Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του Αγίου Όρους αναλαμβάνει διοικητής του Αγίου Όρους πολιτικό πρόσωπο το οποίο προέρχεται από τον κόσμο της διπλωματίας. Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ο πρέσβης εν αποστρατεία Αναστάσιος Μητσιάλης αναμένεται να αναλάβει τη διοίκηση του Αγίου Όρους έξι μήνες μετά την παραίτηση του Αθανάσιου Μαρτίνου.
Ο κ. Μητσιάλης, που ήταν μία από τις πρώτες επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αντικαταστήσει τον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, ο οποίος υπέβαλε το καλοκαίρι την παραίτησή του, μετά τη λήξη της θητείας του. Παρά το γεγονός οτι ακούστηκαν πολλά ονόματα, το υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε στον κ. Μητσιάλη επειδή εκτιμά ότι αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο το "Περιβόλι της Παναγιάς" έχει ανάγκη από διοικητή με ειδικές γνώσεις καθώς τα τελευταία χρόνια η μοναστική κοινότητα έχει εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις κυρίως για τον ρόλο των Ρώσων.
Μέχρι τώρα τη διοίκηση του Αγίου Όρους αναλάμβαναν οικονομικοί παράγοντες (Δαλακούρας,Λούλης, Μαρτίνος), τώρα η επιλογή έγινε για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Και βεβαίως, να σταματήσει η επιρροή συγκεκριμένου μοναστηριού το οποίο "επέβαλε" μέχρι τώρα της επιλογές του.
Την επιλογή Μητσιάλη έχει εγκρίνει και το Φανάρι το οποίο αυτή τη χρονική περίοδο ενδιαφέρεται να λύσει το θέμα της μονής Εσφιγμένου η οποία τελεί υπό κατάληψη από το 1973.
Το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση του νέου διοικητή του Αγίου Όρους, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ποιος είναι ο νέος Διοικητής του Αγίου Όρους
Ο Αναστάσιος Μητσιάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και πέρασε τα σχολικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών (Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες), ενώ το 1975 εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία με τον βαθμό Ακολούθου Πρεσβείας (Διεύθυνση Μέσης Ανατολής).
Το 1976 ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (Ειδική Πολιτική Επιτροπή), από το 1978 ως το 1980 Γραμματέας Πρεσβείας και Διευθύνων στο Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ρώμης, ενώ από το 1981 ως το 1984 υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Από το 1984 ανέλαβε διαδοχικά Γενικός Πρόξενος στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Λονδίνο, το 1991 Υποδιευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Κεντρική Υπηρεσία και το 1992 Διευθυντής Εθιμοτυπίας.
Το 1995 γίνεται Πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή, το 1999 πρέσβης στο Ισραήλ, το 2002 αναλαμβάνει Επικεφαλής Διεύθυνσης Σχέσεων με Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, το 2003 Γενικός Διευθυντής Προσωπικού, Διοίκησης και Οργάνωσης και το 2004 Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη.