Πάνω από 45.000 Γερμανοί εργαζόμενοι στον τομέα της χαλυβουργίας διαδήλωσαν τη Δευτέρα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ένωσης IG Metall με στόχο να εκφράσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με το μέλλον ενός τομέα που είναι αντιμέτωπος με τον σκληρό ανταγωνισμό των κινεζικών βιομηχανιών.
Σε αυτήν την ημέρα δράσης με τίτλο «ο χάλυβας είναι το μέλλον» συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι συνδικάτων και στελέχη πολιτικών κομμάτων, μεταξύ αυτών ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο Ντούισμπουργκ, τη βιομηχανική πόλη στο Ρουρ, όπου βρίσκονται πολλά εργοστάσια κι ιδίως εκείνο της κυρίαρχης γερμανικής εταιρείας στον τομέα αυτό, της Thyssenkrupp.
Τουλάχιστον 16.000 εργαζόμενοι από διαφορετικές επιχειρήσεις του τομέα συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα εργοστάσιο στο Thyssenkrupp, σύμφωνα με το συνδικάτο.
Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σαρ, το κρατίδιο στα σύνορα με τη Γαλλία, την Κάτω Σαξονία και το Βερολίνο μπροστά από την καγκελαρία. Εκεί συγκεντρώθηκαν 2.500 άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας.
«Πρέπει να πολεμήσουμε κατά των εισαγωγών σε χαμηλή τιμή από την Κίνα και να εμποδίσουμε την αύξηση του κόστους για την έκδοση πιστοποιητικών CO2» επισήμανε το συνδικάτο.
«Ο σκοπός μας πρέπει να είναι: να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας καθαρό χάλυβα που παράγεται στη Γερμανία και στην Ευρώπη» δήλωσε στο Ντούισμπουργκ ο επικεφαλής της επιτροπής επιχείρησης της Thyssenkrupp Steel Europe, Γκούντερ Μπακ, ενώ ο γενικός γραμματέας της IG Metall Γιεργκ Χόφμαν ζήτησε «η γερμανική κυβέρνηση να λάβει μια ξεκάθαρη θέση στις Βρυξέλλες».
Όπως οι Ευρωπαίοι εταίροι τους, οι γερμανικές χαλυβουργίες, που απασχολούν περίπου 87.000 εργαζόμενους στην χώρα, είναι θύματα του ανταγωνισμού λόγω του χαμηλού κόστους από την Κίνα και της υπερπροσφοράς. Διαμαρτύρονται για μια μεταρρύθμιση που προτείνεται από τις Βρυξέλλες του συστήματος εμπορίας των πιστοποιητικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις στις ρυπογόνες βιομηχανίες.
Επ΄αυτού ο Γκάμπριελ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους του τομέα ότι το Βερολίνο θα σταθεί στο πλευρό τους. «Το λέω ξεκάθαρα, δεν θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε ένα σχέδιο που απειλεί τις χαλυβουργίες και μεταμορφώνεται σε ένα πρόγραμμα αποβιομηχανοποίησης» τόνισε ο υπουργός.