Κρίσιμες προεδρικές εκλογές υπό την σκιά της «Συμφωνίας των Πρεσπών» διεξάγονται σήμερα στα Σκόπια. Από το αποτέλεσμα της αναμέτρησης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι για την εκλογή του νέου Προέδρου της χώρας θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, ο οποίος θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες.
Τρεις είναι οι υποψήφιοι για την Προεδρία των Σκοπίων:
- Ο Στέβο Πεντάροφσκι, εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και μικρότερων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό,
- Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, η οποία είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και
- Ο Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».
Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό 50%+1 επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.
Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπιστες, ο Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται ενόψει του πρώτου γύρου με ποσοστό περίπου 28%, έναντι 24% που συγκεντρώνει η , ενώ ο Μπλέριμ Ρέκα αποσπά ποσοστό 12%.
Ωστόσο, μεγάλο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, το οποίο ξεπερνά το 30%.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι και η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, με τον πρώτο να θεωρείται «φαβορί» για τη διαδοχή του εθνικιστή Γκιόργκι Ιβάνοφ, λόγω της απήχησης που έχει και σε Αλβανούς ψηφοφόρους, καθώς αυτός στηρίζεται και από το αλβανικό κόμμα DUI, το οποίο, παρά τα σημάδια φθοράς που παρουσιάζει, παραμένει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία.
Αντίθετα, η απήχηση που έχει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στους Αλβανούς ψηφοφόρους της χώρας είναι σχεδόν μηδαμινή. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Στέβο Πεντάροφσκι, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το εάν είναι διασφαλισμένη η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή κυβερνητικής «σκυτάλης» δήλωσε κατηγορηματικά ότι «είναι!»
«Η αντιπολίτευση, καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, λέει συνεχώς, κάθε μέρα, ότι θα εργαστεί πάνω σε μια καλύτερη συμφωνία και θα καταφέρει -δεν ξέρω πώς, ίσως μ΄ ένα... θαύμα- να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία για τα εθνικά μας συμφέροντα. Μου φαίνεται ότι πρόκειται απλώς για πολιτική ρητορεία, για να ανέλθουν στην εξουσία και μετά να ξεχάσουν ό,τι είπαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», σημειώνει ο κ. Πεντάροφσκι.
Ο κίνδυνος της αποχής
Ο κίνδυνος της αποχής ελλοχεύει για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και το γεγονός αυτό δεν μένει ασχολίαστο από τον υποψήφιο των συγκυβερνώντων κομμάτων SDSM και DUI, που παραδέχεται πως ιστορικά στη Βόρεια Μακεδονία το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές υπήρξε πάντα χαμηλότερο τόσο απ΄ αυτό των δημοτικών όσο και των εθνικών εκλογών, αλλά δηλώνει αισιόδοξος πως το όριο του 40%+1 του β΄ γύρου είναι εφικτό.
«Η μόνη περίπτωση να μην επιτευχθεί είναι το μείζον κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE να μποϊκοτάρει τις εκλογές στον β΄ γύρο, δυσαρεστημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα του α΄ γύρου, όπως έκανε και στο δημοψήφισμα που διοργανώσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη Συμφωνία των Πρεσπών ως προϋπόθεση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Μόνο εάν υπάρξει μποϊκοτάρισμα, σιωπηλό ή μη, από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε το όριο του 40%+1. Σε κάθε άλλη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση των πολιτών να ψηφίσουν, η συμμετοχή θα είναι εντός του νόμιμου ορίου ίσως και αρκετά πιο πάνω απ΄ αυτό», σημειώνει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ