Ραγδαίες εξελίξεις στην Συρία: Οι διεθνείς αντιδράσεις για την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ

 
Ραγδαίες εξελίξεις στην Συρία: Οι διεθνείς αντιδράσεις για την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ

Ενημερώθηκε: 08/12/24 - 18:17

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία μετά την πτώση της Δαμασκού στα χέρια των ανταρτών που σήμανε το τέλος της διακύβέρνησης της χώρας από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ. Πανηγυρισμοί ξέσπασαν τα ξημερώματα στη Δαμασκό, ενώ οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν καταλάβει όλα τα κρατικά κτίρια και κινούνται ανενόχλητες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Συρίας. Την ίδια ώρα, η τύχη του Άσαντ αγνοείται, ενώ ο πρωθυπουργός της Συρίας, Μοχάμεντ Γάζι αλ-Τζαλάλι, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με κάθε νέα «ηγεσία» που θα επιλεγεί από το λαό.

Οι Σύροι ισλαμιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης τους, ο Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, έφτασε στη Δαμασκό, λίγες ώρες αφού η πρωτεύουσα έπεσε στα χέρια τους.

«Ο διοικητής Άχμεντ αλ Σάρεχ (σ.σ. το πραγματικό όνομα του Τζολάνι) προσκύνησε και φίλησε το χώρα» μόλις έφτασε στην πόλη, μετέδωσε το κανάλι των ανταρτών στο Telegram.

«Η βούλησή μας είναι σταθερή και η αποφασιστικότητά μας ακλόνητη» είπε ο Αλ Τζολάνι στην ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την επίσημη συριακή τηλεόραση, την οποία ελέγχουν πλέον οι αντάρτες. «Συνεχίζουμε να δρούμε με αποφασιστικότητα για να επιτύχουμε τους στόχους της επανάστασής μας», συνέχισε. «Το μέλλον είναι δικό μας και οδεύουμε προς τη νίκη», τόνισε.

Οι Ταλιμπάν «συνεχάρησαν» σήμερα τον συριακό λαό και τους αντάρτες μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δηλώνοντας ότι ελπίζουν η μεταβίβαση της εξουσίας να γίνει «σύμφωνα με τις επιθυμίες του συριακού λαού» και να τερματιστούν οι ξένες παρεμβάσεις στη χώρα.

«Εκφράζουμε την ελπίδα η διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας να γίνει σύμφωνα με τις επιθυμίες του συριακού λαού, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ανεξάρτητη και ισλαμική κυβέρνηση που θα υπηρετεί» τον λαό, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν σε μια ανακοίνωσή του.

«Ενθαρρύνουμε την υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής εξωτερικής πολιτικής, που θα επιτρέπει στη Συρία να προοδεύει χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις», πρόσθεσε.

ΕΕ: Η πτώση του Άσαντ στη Συρία δείχνει πόσο αδύναμοι είναι οι υποστηρικτές 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαιρέτισε σήμερα, χαρακτηρίζοντάς την «θετική» εξέλιξη, την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, σημειώνοντας ότι καταδεικνύει την αδυναμία των Ρώσων και Ιρανών υποστηρικτών του.

«Το τέλος της δικτατορίας του Άσαντ είναι μια θετική εξέλιξη, που αναμενόταν εδώ και καιρό. Δείχνει επίσης την αδυναμία των υποστηρικτών του Άσαντ, της Ρωσίας και του Ιράν», ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Κάγια Κάλας.

Προτεραιότητα της ΕΕ θα είναι «να διασφαλίσει την ασφάλεια» στην περιοχή, πρόσθεσε. Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστεί «με όλους τους εταίρους της» στη Συρία και, γενικότερα, στην περιοχή.

«Η διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας θα είναι μακρά και περίπλοκη και όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι έτοιμες να εμπλακούν εποικοδομητικά», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χαιρετίζει μια “ιστορική ημέρα” μετά την ανατροπή του Άσαντ στη Συρία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα», την οποία απέδωσε στα πλήγματα που επέφερε ο στρατός του στους υποστηρικτές της Δαμασκού, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σολτς: “Καλό νέο” η πτώση Άσαντ, να αποκατασταθεί γρήγορα ο νόμος και η τάξη

Ως «καλό νέο» περιγράφει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία, τονίζει ωστόσο ότι το σημαντικό τώρα είναι να αποκατασταθούν ο νόμος και η τάξη στην χώρα και τάσσεται υπέρ μιας λύσης στη βάση του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ καταπίεσε βάναυσα τον λαό του, φέρει ως βάρος στη συνείδησή του αμέτρητες ζωές και οδήγησε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Συρία. Πολλοί από αυτούς ήρθαν και στη Γερμανία. Ο συριακός λαός έχει βιώσει τρομακτικά δεινά. Το τέλος της κυριαρχίας του Άσαντ στην Συρία είναι επομένως καλό νέο», σημειώνει ο καγκελάριος στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να αποκατασταθούν γρήγορα ο νόμος και η τάξη στην Συρία» και ότι «όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και όλες οι μειονότητες πρέπει να απολαμβάνουν προστασία και τώρα και στο μέλλον». Παραμένει εφικτή μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στην Συρία «σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει.

«Θα κρίνουμε τους μελλοντικούς κυβερνώντες με βάση το εάν επιτρέπουν σε όλους τους Σύρους να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση, εάν υπερασπίζονται την κυριαρχία της Συρίας από κακόβουλες παρεμβάσεις τρίτων και από το εάν ζουν ειρηνικά με τους γείτονές τους», καταλήγει η δήλωση του καγκελάριου.

Η Ουκρανία χαιρέτισε σήμερα την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, λέγοντας πως οι δικτάτορες που υπολόγιζαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι καταδικασμένοι στο ίδιο τέλος, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή της στον “συριακό λαό”, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα στην πλατφόρμα X.

Ο Άσαντ έπεσε. Αυτό συνέβαινε και θα συμβαίνει πάντα με τους δικτάτορες που στοιχηματίζουν στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν. Προδίδει πάντα εκείνους που υπολογίζουν σε αυτόν“, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως το Κίεβο εύχεται να “ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση των σχέσεων (με τη Συρία) στο μέλλον“.

Η μοίρα της Συρίας είναι αποκλειστική ευθύνη του συριακού λαού και θα πρέπει να αποφασιστεί χωρίς ξένες επιβολές ή καταστροφικές παρεμβάσεις, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, αφού ο σύμμαχος της Τεχεράνης, ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανατράπηκε από τους αντάρτες.

Το Ιράν σέβεται την ενότητα και την εθνική κυριαρχία της Συρίας, διαβεβαίωσε το υπουργείο. Η Τεχεράνη θα συνεχίσει τις συνομιλίες της με όλες τις πλευρές, ιδίως στην περιοχή και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ωστόσο προειδοποίησε ότι η στάση της μπορεί να αλλάξει. «Θα υιοθετεί τις κατάλληλες προσεγγίσεις και θέσεις» αναλόγως των εξελίξεων, ανέφερε το υπουργείο.

Το Ιράν διαβεβαίωσε πάντως ότι θα βοηθήσει με κάθε τρόπο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας και ότι οι φιλικές σχέσεις των δύο λαών θα συνεχιστούν. Ζήτησε επίσης να τερματιστούν οι ένοπλες συγκρούσεις και να ξεκινήσει «εθνικός διάλογος», τονίζοντας ότι στηρίζει τους διεθνείς μηχανισμούς και ιδίως την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Μπάσεμ Αλ Aουάντι δήλωσε σήμερα πως το Ιράκ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη Συρία.

Παράλληλα, σημείωσε πως το Ιράκ επαναβεβαιώνει τη σημασία μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας ή υποστήριξης μιας πλευράς έναντι μιας άλλης, μετά την εκδίωξη από την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος ζήτησε επίσης να γίνει σεβαστή η βούληση του συριακού λαού και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτησε σήμερα την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία λέγοντας ότι «επιτέλους, το κράτος της βαρβαρότητας έπεσε».

Σε μήνυμα του ο Γάλλος πρόεδρος χαιρετίζει «το κουράγιο και την υπομονή του λαού της Συρίας», επισημαίνοντας ότι σε αυτές τις στιγμές αστάθειας εύχεται «ειρήνη, ελευθερία και ενότητα». Η Γαλλία παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη της ασφάλειας για όλους στη Μέση Ανατολή καταλήγει ο πρόεδρος Μακρόν.

Η Μόσχα επιβεβαιώνει ότι ο Άσαντ εγκατέλειψε τη Συρία 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα, αφού προηγουμένων έδωσε εντολή να υπάρξει μια «ειρηνική μεταβίβαση» της εξουσίας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο δεν διευκρινίζει πού βρίσκεται τώρα ο Άσαντ.

Ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στην Αθήνα στην ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό δεν υπάρχουν αιτήματα από πολίτες Ελληνικής καταγωγής και τις οικογένειες τους να αποχωρήσουν από τη Συρία.

Η κατάσταση στην πόλη είναι περισσότερο εορταστική και δεν παραπέμπει σε τρέχουσα η επικείμενη σύγκρουση, με αποτέλεσμα η φυγή από τη Δαμασκό να καθίσταται τουλάχιστον προς ώρας άνευ αντικειμένου.

Η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό λειτουργεί κανονικά, έχει δεχτεί ορισμένα τηλεφωνήματα από Έλληνες κυρίως ενημερωτικά και όχι εξαιτίας ανησυχίας.

Όσον αφορά τα περίπου 50 αιτήματα Ελλήνων πολιτών από το Χαλέπι που είχαν κατατεθεί στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μετακίνηση τους στη Δαμασκό με αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών καθίστανται επίσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις επίσης άνευ αντικειμένου καθώς η κατάσταση στο Χαλεπι είναι ήρεμη και δεν υπάρχει λόγος φυγής προς την πρωτεύουσα.

Προς ώρας (8/12, 12:30) δεν υπάρχει ακριβής αριθμός πολιτών Ελληνικής καταγωγής που διαβιούν στη Συρία καθώς σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα συνδεδεμένα με αυτούς μέλη.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές διπλωματικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση για κάθε εξέλιξη, ενώ και η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθώς στην ουσία αναδιατάσσεται ο χάρτης σε μια από τις πλέον κομβικές χώρες της Μέσης Ανατολής, στο έδαφος της οποίας εμπλέκονται οι μεγάλοι και περιφερειακοί παίκτες, με αποτέλεσμα η διαμόρφωση της επόμενη ημέρας να μοιάζει ακόμα με γρίφος και με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά.

Προφανώς το διακύβευμα είναι να σταθεροποιηθεί η Συρία το ταχύτερο δυνατόν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ