" Η ζωή του ανθρώπου, η ψυχή του ανθρώπου, το σώμα του, τα αισθήματα, αυτό που λέμε ερωτική ζωή του είναι ένας συνολικός άνθρωπος. Όταν έρχεται λοιπόν κάποιος και το εκμεταλλεύεται αυτό, και το εξευτελίζει ή το εκμεταλλεύεται για προσωπικό του όφελος, τότε έχουμε να κάνουμε με μια τραγωδία".
Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος σχολίασε μιλώντας στο "Ράδιο Ελπίδα' τα όσα καταγγέλλονται τον τελευταίο καιρό για σεξουαλικές κακοποιήσεις στο χώρο του αθλητισμού.
"Είναι λίγο επικίνδυνο να μιλάμε για αυτά τα επίκαιρα θέματα, αλλά επειδή έχουν ταράξει την ελληνική πραγματικότητα και την ελληνική κοινωνία, αλλά όχι μόνο την ελληνική, είδατε το θέμα έχει να κάνει και με τις άλλες χώρες και μάλιστα με τον ευαίσθητο χώρο του αθλητισμού, όπου οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε τέτοιες αθλητικές προσπάθειες.
Εμπιστεύονται ό,τι καλύτερο έχουν, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα αθλητικό ιδεώδες. Όταν λοιπόν ο γονιός διαπιστώνει ότι και εδώ υπάρχει εκμετάλλευση της προσωπικότητος τότε όλα αλλάζουν. Γιατί η ζωή του η ψυχή του, το σώμα του, τα αισθήματα, αυτό που λέμε ερωτική ζωή του είναι ένας συνολικός άνθρωπος. Όταν έρχεται λοιπόν κάποιος και το εκμεταλλεύεται αυτό, και το εξευτελίζει ή το εκμεταλλεύεται για προσωπικό του όφελος, τότε έχουμε να κάνουμε με μια τραγωδία"
Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αθλητισμό μετά τις καταγγελίες επισημαίνει:
"Αλίμονο αν ο αθλητισμός ξεπέσει τόσο χαμηλά και χρειάζεται τεράστια προσοχή να ανορθωθεί, ώστε να μπορούν οι γονείς να εμπιστεύονται στον αθλητισμό τα παιδιά τους. Τώρα, εκείνο που χρειάζεται είναι και οι γυναίκες, οι γυναικείοι σύλλογοι, οι γυναίκες ως προσωπικότητες χρειάζεται να δουν κάποια πράγματα από την αρχή'.
Ο κ. Άνθιμος μίλησε για την γυναίκα την οποία όπως είπε πρέπει να την τιμάμε για το μυαλό της:
"Δηλαδή, πρέπει να τιμηθεί η γυναίκα, όχι μόνο επειδή είναι γυναίκα, αλλά ανάλογα με τη σκέψη της, το μυαλό της, τα αισθήματά της, την ιδιοπροσωπεία της, με τη διαφορετικότητά της μέσα στην κοινωνία. Όχι όπως ακούω καμιά φορά να βάλουμε σε μια ποσόστωση τόσες γυναίκες, δεν είναι τιμητικό να τιμώνται οι γυναίκες και να προτείνονται για έναν κλάδο, να έχουν μια ποσόστωση επειδή μόνο και μόνο είναι γυναίκες. Το ακούγαμε αυτό και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να βάλουμε μια γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δηλαδή, να αξίζει η γυναίκα.
Όπως να μην μπει ο άνδρας όταν δεν αξίζει, μόνο και μόνο επειδή είναι άνδρας. Καταλάβετε, να ξεπεράσουμε αυτά τα δεσμά του φύλου και να δούμε τον άνθρωπο είτε άνδρας είτε γυναίκα σε μια ζυγαριά όπου θα ζυγίζεται το ειδικό του βάρος. Χρειάζεται πολύ προσοχή. Ακόμη και στις διαφημίσεις των τηλεοράσεων εξευτελίζεται η γυναίκα. Πολλές φορές προσπαθούν να μας πείσουν να πάρουμε ένα είδος, να το αγοράσουμε στην προσπάθεια την διαφημιστική μόνο και μόνο επειδή το διαφημίζουν γυναίκες και μάλιστα με έναν τρόπο περιπαθή και όχι ανάλογο του αντικειμένου, αλλά ανάλογα της διαφημίστριας. Αυτό είναι ξεπεσμός για την γυναικεία υπόσταση.
Όπως διεκδικούσαν πολύ σωστά τα εργασιακά δικαιώματα οι γυναίκες. Βεβαίως δεν μπορεί να εργάζεται μια γυναίκα σε ένα κομπρεσέρ, ας πούμε, είναι άλλου είδους εργασία αυτή, είναι για έναν άντρα. Δεν είναι κακό αυτό, ούτε υποτιμητικό. Να ξεπεράσουμε θέλω να πω τα δεσμά του φύλου και να σεβαστούμε τους άνδρες ως άνδρες και προσωπικότητες ως σκέψη, ως αισθήματα, ως ιδιαίτερα χαρίσματα που έχει ένας άνδρας και χαρακτηριστικά όπως της κατατομής του και της αντοχής του της αντρικής και αντίστοιχα τον πλούτο τον αισθηματικό και τον πνευματικό μιας γυναίκας, επειδή ακριβώς είναι γυναίκα, είναι μάνα, είναι σύζυγος, είναι αδελφή, όχι μόνο επειδή είναι γυναίκα" .