Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Ιανουαρίου

 
Αγιολόγιο 8 Ιανουαρίου - Ο Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης

Ενημερώθηκε: 08/01/21 - 01:27

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 8 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Οσία Δομνίκη, Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης, Άγιος Κύρος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης, Άγιος Καρτέριος ο ιερομάρτυρας, Άγιος Ιουλιανός ο Αιγύπτιος και οι μαζί μ' αυτόν μαρτυρήσαντες Βασίλισσα, Κέλσος, Αναστάσιος, Αντώνιος ο Πρεσβύτερος, είκοσι δεσμοφύλακες και επτά αδέλφια, Αγία Γυναίκα, Άγιοι Θεόφιλος ο Διάκονος και Ελλάδιος ο λαϊκός, Άγιος Αττικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Προφήτης Σαμέας ο Ελαμίτης, Όσιος Αγαθών, Άγιος Σεβερίνος, Όσιος Μακάριος ο Μακρής, ηγούμενος της Μονής Παντοκράτορα Κωνσταντινούπολης, Όσιος Θεόδωρος κτήτορας και ηγούμενος της Μονής Χώρας, Αγία Κυράννα η Νεομάρτυς, Όσιος Ησαΐας, Όσιος Παΐσιος του Ούγκλιχ, Όσιος Γρηγόριος ο Έγκλειστος, Άγιος Γρηγόριος ο Οσιομάρτυρας και θαυματουργός, Άγιος Αβώ ο Μάρτυρας, Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Μοισίας, Άγιος Ισίδωρος ο Ιερομάρτυρας και οι συν αυτώ 72 Μάρτυρες.

Σήμερα γιορτάζουν οι: Αγάθωνας, Βασίλισσα, Κέλσιος, Κέλσια, Δομινίκη, Δομνίκα, Δομνίκη, Δομήνικος, Παρθένα (Νένα, Έλσα, Έλση).

Ο Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης, και οι σπηλιές του Θεού 

Σε νεαρή ηλικία έφυγε από την Κύπρο , τον τόπο καταγωγής του, ο αδελφός του οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτη και πήγε ως προσκυνητής στους Αγίους Τόπους. Προφανώς έμεινε ενθουσιασμένος και αντί να επιστρέψει πήγε στη Λαύρα Καλαμώνας (ιδιόρρυθμο μοναστήρι) που βρισκόταν κοντά στο σημερινό μοναστήρι του Αββά Γερασίμου στον Ιορδάνη όπου και εκάρη μοναχός.

Αντίθετα με τον Ηρακλείδη ο όσιος παρέμεινε κοντά στους γονείς του. Όταν αυτοί πέθαναν ανέλαβε να τον προστατέψει ένας θείος του ο οποίος έγινε και διαχειριστής της περιουσίας του. Η παράδοση θέλει ο θείος του να σχεδιάζει να τον παντρέψει με την μοναχοκόρη του .

Ο Γεώργιος όμως δεν ήθελε να παντρευτεί και έτσι κατέληξε στο μοναστήρι του αδελφού του. Αυτός τον οδήγησε στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου, την λεγόμενη Χοζεβά που βρίσκεται σε μια ερημική και άγρια χαράδρα κι είναι κοντά στην αρχαία Ρωμαϊκή οδό, που οδηγεί από τα Ιεροσόλυμα στην Ιεριχώ. Εκεί έζησε αυστηρά ασκητική μοναχική ζωή. Το ονομά του συνδέθηκε με πολλά θαύματα.

Αγιολόγιο 8 Ιανουαρίου - Ο Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης

Η μονή Χοζεβά

Βρίσκεται σε μια ερημική χαράδρα κ κοντά στην αρχαία Ρωμαϊκή οδό, που οδηγεί από τα Ιεροσόλυμα στην Ιεριχώ. Στην Αγία Γραφή η τοποθεσία αυτή λέγεται χείμαρρος Χορράθ κι είναι συνδεδεμένη με πολλά ιστορικά γεγονότα.

Σ' αυτό το μέρος είναι η σπηλιά στην όποια είχε κάποτε κρυβεί ο προφήτης Ηλίας (910 π.Χ.) για να γλιτώσει από την καταδίωξη του βασιλιά Αχαάβ και της ειδωλολάτριδας συζύγου του της Ιζάβελ. Σ' αυτή τη σπηλιά, σύμφωνα με την παράδοση, ο προφήτης έμεινε μήνες και τρεφόταν κατά ένα θαυμαστό τρόπο. Μερικά κοράκια του έφερναν πρωί και βράδυ ψωμί και κρέας. Νερό έπινε από τον χείμαρρο. Όταν όμως κι από εδώ έλειψε το νερό, εξ αιτίας της ανομβρίας, ο προφήτης αναχώρησε για τα Σάρεπτα της Σιδώνος.

Στη σπηλιά αυτή ύστερα από χρόνια κλείστηκε και ο πατέρας της Θεοτόκου Ιωακείμ. Σαράντα μερόνυχτα έμεινε εδώ νηστεύοντας και προσευχόμενος να του χαρίσει ο Θεός ένα παιδί, γιατί ήταν άτεκνος. Σ' αυτό το διάστημα κι η σύζυγος του Άννα είχε παραμείνει στο σπίτι της και προσευχόταν θερμά. Την επόμενη χρονιά απέκτησαν την Μαρία.

Από μια τυπική διάταξη της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων μανθάνουμε, πως ο χείμαρρος ήταν κτήμα του Ιωακείμ, του πατέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Εδώ υπήρχε και κήπος του ιδίου κι εδώ αργότερα κτίστηκε και Εκκλησία έπ' ονόματι της Παναγίας στην οποία διάφορες μέρες του χρόνου γινόντουσαν μεγαλόπρεπες πανηγύρεις. Σε τούτο το μέρος κτίστηκε κι η μονή της Παναγίας του Χοζεβά, που θεωρείται μία από τις αρχαιότερες μονές της Παλαιστίνης.

Στη Μονή έζησε και ο όσιος Γεώργιος που έγινε γνωστός ως Χοζεβίτης. Καθ' όλη τη διαδρομή του χειμάρρου υπάρχουν πολλά σπήλαια, τα οποία από ενωρίς προσείλκυσαν πολλούς αναχωρητές. Σ' ένα από αυτά, που βρίσκεται από πάνω από τη Μονή, είχε εγκατασταθεί κάποτε ο Άγιος Ιωάννης ο θαυματουργός, που είχε διατελέσει επίσκοπος της Καισαρείας κι ύστερα εγκατέλειψε την επισκοπή κι πήγε στο μέρος αυτό να μονάσει.