Σε αποκλειστική συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις διενέξεις με την Ελλάδα και το προσφυγικό.
‘Όμηρος η ΕΕ των μαξιμαλιστικών ελληνικών αξιώσεων”
Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές ο Γερμανός δημοσιογράφος ρωτά τον κ. Τσαβούσογλου, εάν βλέπει προσέγγιση με την Ελλάδα για διπλωματική λύση. “Η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση των διμερών προβλημάτων που αφορούν τη θάλασσα” απαντά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. “Η Ελλάδα ήταν εκείνη που απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα τα προβλήματα επιλύονται”. Ο Τσαβούσογλου υποστηρίζει ακόμη ότι “μαξιμαλιστικές” αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων δυσκολεύουν τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. “Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό (ανάπτυξης) στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια, την άμυνα και τις προσπάθειες για τη σταθερότητα στην περιοχή μέχρι την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό” απαντά σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας. “Είναι όμως λυπηρό το ότι οι σχέσεις μας έγιναν όμηρος των παράλογων και μαξιμαλιστικών απαιτήσεων των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το τεράστιο δυναμικό της συνεργασίας”.
Μεγάλο τμήμα της συνέντευξης αφορά στη συμφωνία και το προσφυγικό, για την οποία η Άγκυρα εκφράζει ενστάσεις. Υπάρχουν σημεία διαφωνίας σε αυτήν τη συμφωνία; τον ρωτά ο δημοσιογράφος. Η απάντηση Τσαβούσογλου: “Η συνεργασία στο προσφυγικό αποτελεί μία σημαντική πτυχή της Δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, η οποία όμως δεν είναι μόνο ένα ντίλ για το προσφυγικό. Η Δήλωση συνδέει την ενισχυμένη συνεργασία Τουρκίας- ΕΕ στο προσφυγικό με συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας. Σε αυτές ανήκουν η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ένταξης, ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής ΄Ένωσης, η κατάργηση της βίζας (για Τούρκους πολίτες), η οργάνωση τακτικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου και μια ενισχυμένη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Από το 2015 η παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ μέσω του Αιγαίου έχει μειωθεί κατά 92%. Παρόλα αυτά δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτά που η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη φαίνεται να αγνοούν τις δεσμεύσεις τους και να επικεντρώνονται μόνο στις υποχρεώσεις της Τουρκίας για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης. Η ΕΕ δεν έχει ενεργοποιήσει ούτε το εθελοντικό ανθρωπιστικό σύστημα υποδοχής για τους Σύρους, ούτε έχει στηρίξει την ασφαλή, εθελούσια και αξιοπρεπή επιστροφή Σύρων στις απαλλαγμένες από την τρομοκρατία περιοχές της χώρας τους, όπως προβλέπει το άρθρο 9 της Δήλωσης της 18ης Μαρτίου”.