Αντικαθεστωτικοί Ρώσοι ακτιβιστές, αυτοεξόριστοι και πρώην πολιτικοί της Μόσχας συγκεντρώθηκαν για τρεις ημέρες στην Πολωνία για να συζητήσουν την ανατροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν και τη «φυσική εξάλειψη» του ηγέτη του Κρεμλίνου.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον πολιτικό Ιλία Πονομαριόφ, πρώην μέλος της Κρατικής Δούμας [ρωσικής βουλής] o οποίος ήταν και ο μόνος Ρώσος βουλευτής που είχε ψηφίσει κατά της προσάρτησης της ουκρανικής Κριμαίας από την Ρωσία το 2014.
Το κλίμα στην συνάντηση ήταν τέτοιο που η προοπτική του οργανωμένου αντάρτικου, μιας επανάστασης ή ενός εμφυλίου πολέμου με απώτερο στόχο ίσως και την εκτέλεση του Πουτιν – όπως συνέβη με άλλους ηγέτες, π.χ. του Τσαουσέσκου στη Ρουμανία – να είναι το προτιμώμενο σενάριο “πάνω στο τραπέζι”.
Η ομάδα, η οποία συναντήθηκε στη Jablonna κοντά στη Βαρσοβία το Σαββατοκύριακο, κατέληξε ότι μια επανάσταση και ένας εμφύλιος πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθεί ο Πούτιν από την εξουσία, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου «πρέπει να σκοτωθεί».
Άλλοι ακτιβιστές, όπως ο δικηγόρος Alexei Baranovsky, είπαν ότι όσοι παρέμειναν πιστοί στον Πούτιν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου κατά της Ουκρανίας πρέπει επίσης να σκοτωθούν, αναφέρει η πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza
Ο Ρώσος πρώην πολιτικός Βιάτσεσλαβ Μάλτσεφ επεσήμανε πώς θα μπορούσε να συμβεί μια επανάσταση δεδομένου ότι ορισμένοι από τους αντιπάλους του Πούτιν εμπλέκονται ήδη σε έναν «αντάρτικο αγώνα» με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, στον οποίο έχουν σκοτωθεί περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες.
«Ο κύριος στόχος είναι η φυσική εξάλειψη του Πούτιν», είπε ο Μάλτσεφ, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία αφού το Κρεμλίνο τον κατηγόρησε ότι είναι «εξτρεμιστής» επειδή εναντιώθηκε στην κυβέρνηση, είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.Ο Μάλτσεφ πρόσθεσε ότι η δολοφονία του Πούτιν θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά «δεν θα ήταν τόσο αιματηρός όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία».
Ένας άλλος πρώην πολιτικός, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, είπε: «Η καταπολέμηση των τρομοκρατών απαιτεί μεθόδους τρομοκρατών».
Ωστόσο, ορισμένοι από τους πρώην πολιτικούς και ακτιβιστές κατά του Κρεμλίνου ήταν αντίθετοι σε ένα σχέδιο δολοφονίας του Πούτιν, λέγοντας αντ ‘αυτού ότι ο Ρώσος ηγέτης θα πρέπει να «παραδοθεί στα διεθνή δικαστήρια» για μια δίκη για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.
Η συγκέντρωση των ακτιβιστών στην Πολωνία είναι ένα ακόμη παράδειγμα αυξανόμενου αισθήματος κατά του Κρεμλίνου, με ακόμη και τα στρατεύματα του Πούτιν να οργανώνουν ανταρσίες εναντίον του πολεμοκάπηλου ηγέτη επειδή τους έστειλε στην πρώτη γραμμή χωρίς προμήθειες, εξοπλισμό και εκπαίδευση.
Τον Σεπτέμβριο, μια ομάδα Ρώσων πολιτικών από τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Κολπίνο διακινδύνευσαν τη ζωή τους απαιτώντας την παραίτηση του Πουτιν στον απόηχο της εισβολής του που καταρρέει.
«Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βλάπτουν το μέλλον της Ρωσίας και των πολιτών της», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας: «Απαιτούμε την παραίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν από το γραφείο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η συζήτηση για την εκδίωξη του Πούτιν γίνεται καθώς αγωνίζεται να πετύχει κέρδη στην Ουκρανία, με τους στρατιώτες του να υφίστανται καταστροφικές απώλειες στο πεδίο της μάχης.