Tυφώνας Γιάγκι: Οικονομικές απώλειες σχεδόν 1,5 δισεκ. ευρώ προκάλεσε στο Βιετνάμ - Καταστροφικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια στη Μιανμάρ

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 16/09/24 - 11:29

Οικονομικές «απώλειες» ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ προκάλεσε στο Βιετνάμ το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Γιάγκι, μετέδωσε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) έκανε λόγο για καταστροφικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια στη Μιανμάρ από τον τυφώνα καθώς προκάλεσε τις «χειρότερες πλημμύρες στην πρόσφατη ιστορία» της χώρας.

Προσωρινός απολογισμός της κυβέρνησης του Βιετνάμ εκτιμά σε 40.000 δισεκατομμύρια ντονγκ (1,47 δισεκατ. ευρώ) τις οικονομικές «απώλειες» που προκάλεσε ο Γιάγκι, μετέδωσε ο εθνικός ραδιοσταθμός Voice of Vietnam, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ποσού αυτού.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό για τα θύματα, 292 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 38 αγνοούνται, ενώ πάνω από 230.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές και πάνω από 2.800.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων καταστράφηκαν στο βόρειο τμήμα του Βιετνάμ, όπου ο Γιάγκι έφτασε στη στεριά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Στην πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή βρίσκεται και η πρωτεύουσα Ανόι του Βιετνάμ, όπως και στρατηγικής σημασίας υποδομές μεταφορών και εργοστάσια που λειτουργούν κυρίως για γίγαντες των νέων τεχνολογιών.

Το πέρασμα του υπερτυφώνα, όπως χαρακτηρίστηκε ο Γιάγκι, ο οποίος προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις μέχρι και σε ορεινές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, μακριά από τις ακτές, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 400 ανθρώπους στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, το Λάος και τη Μιανμάρ.

Στην τελευταία, όπου η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία έχει καταμετρήσει μέχρι στιγμής 113 νεκρούς, οι ζημιές από τον Γιάγκι ήρθαν να προστεθούν στις κρίσεις ασφάλειας, την ανθρωπιστική και την πολιτική που αντιμετωπίζει η χώρα μετά το πραξικόπημα του 2021 κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της αντιπολιτευόμενης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

«Ο υπερτυφώνας (…) προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες που έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία της Μιανμάρ», σημείωσε η Σίλα Μάθιου η εκπρόσωπος του WFP στην Μιανμάρ σε ανακοίνωσή της που εστάλη σήμερα στο AFP.

Οι επιπτώσεις στην γεωργία δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί, συνέχισε, «αλλά μπορώ να βεβαιώσω ότι ο αντίκτυπος στην επισιτιστική ασφάλεια δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από καταστροφικός».

Η κρίση ώθησε τον επικεφαλής της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό, σε ένα σπάνιο διάβημα από μια στρατιωτική χούντα που έχει μπλοκάρει ή εμποδίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο παρελθόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ