος σε συνέντευξή του κάνει λόγο για ένα κακόγουστο αστείο και για ένα απολύτως άνευ προηγουμένου παράδειγμα ωμής αναμείξεως των Αρχών στις υποθέσεις της Εκκλησίας.
Σε ο,τι αφορά το αίτημα τόνισε : «Γνωρίζουμε ότι αυτές τις ημέρες στο ΤΕΕΣ πρέπει να σταλεί αίτημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λετονίας, που θα απαιτήσει τη χορήγηση του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Λετονίας
Εάν σταλεί, αυτό θα μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Πρώτον, το αυτοκέφαλο χορηγείται στον αιτούντα: δεν νομίζω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λετονίας χρειάζεται κάποιο Τόμο, που αποδεικνύει ότι αυτό το υπουργείο είναι ανεξάρτητο από το Πατριαρχείο Μόσχας. Αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα στις χώρες, οι οποίες είναι τόσο υπερήφανες για τη δημοκρατία τους, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ένα από τα πλέον σπουδαιότερα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η ελευθερία του θρησκεύεσαι) μοιάζει σουρεαλιστικό. Πράγματι, δυσκολεύομαι να φαντασθώ ότι κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί στη Ρωσία. Εάν κάτι παρόμοιο συνέβαινε στη Μόσχα, θα γινόταν πάρα πολύς θόρυβος στα ΜΜΕ. Ενώ στον πρόεδρο της Γερμανίας, τον πρόεδρο της Λετονίας, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο, ο οποίος δημιούργησε τη λεγόμενη «Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» και στη συνέχεια με τον Τόμο Αυτοκεφαλίας, που απένειμε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πραγματοποίησε ολόκληρη περιοδεία στην Ουκρανία, αυτό εκεί επιτρέπεται, αλλά και μια τέτοια συμπεριφορά γίνεται αποδεκτή από τη δυτική κοινωνία».
Τέλος ερωτηθείς ο κ. Αντώνιος για το εάν είναι δυνατή στις τρέχουσες συνθήκες η διεθνής απομόνωση της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε: «Δεν αποκλείω ότι μερικές μη φιλικές σε εμάς χώρες ίσως να προβούν σε ενέργειες με σκοπό να περιορίσουν τη δραστηριότητά μας. Αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για απομόνωση. Δεν βρεθήκαμε προς το παρόν αντιμέτωποι με παραδείγματα βίαιου περιορισμού της υπηρεσίας μας με μια ίσως εξαίρεση τη Λετονία, στην οποία αναφερθήκαμε. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν μας απειλούμαστε με απομόνωση».