Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο πλανήτης, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα λάβει το Ισραήλ ως απάντηση στην Ιρανική επίθεση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Ισραήλ είναι αποφασισμένο για το απαντητικό χτύπημα στο Ιράν. Ωστόσο, παραμένουν μυστήριο οι λεπτομέρειες το πού, το πώς και το πότε.
Δύσκολα μπορεί το Ισραήλ να κάνει πίσω μετά και τις νέες απειλές του Ιράν, κρίνει η ηγεσία της χώρας για λόγους γοήτρου και ουσίας, την ώρα που ο υπουργός Πολέμου προερχόμενος από το υπερσυντηρικό κόμμα Shas, διαφοροποιείται και λέει ότι το Ισραήλ οφείλει να κάνει πίσω και να ακούσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το «πώς» θα «χτυπήσει» το Ισραήλ αποτελεί το μεγαλύτερο ερώτημα, με τους ισραηλινούς να φαίνεται πως θέλουν μέσα από το χτύπημά τους να αιφνιδιάσουν.
Τα απανωτά πολεμικά υπουργικά συμβούλια φαίνεται πως έχουν καταλήξει στον τύπο του πλήγματος, όχι όμως και στο χρόνο της επίθεσης. Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Χέρζι Χαλέβι, μιλώντας σε ισραηλινό τάγμα, αλλά και ο εκπρόσωπος του στρατού στους δημοσιογράφους, δείχνοντας παράλληλα έναν από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν στην επίθεση.
Εικόνες από το κέντρο διοίκησης των ισραηλινών δυνάμεων τη βραδιά της ιρανικής επίθεσης έδωσε ο ισραηλινός στρατός την ώρα που ο Μπένιαμιν Νετανιάχου υπόσχεται νίκη κατά του Ιράν σε όλα τα μέτωπα κατά την επίσκεψή του σε Ισραηλινούς στρατιώτες. «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από τη Χαμάς, πίσω από τη Χεζμπολάχ και άλλους, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σε όλα τα μέτωπα» δήλωσε ο ίδιος.
Πάντως, το Ισραήλ απάντησε στην πρωινή επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρεια της χώρας η οποία προκάλεσε τραυματισμούς και έναν νεκρό, με πλήγμα στην κοιλάδα Μπάλμπκε, προπύργιο των Σιιτών στο Λίβανο.
Η Τεχεράνη ετοιμάζεται για τα αντίποινα
Για το ενδεχόμενο ισραηλινών αντιποίνων ετοιμάζεται η Τεχεράνη. Το ιρανικό πολεμικό ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ με σκληρή απάντηση σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια δεχθεί από το Ισραήλ προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης για την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων που γιορτάζει η χώρα.
Με νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ετοιμάζονται να απαντήσουν στην ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ Ηνωμένες Πολιτείες κι Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ισραηλινά αντίποινα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιφερειακή σύγκρουση. Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι στις κυρώσεις αυτές θα περιλαμβάνεται το πρόγραμμα της Τεχεράνης για την ανάπτυξη ντρόουν και πυραύλων.
Μοναδικό υπεύθυνο για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θεωρεί το Ισραήλ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Το Ισραήλ παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της Βιέννης, χτυπώντας τη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν στη Δαμασκό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», δήλωσε.
Την ίδια ώρα, μαίνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα. Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για αιματηρές επιθέσεις σε προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Γάζα, αλλά και στη Ράφα στα νότια. Ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στη Δυτική Οχθη.
Διπλωματικός μαραθώνιος για την αποφυγή εξάπλωσης του πολέμου
Στο μεταξύ, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία επιβεβαιώνουν την πρόθεση του Τελ Αβίβ για χτύπημα εντός του Ιράν.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος προκειμένου να αποτραπεί ανάφλεξη που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για όλη την περιοχή.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στις 17-18 Απριλίου. Μετά τις εξελίξεις και τις ιρανικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τις καταδικάσει αλλά και να στείλει μήνυμα ενότητας «προτρέποντας όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στον Λίβανο, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει και να επαναλάβουμε την ισχυρή υποστήριξή μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή». Τονίζει ότι τα τελευταία γεγονότα «επιδείνωσαν μια ήδη εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στην περιοχή».
Προσθέτει ότι η δέσμευση των Ευρωπαίων να εργαστούν «με τους εταίρους για τον τερματισμό της τραγικής κρίσης στη Γάζα με άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, καθώς και επείγουσα αύξηση της ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα στη Γάζα, παραμένει ζωτικής σημασίας».
«Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ, ΕΡΤ