Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 28 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Οσίου Βασιλείου ομολογητού, ιερομάρτυρος Προτερίου, αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας. Μαρτύρων Αβερκίου, Νέστορος. Οσιομάρτυρος Κυράννης της εκ Βυσσώκας θεσσλαονίκης, Οσίων Ευβούλου και Νυμφά, των «αποστόλων». Βάρσου - (Βαριησοϋ) επισκόπου Δαμασκού. Κυράς και Μαράννας, των οσίων και «ευγενών ασκητριών».
Σήμερα γιορτάζουν οι: Κύρα (Κυράτσα ή Κυράννα) και η Μαριάννα.
Η Αγία Κυράννα και ο μακαριστός μητροπολίτης Λαγκαδά
Μαρτύρησε στις 28 Φεβρουαρίου του 1751,στην Όσσα, ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, όμως η αγία εορτάζεται στις 8 Ιανουαρίου.
Ο λόγος της αλλαγής του εορτασμού 40 μέρες πριν οφείλεται στο γεγονός οτι η 28η Φεβρουαρίου συχνά συνέπιπτε με την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενώ στις 8 Ιανουαρίου επιπλέον οι κάτοικοι της Όσσας ήταν όλοι συγκεντρωμένοι στο χωριό τους εξαιτίας των εορτών των Χριστουγέννων.
Η Κυράννα της Θεσσαλονίκης σε ηλικά μόλις 20 χρόνων δολοφονήθηκε από Τούρκο αξιωματικό ο οποίος προσπαθούσε ανεπιτυχώς να την παντρευτεί και να την εξισλαμίσει.
Το 2011 ο μακαριστός μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης άρχισε την έρευνα στις πηγές και τα κείμενα που έδιναν πληροφορίες για τον βίο και το μαρτύριό της. Έτσι στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 με τη βοήθεια Αγιορείτου μοναχού και την συνδρομή ειδικών επιστημόνων και ιατροδικαστών, εντόπισαν μέσα στο ιερό βήμα του ναού των αρχαγγέλων της Όσσης, κάτω από τις πλάκες του δαπέδου, μεγάλο μέρος των αγίων λειψάνων.
Σύμφωνα με την παράδοση οι οποίες αμφιβολίες επιβεβαιώθηκε από την ευωδία που πλημμύρισε τον ναό, και σε λίγο ένα ακόμη στοιχείο ήρθε να στηρίξει την ελπίδα ότι είναι τα λείψανα της αγίας Κυράννας, διότι βρέθηκαν τα δερμάτινα υποδήματα της αγίας και η ιατροδικαστική έρευνα μπόρεσε έτσι να υπολογίσει ακόμη και το σωματικό ύψος της αγίας, τα δε αποτμήματα των λειψάνων, ήταν αρκετά για να βεβαιώσουν οι ιατροδικαστές το φύλο, την ηλικία της αγίας, αλλά και τη χρονολόγηση της ταφής.