«Θύελλα που έρχεται» η Όμικρον - Σε συναγερμό οι αρχές στην Ευρώπη

 
«Θύελλα που έρχεται» η Όμικρον - Σε συναγερμό οι αρχές στην Ευρώπη

Ενημερώθηκε: 22/12/21 - 08:03

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε χτες ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων της Covid-19.

Αφότου εμφανίστηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ. Ήδη έχει επικρατήσει σε πολλές από αυτές, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις εθνικές κυβερνήσεις τους να προχωρούν στη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας.

Στο ευρωπαϊκό τμήμα ανήκουν μεταξύ άλλων η Ρωσία, άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Τουρκία.

Τα δεδομένα του ΠΟΥ δείχνουν ότι η περιοχή αυτή τις τελευταίες εβδομάδες κατέγραφε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, από οποιαδήποτε άλλη. Ακόμη και πριν εμφανιστεί η Όμικρον, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να θρηνούσαμε άλλους 700.000 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής, το 89% των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε πόλεις, μεταξύ νέων ενηλίκων (20-40 ετών) που προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.

Γερμανία: Ως δέκα άτομα οι συναθροίσεις και με εμβολιασμένους

Στη Γερμανία, η οποία δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, ο νέος Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα (συμπεριλαμβάνοντας και τους πλήρως εμβολιασμένους), τα οποία τίθενται σε ισχύ από τις 28 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, επιβάλλονται περιορισμοί στις συναθροίσεις, ενώ εκδηλώσεις και ποδοσφαιρικοί αγώνες θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Ισπανία: Αρνητικό ρεκόρ μολύνσεων – Οι μισές από Όμικρον

Παράλληλα, η Ισπανία κατέγραψε την Τρίτη ρεκόρ κρουσμάτων της Covid–, με 49.823 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες και η παραλλαγή Όμικρον, που είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ευθύνεται για σχεδόν τις μισές από αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Κατά τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφονταν κατά μέσο όρο 695 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου το 47% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στην Όμικρον.

Η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Σουηδία: Τηλεργασία και λιγότερος συνωστισμός

Στη λήψη νέων μέτρων προχωρά και η Σουηδία, η οποία θα ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι εάν είναι δυνατόν, ενώ θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα και για την κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Σουηδία, η οποία προσήλκυσε την παγκόσμια προσοχή πέρυσι επιλέγοντας να μην επιβάλει αυστηρή καραντίνα, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από ένα ήρεμο φθινόπωρο, όταν οι περισσότεροι περιορισμοί είχαν καταργηθεί σταδιακά.

Παρότι οι νοσηλείες και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας παραμένουν μεταξύ των χαμηλότερων κατά κεφαλήν στην Ευρώπη, και αυτοί αρχίζουν επίσης να αυξάνονται.

Ρολά κατέβασαν στην Πορτογαλία νυχτερινά κέντρα και μπαρ

Με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της παραλλαγής «Omicron», ρολά κατέβασαν χθες στην Πορτογαλία νυχτερινά κέντρα και μπαρ, ενώ προτροπή για εργασία από το σπίτι συνέστησαν οι Αρχές για το διάστημα από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, ώστε να αποφευχθούν νέες εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Στις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας, Αντόνιο Κόστα περιλαμβάνεται ακόμη η επίδειξη αρνητικού τεστ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας, ενώ οι υπαίθριες συγκεντρώσεις θα επιτρέπονται μόνο ανά 10 άτομα κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Δανία: «μαύρη μέρα» η προχτεσινή

Στη Δανία, «μαύρη μέρα» υπήρξε η πρχτεσινή ως προς τον αριθμό των νέων μολύνσεων από την νέα παραλλαγή, με την κυβέρνηση της χώρας να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού παράλληλα με την εισαγωγή νέων περιορισμών, όπως η αναστολή λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Παρίσι: Πάνω από 1 στα 3 κρούσματα είναι Όμικρον

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, καθώς μία στις τρείς μολύνσεις στο Παρίσι οφείλεται πλέον στην νέα μετάλλαξη, ενώ την οδό των νέων υγειονομικών μέτρων φαίνεται πως θα ακολουθήσει και το Βέλγιο, καθώς συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών, προτείνοντας παύση λειτουργίας της εστίασης στις 20.00 αντί στις 23.00, επιστροφή στον συγκεκριμένο αριθμό ανά προσκεκλημένων ανά νοικοκυριό, τηλεργασία στο 100%, ακύρωση όλων των εκδηλώσεων άνω των 200 ατόμων, κλείσιμο μη αναγκαίων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που έχουν επαφή με το κοινό και αγορές με μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα.

«Στο κόκκινο» το Ηνωμένο Βασίλειο

«Στο κόκκινο» αναφορικά με τα επίπεδα εντοπισμού της νέας παραλλαγής βρίσκεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, να μεταθέτει τα όποια νέα μέτρα προστασίας μετά τα Χριστούγεννα, συστήνοντας στους πολίτες να είναι απλά προσεκτικοί.

Σε επιφυλακή η Αθήνα

Ξεπέρασαν τις 20.000 οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 στην Ελλάδα. Μπορεί το τέταρτο πανδημικό κύμα να φαίνεται να υποχωρεί με αργούς ρυθμούς στη χώρα μας, ωστόσο το γεγονός ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εξάπλωση του πολύ μεταδοτικού στελέχους «Ομικρον» του SARS-CoV-2, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για πιο προσεκτικές γιορτές, με self test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, αποφυγή όσο γίνεται των μεγάλων συγκεντρώσεων, χρήση μάσκας, αερισμό των κλειστών χώρων και τήρηση αποστάσεων. Και καλούν όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του SARS-CoV-2 ή δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση να πάρουν την απόφαση και να κλείσουν ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε χθες, κατά την εισαγωγική παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο της κυβέρνησης σε δύο φάσεις και με διπλό στόχο.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι αφενός «να καθυστερήσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει» και αφετέρου «να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο». Για το σκοπό αυτό, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τη διάθεση δωρεάν δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) σε κάθε πολίτη (εμβολιασμένο και μη), προκειμένου να αποτυπωθεί ευκρινώς η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στη χώρα. Κάλεσε τους πολίτες να τα χρησιμοποιήσουν, ει δυνατόν, πριν τις μαζικές, εορταστικές εκδηλώσεις.

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός απέρριψε τη λύση που κυοφορούνταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την είσοδο των εμβολιασμένων πολιτών σε κλειστούς χώρους με αρνητική βεβαίωση rapid test, εξηγώντας χθες πως «ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του». «Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος περιέγραψε την «πρώτη γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης απέναντι στην νέα παραλλαγή, η οποία για την περίοδο των γιορτών επικεντρώνεται στην αυξημένη ιχνηλάτηση του ιού μέσα από τη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, στους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών, στη θωράκιση των πολιτών άνω των 60 ετών, αλλά και τον έλεγχο των εισερχομένων στη χώρα με μοριακά, αλλά και με rapid test.

Υπό αυτό το πρίσμα, «αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα» ξεκαθάρισε χθες ο Πρωθυπουργός, θέτοντας ως προϋπόθεση «να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν», επικαλούμενος στο ίδιο πλαίσιο, τους «συχνούς ελέγχους» που προετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ, επιστρατεύοντας 10.000 αστυνομικούς την περίοδο των γιορτών.

Ανοιχτό, ωστόσο, άφησε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης το ενδεχόμενο νέων περιορισμών μετά τις γιορτές, ιδίως αν η παραλλαγή «Omicron» εξαπλωθεί και στην Ελλάδα, περιγράφοντας πως στο κυβερνητικό συρτάρι περιμένουν σε μια τέτοια περίπτωση, η επέκταση της τηλεργασίας και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και τη διασκέδαση, με τα σχολεία να παραμένουν σε κάθε περίπτωση ανοιχτά.