Σουδάν: 24ωρη κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν οι RSF, αρνείται ο στρατός - Σε δεινή κατάσταση οι πολίτες (ΒΙΝΤΕΟ)

 
SUDANSUGKROUSEIS

Ενημερώθηκε: 18/04/23 - 18:36

Ο αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστός ως Hemedti, επιβεβαιώνει την έγκρισή της 24ωρης κατάπαυσης του πυρός για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και την απομάκρυνση των τραυματιών.

Από την άλλη, ο στρατός του Σουδάν αρνήθηκε ότι συμφώνησε για 24ωρη κατάπαυση του πυρός. Ετσι, ο Χεμεντί κατηγορεί τώρα τον σουδανικό στρατό ότι «απέτυχε να τηρήσει την εκεχειρία, βομβαρδίζοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές από αέρος και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». «Περιμένουμε περαιτέρω συζητήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του στρατού», είπε.

«Αναμένουμε να έχουμε περισσότερες συζητήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών (Αντονι Μπλίνκεν) για το πώς να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτές τις παραβιάσεις», πρόσθεσε ο Νταγκάλο σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.

Από τη μεριά τους, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Σουδάν δήλωσαν απλά: «Εχουμε μπει σε μια κρίσιμη φάση και οι προσπάθειές μας είναι επικεντρωμένες στην επίτευξη στόχων σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή τους οι ΔΤΥ είχαν επισημάνει ότι μάχονται για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας».

«Η νέα επανάσταση (…) συνεχίζεται με στόχο να επιτευχθούν οι ευγενείς στόχοι της, ο κυριότερος από τους οποίους είναι ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης, η οποία θα μας οδηγήσει σε πραγματική δημοκρατική μετάβαση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Συνομιλίες των δύο πλευρών με Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, συζήτησε χωριστά με τους δυο αντίπαλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί στην αιματηρή σύγκρουση στο Σουδάν και επέμεινε στο ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».

Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν , καταδικάζοντας παράλληλα την επίθεση σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή που μετέφερε διπλωμάτες.

«Χθες, ένα αμερικανικό διπλωματικό κονβόι δέχτηκε πυρά. Όλοι οι άνθρωποι είναι ασφαλείς» δήλωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «απερίσκεπτη, ανεύθυνη και επικίνδυνη» και γνωστοποιώντας πως το συμβάν διερευνάται.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 παράλληλα κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν να παύσουν πυρ και τους ηγέτες τους να ξαναρχίσουν διάλογο.

Σφοδρές μάχες - Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες

Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σάββατο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 185 άνθρωποι και περισσότεροι από 1.800 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Φόλκερ Πέρτες. Εξάλλου έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στο Χαρτούμ.

Καπνός καλύπτει την πρωτεύουσα, οι κάτοικοι της οποίας αναφέρουν αεροπορικές επιδρομές, πυρά του πυροβολικού και πυροβολισμούς. Γραφεία, σχολεία και βενζινάδικα στην πρωτεύουσα παρέμειναν κλειστά χθες, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία επίσης δεν λειτούργησαν.

Οι γέφυρες που ενώνουν το Χαρτούμ με την Ομντουρμάν και τη Μπάχρι έχουν αποκλειστεί από τεθωρακισμένα, ενώ κάποιοι δρόμοι που οδηγούν έξω από την πρωτεύουσα είναι απροσπέλαστοι.

Οι μάχες στο Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι είναι οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες και κινδυνεύουν να χωρίσουν το Σουδάν σε δύο στρατιωτικές παρατάξεις οι οποίες είχαν μοιραστεί την εξουσία στη διάρκεια μιας ακανθώδους πολιτικής μετάβασης.

Αίγυπτος και ΗΑΕ εργάζονται σε πρόταση εκεχειρίας

Παράλληλα, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται πάνω σε μια πρόταση εκεχειρίας, δήλωσαν δύο πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Το Κάιρο είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, ενώ ο Νταγκάλο έχει καλλιεργήσει δεσμούς με ξένες δυνάμεις, όπως τα Εμιράτα και η Ρωσία.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον στρατό και τις ΔΤΥ προκειμένου «να τους ενθαρρύνει να δεχθούν μια εκεχειρία».

Αν και ο στρατός του Σουδάν υπερτερεί αριθμητικά και διαθέτει αεροπορικές δυνάμεις, οι ΔΤΥ έχουν μεγαλύτερη παρουσία στις γειτονιές του Χαρτούμ και άλλων πόλεων.

«Σχεδόν αδύνατο» να παρασχεθεί βοήθεια στους κατοίκους του Χαρτούμ

Στο μεταξύ, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) επεσήμανε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρει ανθρωπιστικές υπηρεσίες γύρω και μέσα στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν, ενώ προειδοποίησε ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρουμε οποιαδήποτε ανθρωπιστική υπηρεσία γύρω και μέσα στο Χαρτούμ», δήλωσε ο Φαρίντ Αϊγουάρ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της IFRC στο Σουδάν.

«Υπάρχουν κλήσεις από διάφορους οργανισμούς και εγκλωβισμένοι που ζητούν να απομακρυνθούν», πρόσθεσε.

Ο Αϊγουάρ προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστούν τα προβλήματα, το σουδανικό σύστημα υγείας «σχεδόν θα καταρρεύσει».

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τρεις επιθέσεις εναντίον υγειονομικών υποδομών, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, ενώ επανάλαβε την έκκλησή του να σταματήσουν.

«Οι επιθέσεις εναντίον των υποδομών υγείας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαιώματος στην υγεία και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τόνισε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η Χάρις πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία στο Χαρτούμ αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας εφόδια, ενώ οι διακοπές ρεύματος καθιστούν πιο δύσκολη την παροχή βασικών υπηρεσιών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ