Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2021

 
Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης

Ενημερώθηκε: 23/02/21 - 00:38

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 23 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Πολυκάρπου ιερομάρτυρος επισκόπου Σμύρνης, Μαρτύρων Θεής, Αντωνίου και Κλήμεντος. Οσιομάρτυρος Δαμιανού, του εν Λαρίσση, Οσίων Αντιόχου, Αντωνίου, Ιωάννου και Μωυσέως, Γοργονίας, Δαμιανού, Ζεβινά, Πολυχρονίου και Δαμιανού εν τη «Νέα Σαμαρεία» της μονής Εσφιγμένου άσκήσαντος.

Σήμερα γιορτάζουν οι: Πολύκαρπος, Πολυκάρπη, Πολυχρόνης και Πολυχρονία.

Πολύκαρπος Σμύρνης: Ο μαθητής μάρτυρας του Ιωάννη του Θεολόγου 

Πρόκειται για σπουδαία προσωπικότητα της αρχαίας Εκκλησίας. Γεννήθηκε το 80 μ. Χ. στη Μ. Ασία και διατέλεσε μαθητής του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην περιοχή.

Βαπτίστηκε μικρός και αφιέρωσε τη ζωή του στο Χριστό. Λίγο πριν το θάνατό του ο επίσκοπος Σμύρνης άγιος Βουκόλος, τον χειροτόνησε διάδοχό του.

Ως πιστός μαθητής του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, αναδείχτηκε ένας μεγάλος θεολόγος με φήμη ως τη μακρινή Ρώμη.

Ο άγιος Πολύκαρπος κλήθηκε να διαχειριστεί μια σοβαρή διαμάχη, η οποία είχε ξεσπάσει το 2ο μ. Χ. αιώνα στην Εκκλησία, τον εορτασμό του Πάσχα. Τον χρόνο εορτασμού του Πάσχα καθόρισε η Α" Οικουμενική Σύνοδος το 325. Μέχρι τότε οι τοπικές Εκκλησίες το εόρταζαν σύμφωνα με τη δική τους παράδοση. Οι Εκκλησίες της Μ. Ασίας το εόρταζαν στις 14 του εβραϊκού μήνα Νισσάν.

Οι Χριστιανοί της Δύσης το εόρταζαν μια οποιαδήποτε Κυριακή, μετά την εαρινή ισημερία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σοβαρή έριδα και απειλούσε με σχίσμα στη νεαρή Εκκλησία. Γι’ αυτό ο άγιος Πολύκαρπος πήγε στη Ρώμη, όπου συζήτησε με τον επίσκοπο Ανίκητο, όπου και διευθέτησε το ζήτημα και ειρήνευσε η Εκκλησία του Χριστού.

Ως επίσκοπος κατόρθωσε να προσελκύσει στην Εκκλησία μέγα πλήθος ειδωλολατρών.

Ο άγιος Πολύκαρπος συνδεόταν με βαθιά φιλία με τον ν άγιο Ιγνάτιο το Θεοφόρο, του οποίου υπήρξε συμμαθητής κοντά στον ευαγγελιστή Ιωάννη. Όταν ο άγιος Ιγνάτιος συνελήφθη και οδηγείτο στη Ρώμη να μαρτυρήσει, ο άγιος Πολύκαρπος κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να τον απελευθερώσει.

Μάλιστα σώζεται και μια επιστολή του προς τους Χριστιανούς των Φιλίππων της Μακεδονίας, όπου τους επαινεί για την αγάπη και τη φιλοξενία που υπέδειξαν στον άγιο Ιγνάτιο, όταν δέσμιος πέρασε από την πόλη τους.

Οι φανατικοί ειδωλολάτρες της Μ. Ασίας κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Χριστιανών, διότι θίγονταν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Οι πιστοί της Σμύρνης σκέφτηκαν να φυγαδεύσουν τον αγαπημένο τους επίσκοπο, αλλά εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας πως ο θάνατός του θα δώσει νέα δύναμη στην Εκκλησία και τους Χριστιανούς.

Ο άγιος, συνελήφθηκε το 167 μ. Χ. Το έριξαν στη φωτιά για να καεί ζωντανός για παραδειγματισμό. Αλλά ρίχνοντάς τον στο πυρακτωμένο καμίνι , σύμφωνα με την παράδοση οι φλόγες άλλαζαν πορεία, χωρίς να αγγίζουν και να καίνε το σώμα του Μάρτυρα! Τότε ένας από τους δημίους έβγαλε το ξίφος του και τον αποκεφάλισε.