Το Ισραήλ και η Τουρκία κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους έπειτα από έξι χρόνια κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την αιματηρή επιδρομή ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο.
Το Ισραήλ δεσμεύτηκε κυρίως να καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια (18 εκατομμύρια ευρώ) σε ένα ταμείο αποζημιώσεων για τις οικογένειες των δέκα Τούρκων που σκοτώθηκαν τον Μάιο του 2010 στην έφοδο στο Μαβί Μαρμαρά, πλοίο ναυλωμένο από τουρκική ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση που ήθελε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Ως αντάλλαγμα, η Άγκυρα δεν θα προβεί σε δικαστικές διώξεις εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών. Επίσης η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή των πρεσβευτών στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ.
Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία και ότι όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη στις 13.00 ώρα Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα, κυρίως για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Οι ΗΠΑ είχαν ωθήσει τις δύο χώρες να υπογράψουν μια συμφωνία ώστε να ενισχυθεί η καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο για τη συμφωνία αυτή στην Άγκυρα στις 13:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με επίσημη τουρκική πηγή. Η πολυαναμενόμενη συμφωνία για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικυρωθεί από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας την Τετάρτη, σύμφωνα με τον ισραηλινό αξιωματούχο.
Η Τουρκία ήταν στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή του Ισραήλ μέχρι το 2000. Οι σχέσεις των δύο χωρών στη συνέχεια επιδεινώνονταν σταδιακά, πριν πληγούν δραματικά τον Μάιο του 2010, μετά την ισραηλινή έφοδο στο Μαβί Μαρμαρά. Το Ισραήλ είχε ζητήσει συγνώμη το 2013 αλλά η ένταση επανήλθε το 2014 μετά μια νέα ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.