Προσφυγικό: Η Αντζελίνα Τζολί μιλάει στο BBC

 
Προσφυγικό: Η Αντζελίνα Τζολί μιλάει στο BBC

Ενημερώθηκε: 16/05/16 - 14:28

Ο 'Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισήμανε σήμερα πως η προσφυγική κρίση είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο και απλώς το να αναγκάζουμε τους πρόσφυγες να γυρίζουν πίσω "δεν έχει αποτελέσματα".

Ο Φίλιπο Γκράντι δήλωσε στο BBC ότι περισσότερα κράτη πρέπει να βοηθήσουν τις "λίγες χώρες" που επωμίζονται το βάρος, αυξάνοντας την χρηματοδότηση και επιτρέποντας την μετεγκατάσταση. Είπε χαρακτηριστικά πως την περασμένη χρονιά ποσοστό μικρότερο του 1% των 20 εκατομμυρίων προσφύγων μετεγκαταστάθηκε σε ένα άλλο κράτος.

Περισσότεροι άνθρωποι σήμερα εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να ξεφύγουν από τους πολέμους και τα δεινά, σε σχέση με κάθε άλλη περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο Γκράντι, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, μιλάει στο BBC με αφορμή την ειδική ολοήμερη ζωντανή κάλυψη του θέματος: "Πως η άνευ προηγουμένου μετακίνηση επηρεάζει τον πλανήτη"

Λίγο αργότερα η ειδική απεσταλμένη της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί θα εκφωνήσει ομιλία, με την οποία θα προειδοποιήσει για τον "φόβο της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης" και πως αυτή "άφησε χώρο και έδωσε έναν αέρα νομιμότητας σε αυτούς που προωθούν πολιτικές φόβου και χωρισμού".

Εκτός από την Τζολί, σήμερα στο BBC και στην ζωντανή εκπομπή World On The Move θα μιλήσουν ειδικοί, ανάμεσά τους και ο πρώην επικεφαλής της Βρετανικής Αντικατασκοπείας σερ Ρίτσαρντ Ντίρλοβ.

Ο Γκράντι επισήμανε ακόμα πως το γεγονός ότι Σύροι φτάνουν σε μέρη όπως η Ανατολική Ασία και η Καραϊβική ως πρόσφυγες δείχνει "πόσο παγκόσμιο είναι το φαινόμενο και συνεπώς η αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι παγκόσμια".

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2015 έφτασε το 1.255.600--υπερδιπλάσιος από την προηγούμενη χρονιά. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί και τουλάχιστον το 1/3 από αυτούς είχε προορισμό την Γερμανία.

Ο 'Υπατος Αρμοστής είπε ακόμα πως το βάρος της φροντίδας των προσφύγων έχει πέσει μέχρι τώρα σε λίγες χώρες που φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, συνήθως χώρες που βρίσκονται κοντά σε εμπόλεμες περιοχές. Οι δωρητές είναι λίγοι, επτά ή οκτώ, που καλύπτουν το 80%-90% της χρηματοδότησης. "Το βάρος πρέπει να μοιραστεί, αλλιώς η ανισορροπία θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αποκλεισμούς και απόρριψη και εμείς δεν θα μπορέσουμε να τηρήσουμε την δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες", τόνισε.

Ο ίδιος βέβαια παραδέχτηκε πως η λύση θα απαιτήσει "μια μακρόχρονη και δύσκολη συζήτηση".

"Απλώς δεν μπορεί να υπάρξει μόνο η αντίδραση, κράτη να κλείνουν τα σύνορά τους και να σπρώχνουν μακρυά τους ανθρώπους, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει κάτι άλλο", κατέληξε ο Γκράντι.

Η Αντζελίνα Τζολί αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη και πολύπλευρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού το οποίο περιγράφει ως "την πρόκληση του αιώνα". Θα προειδοποιήσει επίσης πως είναι πολύ πιθανό χώρες να συναγωνίζονται ποια θα έχει τη σκληρότερη στάση...ξεχνόντας τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.