Η Γαλλία θεωρεί πως δεν είναι λογικό να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει από τώρα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Εurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν είπε ότι η σημερινή συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα ήταν σύντομη και ότι επί της ουσίας έγινε ένας απολογισμός του πού βρισκόμαστε, με όλες τις πλευρές να εκφράζουν τη βούληση να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η δεύτερη αξιολόγηση. Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι επί της ουσίας, μετά την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ήταν ο μόνος υπουργός που έλαβε το λόγο.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πάντες επιθυμούν το 2017 να μην είναι μία χρονιά κρίσης και να μην επαναληφθεί σε καμία περίπτωση αυτό που έγινε το 2015. «Όλοι θέλουν να τελειώσει τώρα η αξιολόγηση», δήλωσε ο Μ. Σαπέν. Ανέφερε, επίσης, ότι οι πάντες συμφωνούν, της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης, ότι θα πρέπει να προβλεφθεί από τώρα τί θα γίνει το 2018, κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει το 2018 νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Για να γίνει αυτό, όπως είπε, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να εκθέσει σήμερα η Ελλάδα τι θα κάνει στην περίπτωση, την οποία όπως είπε δεν θεωρεί πολύ πιθανή, που δεν επιτύχει τους στόχους της το 2018 και η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι Ευρωπαίοι να πουν τί θα κάνουν, στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει όλα όσα πρέπει.
Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε επίσης ότι τα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα η Ελλάδα είναι αξιοσημείωτα και ότι η αξιοπιστία της χώρας δεν πρόκειται να χτιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα ως το 2018. Ο Σαπέν χαρακτήρισε "εξαιρετικά ελπιδοφόρες" τις ελληνικές επιδόσεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης όσο και στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι είναι αναγκαία η παρουσία του, δεδομένου ότι μετέχει εξαρχής στο πρόγραμμα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι αγορές θα έθεταν το ερώτημα γιατί έφυγε το ΔΝΤ και αυτό δεν θα ήταν υπέρ της αξιοπιστίας της Ελλάδας, πρόσθεσε ο Μ. Σαπέν.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκ των προτέρων ψήφισης των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα μετά το 2018, στην περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, ένα αίτημα που όπως είπε ο Σαπέν το υποβάλλει ευθέως το ΔΝΤ, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι λογικό να υποβάλλεται τέτοιο αίτημα στην Ελλάδα». Είπε δε, ότι δεν θεωρεί πως η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, δηλαδή να ψηφίσει από τώρα μέτρα τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν και ότι αυτή είναι η ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση της Γαλλίας.
"Είναι νόμιμο να ζητάει κανείς από την Ελλάδα να περιγράψει ποιά μέτρα θα λάβει αν δεν πετύχει τους στόχους της, αλλά μου φαίνεται από πολιτικής απόψεως αρνητικό και ανέφικτο να της ζητάει κανείς να νομοθετήσει εκ των προτέρων", ανέφερε ο Σαπέν και πρόσθεσε: Δύσκολα μπορούσα να φανταστώ να ζητήσει κάποιος από την Γαλλική εθνοσυνέλευση να προτείνει μέτρα αντιπαθητικά προς την κοινή γνώμη, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν. Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στις προσπάθειες που ζητάει κανείς από την Ελλάδα και τις προσπάθειες που ζητάει κανείς από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Τέλος, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία να βρεθεί λύση, η οποία ενδεχομένως αργότερα δεν θα υπάρχει λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία εισέρχονται χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Τι λένε κυβερνητικές πηγές
"Αναγνωρίστηκε απο ολους τους θεσμους η εξαιρετική πορεια των εσοδων και των οικονομικων στοιχείων το οποιο ειναι στα θετικά για εμάς για την επιδιωξη μας να υπάρχει μια συμβαστικη λυση.
Το ΔΝΤ παραμένει στη θεση που ειχε για νομοθετηση μετρων μετα τη ληξη του προγραμματος το οποιο απορρίπτεται κατηγορηματικά δεν υπαρχει καμια περίπτωση ουτε για τον αντίστροφο κόφτη, διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές.
Αυτό που ακούστηκε πως οι θεσμοι που ηταν ενιαίοι σε ενα μπλοκ απεναντι στον Τσακαλωτο και ήταν πλήρως στην γραμμη του ΔΝΤ υποστηρίζουν πως δεν ισχύει...
Εγιναν καποιες βολιδοσκοπήσεις στην ελληνικη πλευρα άτυπα σε ολες τις συναντησεις.
Και οι θέσεις που ήταν στην γραμμή του ΔΝΤ απορρίφθηκαν...
Συνεχίζουμε με κανονικα, τονίζουν μπορουμε να ειμαστε εντός χρονοδιαγράμματος δεδομένου οτι δεν ειναι μονο η Ελλάδα που βιάζεται και αυτό ειναι το κλιμα που εισέπραξε η ελληνικη αντιπροσωπεία γενικότερα...
Κανεις δεν θελει την αναζωπύρωση της κρισης και αυτό είναι ένα ζήτημα που τεθηκε και ειναι ενα θεμα που απασχολει πολυ...
¨Εργαζομαστε στην κατευθυνση να βρεθει η χρυσή τομη η οποια ομως δεν γίνεται να περιλαμβάνει νομοθέτηση προοληπτικών μέτρων¨.
Σχετικά Θέματα:
Παραδοχή Τσακαλώτου: Εκκρεμές ζήτημα τα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί
Βόμβα κιλοτόνων από το ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος-Στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060!
Ψυχρολουσία για την Ελλάδα: Ολοι οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα
Δύο εκθέσεις - βόμβα του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Κόντρα ΔΝΤ-Γερμανίας και στη μέση η Ελλάδα
Συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα
Ντομπρόφσκις: H κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται
Ντάισελμπλουμ: Η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα είναι “κοινό συμφέρον”