«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στη Βρετανία και την Ιρλανδία καθώς στη χώρα μαίνονται πολύ ισχυροί άνεμοι ταχύτητας έως και 182 χλμ εξαιτίας της καταιγίδας Eowyn, που οι μετεωρολόγοι αποκαλούν “κακοκαιρία του αιώνα”.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πάνω από 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα με την παρότρυνση να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους καθώς υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους.
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά στις περισσότερες περιοχές ενώ έχουν ακυρωθεί πάνω από 300 πτήσεις.
Συγκεκριμένα, στη Βόρεια Ιρλανδία έκλεισαν 42 σχολεία, στη Σκωτία 120 ενώ το μέτρο δεν αφορά μόνο απομονωμένες περιοχές αλλά και όλα τα σχολεία μεγάλων πόλεων όπως η Γλασκώβη και το Εδιμβούργο. Στην Αγγλία, κλειστά είναι τουλάχιστον 30 σχολεία ενώ και στην Ουαλία επίσης 30 σχολεία όλων των βαθμίδων είναι κλειστά.
Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τα ξημερώματα έχει διαπιστωθεί ότι στην Ιρλανδία πάνω από 560 χιλιάδες σπίτια, καταστήματα και υπηρεσίες είναι χωρίς ρεύμα, 93.000 βρίσκονται στη βόρεια Ιρλανδία.
Αναφορικά με τις πτήσεις, έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον 334 από και προς τα αεροδρόμια των πόλεων Αμπερντίν, Μπέλφαστ, Εδιμβούργο και Γλασκώβη, επηρεάζοντας τις μετακινήσεις 50.000 επιβατών.
Πρωτοφανείς σφοδροί άνεμοι
Πάνω από 500.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί στην Ιρλανδία λόγω των πρωτοφανών σφοδρών ανέμων της καταιγίδας Έογουιν, η ταχύτητα των οποίων έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 183 χιλιομέτρων την ώρα στη δυτική ακτή της χώρας.
Λόγω των ισχυρών ανέμων έχει κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός για τους 5,4 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, όπως και για τους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας και για ένα τμήμα της Σκωτίας και οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Άνεμοι ταχύτητας άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα έπνεαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Ιρλανδία, και η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της, η Met Eireann, ανακοίνωσε ότι το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1945 καταρρίφθηκε γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, με ριπές που έφταναν τα 183 χιλιόμετρα την ώρα κοντά στο Γκάλγουεϊ.
Στην ίδια περιοχή, καταρρίφθηκε επίσης το ρεκόρ μέσης ταχύτητας του ανέμου, καθώς καταγράφηκαν άνεμοι ταχύτητας 135 χιλιομέτρων την ώρα, η οποία αντιστοιχεί σε ανέμους τυφώνα, διευκρίνισε η υπηρεσία.
Οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως επίσης και στην παροχή ρεύματος, η οποία είχε διακοπεί για πάνω από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά.
«Οι υποδομές ρεύματος υπέστησαν εκτεταμένες και μεγάλες ζημιές, πρωτοφανείς, με τις βλάβες στο δίκτυο να πλήττουν 560.000 πελάτες στις 06:00 GMT (08:00 ώρα Ελλάδος)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δημόσιος φορέας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ESB.
Στα αεροδρόμια των Κορκ, Σάνον, Δουβλίνου, πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν. Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο X την ματαίωση πάνω από 100 πτήσεων αναχώρησης και τον ίδιο αριθμό πτήσεων άφιξης και προειδοποίησε ότι προβλέπονται στη διάρκεια της ημέρας κι άλλες ακυρώσεις και καθυστερήσεις.
Η καταιγίδα πλήττει επίσης τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου 93.000 εστίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον πάροχο NIE Networks.
Κόκκινος συναγερμός για ισχυρούς ανέμους έχει τεθεί εκεί σε ισχύ από τις 09:00 ώρα Ελλάδος. Είναι η πρώτη φορά που έχει εκδοθεί συναγερμός αυτού του επιπέδου στην επαρχία από τότε που εφαρμόστηκε το σύστημα αυτό, το 2011.
«Το μάτι του κυκλώνα»
Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Μισέλ Ο’Νιλ προειδοποίησε ότι η επαρχία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή «στο μάτι του κυκλώνα» και κάλεσε, μέσω του ραδιοσταθμού BBC Ulster, τον πληθυσμό «να μείνει σε ασφαλές μέρος».
Τα σχολεία είναι κλειστά σήμερα, ενώ έχει σταματήσει η λειτουργία των τρένων και των λεωφορείων.
Η καταιγίδα Έογουιν αναμένεται στη συνέχεια να μετακινηθεί προς τη Σκωτία, όπου σε ορισμένες περιοχές έχει κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός. Η Βρετανία στο σύνολό της έχει εξάλλου τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν συχνά ότι η κλιματική αλλαγή ενισχύει την καταστροφική δύναμη των καταιγίδων, των κυκλώνων και των τυφώνων σε όλον τον πλανήτη.
Η άνοδος της θερμοκρασίας στους ωκεανούς έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνονται περισσότεροι υδρατμοί, οι οποίοι παρέχουν περισσότερη ενέργεια στις καταιγίδες και οι άνεμοί τους ενισχύονται. Η άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας τους επιτρέπει επίσης να συγκρατούν περισσότερο νερό, πράγμα το οποίο ευνοεί τις ισχυρές βροχοπτώσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Hellasjournal.com