H εποχή της εσωστρέφειας και της αυστηρότητας ως προς τις δραστηριότητες των μοναστηριών στο Άγιο 'Ορος έχει παρέλθει οριστικά. Ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και τα ίδια τα μοναστήρια προχωρούν σε επενδύσεις ενισχύοντας τα εσοδά τους και απλουστεύοντας την ζωή των μοναχών.
Παράλληλα ,καταβάλλονται προσπάθειες να γίνει κτήμα των πολλών ο πλούτος του 'Αθω μέσα από στοχευμένες δράσεις προβολής.
Πέραν των μικρών βιοτεχνιών ,σύντομα στις Καρυές την πρωτεύουσα του 'Ορους η ΑΒ Βασιλόπουλος αποφάσισε να ανοίξει "μπακάλικο" με τους κανόνες που επιβάλει η Ιερή Κοινότητα σε κτήριο το οποίο έχει νοικιαστεί από τη μονή Μεγίστης Λαύρας,
Στις Καρυές λειτουργούν ήδη δύο "μπακάλικα" τα οποία διαθέτουν , κυρίως στους προσκυνητές ,τοπικά προϊόντα .Ανάλογο κατάστημα λειτουργεί και στο λιμανάκι της Δάφνης.Ωστόσο,είναι η πρώτη φορά ,που μία τόσο μεγάλη αλυσίδα αποφάσισε να επενδύσει στο Άγιο Όρος .
Της νέας επένδυσης είχε προηγηθεί η εμφιάλωση νερού με την επωνυμία "Avaton», το νερό από το Άγιο Όρος - Η επένδυση και οι εξαγωγές σε όλο τον κόσμο
Το νερό πηγάζει λίγο έξω από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και στο σχεδιασμό της εταιρείας είναι να κατακτήσει υπερπολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, ΗΠΑ, Ευρώπη και φυσικά Ελλάδα.Το premium νερό, είναι συσκευασμένο σε πολυτελή μπουκάλι που μοιάζει με… μοναχό.
Πέραν των ιδιωτών το σύνολο των μοναχών ,αλλά κυρίως η μονή Βατοπεδίου έχουν επενδύσει στον πρωτογενή τομέα ( λάδι, κρασί, αρωματικά) και στην παραγωγή διαφόρων υποπροϊόντων τα οποία διατίθενται παντού .
Πριν από δύο χρόνια η Κοινότητα αποφάσισε να περάσει στην εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη σημαντικού μέρους της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιεράς Κοινότητας. Οι Ιερές Μονές αναβαθμίζονται και γίνονται πλέον «υβριδικές» καθώς μέσα από νέες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης υψηλής απόδοσης, διασφαλίζεται τόσο η ενεργειακή επάρκεια και συνεπακόλουθα η μείωση του κόστους, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος.
Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Σταθμών συνολικής ισχύος 2,64MW και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (Li-on BESS) συνολικής χωρητικότητας περίπου 5 MWh τα οποία θα τοποθετηθούν πλησίον των κτιριακών εγκαταστάσεων 17 Ιέρων Μόνων και 4 εξαρτημάτων 3 εξ αυτών.Το έργο ανάλαβε η εταιρεία MYTILINEOS .
Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υβριδοποίησης στον Ελλαδικό χώρο (χρήση ανανεώσιμων και αποθήκευσης ενέργειας) για μείωση της κατανάλωσης diesel, δεδομένου ότι το Άγιο Όρος δεν είναι συνδεδεμένο με το ηπειρωτικό δίκτυο διανομής.